Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Acte necesare pentru obtinerea ajutorului de somaj

Diana Croitoru
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : mediator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Lista completa pentru a solicita ajutorul de somaj


ajutorului-de-somajFoarte multe persoane sunt in situatia de a solicita ajutorul de somaj.este important sa stim cine beneficiaza de ajutorul de somaj si ce acte sunt necesare cand solicitam acest serviciu.

1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
3. Certificatul de nastere, in original si copie;
4. Certificatul de casatorie, in original si copie;
5. Adeverinta medicala, din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale;
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj;
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.

In afara actelor si documentelor enumerate mai sus care trebuiesc prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj, cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita, dupa caz, si de :

A. In cazul persoanelor provenite din munca :

a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator.
b) Copie de pe hotarirea definitiva de reintegrare in munca , atunci cind reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata anterior din cauza incetarii definitive a activitatii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia.
c) Dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, respectiv adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte desfiintarea postului.
d) Declaratie pe propria raspundere a persoanei in cautarea unui loc de munca , in cazul in care aceasta nu poate obtine dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, urmind ca agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sa verifice la organele competente veridicitatea.
e) Adeverinta prevazuta la art.18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

B. In cazul pensionarilor de invaliditate care isi redobindesc capacitatea de munca :

a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator.
b) Decizia de revizuire medicala , in original si in copie , emisa de medicul expert al asigurarilor sociale , din care sa rezulte redobindirea capacitatii de munca.
c) Adeverinta de la ultima unitate sau dovada de la organele competente , din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior, respectiv din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului.

C. In cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora :

a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator.
b) Dovada din care sa rezulte ca nu mai este posibila reluarea activitatii la angajator.
c) Declaratie pe propria raspundere a persoanei in cautarea unui loc de munca, in cazul in care aceasta nu poate obtine dovada din care sa rezulte ca reluarea activitatii nu mai este posibila la angajator, urmand ca agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sa verifice la organele competente veridicitatea declaratiei.
d) Act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu.

D. In cazul persoanelor care au incheiat contract de asigurare pentru somaj :

a) Copie a contractului de asigurare pentru somaj , incheiat cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi au domiciliul sau resedinta.

E. In cazul absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale :

a) Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie.
b) Declaratie pe propria raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului.
F. In cazul absolventilor scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale :

a) Actul de absolvire a scolii speciale pentru persoane cu handicap, in original si in copie.
b) Declaratia absolventilor ca nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului.

G. In cazul persoanelor care au efectuat stagiul militar :

a) Livretul militar sau adeverinta de lasare la vatra , in original si copie.
b) Declaratie pe proprie raspundere ca inainte de efectuarea stagiului militar persoana nu a fost incadrata in munca.
c) Adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

july

Raspunde #1 | july | 03-05-2010

ce tare e poza articolului..:)


anca teodora

Raspunde #2 | anca teodora | 03-05-2010

foarte util articolul.bravo!


iuliana

Raspunde #3 | iuliana | 03-05-2010

informatie concisa structurata pe intelesul tuturor..multumim! in astfel de vremuri avem toti nevoie de informatii privind obtinerea somajului...


claudia

Raspunde #4 | claudia | 03-05-2010

de mare utilitate articolul mai ales acum in perioada de criza...


iulian

Raspunde #5 | iulian | 03-05-2010

Informatii foarte importante, e adevarat...insa,desi nu vreau sa supar pe nimeni..trebue si ma vad nevoit pe aceasta cale sa incerc sa ajut pe acei care lucreaza in strainatate. Ptr cei care lucreaza in strainatate (exemplul meu in Italia) trebue sa scoateti formularul E301 de la fortele de munca din romania si sa-l depuneti la INPS cu ultimile 3 busta paga (fluturasi cum se cheama in tara) si daca in tara ati lucrat cel putin 3 ani...e suficient sa lucrezi o singura luna in italia si beneficiezi de somaj pentru 8 luni.Pentru celelate tari nu pot sa va dau nici o informatie insa veti regasi explicati pe pagina 3 sin formularul E301 pentru fiecare tara.Pot sa zic ca,in functie de ramura unde ati lucrat somajul este de 8 luni si este cuprins intre 650 si 800€ si scade in fiecare luna cu circa 30-55€. Sper sa va fie de folos aceste informatii...Mult succes tuturor si toate cele bune..si daca am suparat pe cineva....rog sa ma scuze

Mallecourt Lionel

Raspunde #5-1 | Mallecourt Lionel | 03-05-2010

Sunt sigur ca nu ai suparat pe nimeni Iulian...si iti multumesc pentru acest comentariu foarte interesant. :)

marianne

Raspunde #5-1-1 | marianne | 24-06-2013

multumim ptr informatie Iulian,ai perfecta dreptate,nimeni nu te informeaza corect,am lucrat si eu in italia aproape 2 ani, dar de la inps mereu ma trimiteau la plimbare zicand ca nu am 52 de sapt. dar nimeni nu mi-a zis de acest formular.A trebuit sa treaca aproape 1 an sa aflu ca mi-l trebuie,incerc sa mai fac ceva acum,daca mai pot,oricum mersi ptr informatie,toate cele bune iti dorescmarianne

Raspunde #5-2 | marianne | 12-06-2013

Ceau, sant mariana si sant si eu in italia, am vazut ca iulian stie despre formularul E301, care mi-l trebuie si mie. Va rog spuneti-mi acel formular trebuie tradus, legalizat, apostilat? sau unde trebuie sa merg cu el? ca aici in italia nu-ti spune nimeni nimic la inps, va rog mult de tot, multumesc!mirel

Raspunde #6 | mirel | 15-07-2010

As dori si eu sa stiu referitor le E301 eu am muncit in Italia 2 an si cu contract de munca Beneficiez in Romania de somaj ? cum se procedeaza, va multumesc


lidia balan

Raspunde #7 | lidia balan | 04-06-2012

lucrez in italia de 2 ani cu am un contract de munca vertical cualta persoana in total am lucrat 14 luni in 2 ani ce acte imi sant necesare pt a primi somaj in romania


pintilie iulia

Raspunde #8 | pintilie iulia | 24-06-2013

Buna ziua.Spuneti-mi va rog daca pot beneficia de somaj in canditiile in care am 9 luni de cand am revenit la serviciu dupa crestere copil si acum urmeaza concedieri colective.mentionez ca sunt angajata la o companie de stat.multumesc

Sergiu Cioban

Raspunde #8-1 | Sergiu Cioban | 21-10-2013

Pentru a primi somaj trebuie sa aveti 12 luni din ultimile 24 lucrate. Aceste 24 de luni in cazul dvs se calculeaza astfel: cele 9 luni de dupa Concediul de Crestere Copil (CCC) si 15 luni inainte de CCC. Prin urmare daca aveti 12 luni lucrate (8ore/zi) in aceste 9+15 primiti somaj.cristi

Raspunde #9 | cristi | 15-09-2014

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, daca in cazul in care am terminat liceul si am urmat un an de facultate se mai poate beneficia de somaj? Tin sa mentionez ca din motive personale am renuntat la facultate, in momentul de fata nu urmez niciun curs la nicio unitate de invatamant. Va multumesc.


nicoleta tirb

Raspunde #10 | nicoleta tirb | 20-10-2014

Fiul meu a terminat liceul dar nu a luat bacalaureatul, a cazut la doua materii. Poate beneficia de somaj? multumesc.

Diana Croitoru

Raspunde #10-1 | Diana Croitoru | 21-10-2014

Da, se poate! Daca respectati conditiile legale. De exemplu, aveti doar 60 de zile la dispozitie pentru a solicita acest lucru.


Sergiu Cioban

Raspunde #10-2 | Sergiu Cioban | 21-10-2014

Da...acordarea indemnizatiei de somaj nu este conditionata de obtinerea diplomei de Bacalaureat, ci doar de inscrierea in evidentele agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta a absolventului.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate