Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Acte necesare pentru obtinerea cartii de identitate

Diana Croitoru
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : mediator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim pentru obtinerea CI


carte-de-identitateActele necesare pentru obtinerea unei carti de identitate sunt urmatoarele:
- Certificatul de nastere;
- Actul cu care se face dovada adresei de domiciliu;
- Timbru fiscal - a carui valoare se poate schimba, suma fiind actualizata prin Hotarare de Guvern;
- Chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, respectiv 7 lei (RON), aceasta suma fiind actualizata in functie de rata inflatiei, cu avizul Consiliului Concurentei.

Dovada adresei de domiciliu se face astfel:
Cu actul de proprietate al imobilului, unde s-a stabilit, sau se va stabili, domiciliul. 

Pentru persoanele care solicita schimbarea domiciliului la o alta persoana fizica, declaratia scrisa de primire in spatiu a gazduitorului, insotita de actul de proprietate al acestuia;

Declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute mai sus; pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

Pentru persoanele ce domiciliaza in mediu rural, documentul (adeverinta/ certificat) eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

In situatia eliberarii cartii de identitate pentru prima data, adica la implinirea varstei de 14 ani, pe langa documentele enumerate mai sus, mai trebuie prezentate, dupa caz, si urmatoarele documente:
- actul de identitate al unuia dintre parinti, al tutorelui sau al reprezentantului legal;
- hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se stabileste caruia dintre parinti ii este incredintat minorul, daca parintii sunt divortati.

In functie de anumite situatii concrete, cetatenilor romani le pot fi solicitate, pe langa documentele enumerate mai sus si alte acte, dupa cum urmeaza:
- In cazul persoanelor casatorite: certificatul de casatorie;Pentru cetatenii romani casatoriti in strainatate, va fi nevoie, bineinteles, de certificatul de casatorie transcris in registrele de stare civila romanesti.
- In cazul persoanelor divortate:hotararea de divort definitiva si irevocabila; In cazul in care hotararea de divort a fost pronuntata in strainatate, ea va trebui, mai intai, transcrisa in Romania, fie prin procedura de Exequatur, fie direct pe cale administrativa.
- In cazul persoanelor vaduve: certificatul de deces al sotului decedat; Pentru cetatenii romani decedati in strainatate, va fi nevoie, bineintele, de certificatul de deces transcris in registrele romanesti.
- In cazul schimbarii domiciliului minorilor: certificatele de nastere ale copiilor minori care isi schimba domiciliul impreuna cu parintii;
- In cazul schimbarii domiciliului. Livretul militar sau dovada pentru persoanele supuse obligatiilor militare, din care sa rezulte ca solicitantul a fost luat in evidenta cu noul domiciliu de catre centrul militar din localitatea/sectorul pe raza careia/caruia isi schimba domiciliul;

In cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate:
- un document cu fotografie de data recenta, pentru certificarea identitatii;
- un timbru fiscal cu o valoare ce poate fi actualizata prin hotarare de Guvern.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate