Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Windows 7 sau Windows XP?

Mihai Pantiru
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sistemul de operare Windows


windows7-installSistemul de operare, prescurtat OS (Operating System) este singurul soft care poate fi considerat esential pentru un calculator, deoarece el “insufleteste” calculator si il face sa functioneze in conformitate cu dorintele noastre, avand rolul de interfata dintre calculator - utilizator.

Pe langa acest rol, sistemul de operare are si rolul de a asigura functionarea eficienta si stabila a tuturor componentelor, fie ele piese sau programe. Pentru indeplinirea acestui rol, sistemul de operare gestioneaza resursele calcatorului si actioneaza ca o interfata intre componentele hardware si software.

Dupa lansarea pe piata din 2001 a lui Windows XP, si esecul cu Vista din 2007, in octombrie 2009 cei de la Microsoft au lansat Windows 7, un sistem de operare care acapareaza tot mai multi utilizatori de la o zi la alta. 

Conform unor date publicate luna trecuta cele mai folosite OS la nivel global sunt: Windows XP 44%, Windows 7 24,23%, Windows Vista 16,74% ,toate trei produse de catre Microsoft, si altele cu o cota mult mai mica. 

XP vs Win 7
Majoritatea utilizatorilor folosesc Windows XP, care este un sistem de operare bun,dar este recomandata trecerea la noul sistem de operare Windows 7 (prescurtat Win 7). Pentru a putea compara doua sisteme de operare trebuie sa ne referim la performante si la design.

Performante
• Din punctul de vedere al spatiului ocupat de hard, XP ocupa mult mai putin, intre 1-3 Gb, iar pentru Win 7 este recomandata alocarea de 16 Gb pentru versiunea pe 32 biti, sau 20 Gb pentru versiunea pe 64 de biti. In conlcluzie, la acest capitol XP sta mult mai bine, iar daca nu aveti un hard de minim 80 GB, nu recomand Win7.
• Chiar daca nici la consumul de memorie ram, Win7 nu sta mai bine decat XP, Startup, ShutDown si iesirea din StandBy sunt vizibil mai rapide.
• Windows 7 aduce in plus Optimizarea functiei Search (cautarea), mult mai rapida si mult mai usor de accesat.
• In cazul folosirii dipozitivelor USB, timpul de asteptare pentru folosirea lor in Windows7 este de asemenea mai mic decat timpul in XP.
• Viata mai lunga a bateriei si simplificarea selectarii profilurilor de Power pentru laptop-uri, este o alta imbunatire pe care o aduce Win7. Durata de viata a bateriei creste fata de Vista, intre 11,5% si 15,4% in cazul testarii prin rularea unui DVD pana la golirea bateriei 

Interfata grafica
Cea mai evidenta schimbare pe care o aduce Windows 7 fata de versiunile anterioare este redefinirea interfetei grafice. Chiar daca in mare parte a ramas la fel, au fost modificate elementele cheie, cea mai importanta fiind schimbarea Taskbar-ului.
- Bara de activitati imbunatatita (taskbar)
Taskbar-ul din partea de jos a ecranului este utilizat pentru a lansa programe si a comuta intre ele atunci cand sunt deschise. In Windows 7, exista posibilitatea punerea scurtaturilor pentru programe in aceasta bara astfel incat sa fie la un clic distanta. Daca se mentine indicatorul mouse-ului peste pictograme se pot vedea miniaturi pentru fiecare fisier sau fiecare fereastra deschisa in programul respectiv.
- Liste rapide (jump lists)
Lista rapida este un mod util de a accesa rapid fisierele cu care se lucreaza in mod curent. Pentru a vedea fisierele utilizate recent, este necesar un clic cu butonul din dreapta pe pictograma din bara de activitati. De exemplu, atunci cand se face clic cu butonul din dreapta pe pictograma Word, se vor afisa cele mai recente documente Word utilizate.
- Imbunatatiri pentru desktop
Windows 7 simplifica lucrul cu ferestrele de pe desktop. Exista mai multe moduri intuitive de a le deschide, inchide, redimensiona si aranja. Pentru a vedea toate gadgeturile de pe desktop, trebuie doar mutat mouse-ul in coltul din dreapta jos al desktopului. Toate ferestrele deschise vor deveni transparente, iar desktopul si gadgeturile de pe el vor deveni vizibile imediat.
- Grup de domiciliu (HomeGroup)
Grup de domiciliu este o caracteristica noua din Windows 7 care usureaza mult conectarea computerelor. Grupul de domiciliu se configureaza automat atunci cand se adauga primul PC care executa Windows 7 la reteaua de domiciliu.
Exista posibilitatea specificarii exact ce anume se doreste a se partaja de pe fiecare computer, cu toate celelalte computere din grupul de domiciliu. Apoi, partajarea fisierelor din diversele computere de la domiciliu - si a multor alte dispozitive - devine la fel de simpla ca atunci cand toate datele se afla pe un singur hard disc.

Instalarea sistemului
Modul de instalare al sistemului de operare a suferit si el modificari majorare, odata cu aparitia Win7. Timpul de instalare este in jurul a 20 de minute, iar aceasta poate fi facuta de orice utilizator, acesta avand foarte putine setari de facut in timpul instalarii. Aceast subiect il voi aborda mai pe larg in urmatorul articol ”Tutorial pentru instalarea Windows 7”.
Daca vreti sa va instalati Windows 7 cerintele minime sunt:
• Procesor 1 GHz
• Memorie RAM: 1 GB (32-bit) sau 2 GB (64-bit).
• Spatiu disponibil pe hard: 16 GB (32-bit) sau 20 GB (64-bit)

Concluzii
Windows 7 este cu siguranta un pas inainte fata de Windows XP, pe care il va inlocui cu trecerea timpului si recomand instalarea lui, unde sunt indeplinite conditiile minime de instalare. Luna aceasta a fost anuntata si lansarea posibila in viitorul apropiat a unui nou sistem de operare, deocamdata numit Windows 8, care va face interactiunea dintre utilizator si calculator mult mai usoara si mai placuta.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Daani

Raspunde #4 | Daani | 04-02-2011

Bun articol! Windows 7 reprezinta viitorul si incet incet o sa lasam batranul xp si vom trece la windows 7 trecand peste semi esecul numit vista are o gramada de optiuni interesante si foarte practice nu are atatea blinguri si alte chestii care nu le vom folosi niciodata dar momentan e prematur sa ma pronunt astept versiunea full + software dezvoltat pentru el si atunci vom vedea cu adevarat ce capabilitati are si cum se comporta, parerea mea daca rezista cat a rezistat xp inseamna ca au facut un lucru bun cei de la Microsoft, iar de iubit cred ca vor fi iubite in egala masura dar diferenta o face timpul pentru fiecare:).

Mihai Pantiru

Raspunde #4-1 | Mihai Pantiru | 04-02-2011

Multumesc pentru aprecierea articolului. Ai dreptate, trebuie lasat "batranul xp" si sa trecem pe windows 7 mai ales pentru stabilitatea pe care o ofera noul OS. Sa nu uitam ca XP a fost proiectat pentru sistemele din 2000, mai are cineva computerul de atunci? Si-a facut bine treaba dar trebuie lasat la pensie.Eiffel

Raspunde #5 | Eiffel | 04-02-2011

Probabil nici un sistem de operare nu va rezista cat a rezistat XP. Multumita esecului Vista este functional deja de 8 ani si cel mai probabil va mai exista suport ptr el inca vre-o 3. Daca dezvoltarea Vista nu ar fi luat-o razna astfel incat acum 5 ani si ceva sa reinceapa de la zero, probabil acum ar fi fost deja versiunea de Windows 8.

Mihai Pantiru

Raspunde #5-1 | Mihai Pantiru | 04-02-2011

Da, ai dreptate. Suport pentru XP va mai exista pana in 2014, iar 7 nu va creste la cota lui de popularitate daca Windows 8 se va ridica la promisiunile celor de la Microsoft de "revolutie" in ceea ce priveste sistemele de operare.eXXocet

Raspunde #6 | eXXocet | 04-02-2011

Eu cred ca ceea ce trebuie sa rationam este daca Windows 7, la timpul lui, va fi mai popular decat a fost XP inainte de aparitia Vista. Iar raspunsul meu e NU. Nu cred ca va deveni mai popular decat XP. Ce uitam multi este urmatorul lucru: OS este O PLATFORMA. Ratiunea existentei unui sistemd e operare este aceea de a rula pe acel suport anumite APLICATII. OS nu ar trebui sa fie un scop in sine, si nicidecum sa papa 4GB memorie, 20GB HDD si procesor cu 80 de core-uri. Resursele trebuie rezervate pentru aplicatii.

Mihai Pantiru

Raspunde #6-1 | Mihai Pantiru | 04-02-2011

OS trebuie sa controleze tot: alocarea de memorie, de prioritate aplicatiilor, interfata dintre aplicatie si hardware, interfata dintre utilizator si aplicatii, nu crezi ca are nevoie de ceva putere? Nu sunt adeptul "orice pentru un OS", de aceea nu mi-am instalat niciodata Vista, dar daca ai un sistem puternic, merita sa cedezi o mica parte din el pentru un sistem de operare mult mai stabil.Diana

Raspunde #7 | Diana | 04-02-2011

Am citit articolul si comentarile. Draga Mihai Pantiru tu ce sistem de operare folosesti?

Mihai Pantiru

Raspunde #7-1 | Mihai Pantiru | 04-02-2011

Pana anul trecut am folosit XP, din noiembrie anul trecut folosesc 7 si sunt foarte multumit de el. Tu ce sistem de operare folosesti ?Florin

Raspunde #8 | Florin | 04-02-2011

Am citit ai eu toate articolele, eu folosec pe doua nootbook-uri sisteme xp si 7, sunt mult mai multumit de xp, 7 este inca slab din pct meu de vedere mai are de papat pana va ajunge la valoarea xp-ului :P


Vlad

Raspunde #9 | Vlad | 04-02-2011

Astept windows 8. Am citit cateva informati legate de noul windows si m-a facut foarte curios. :D


SuckThis

Raspunde #10 | SuckThis | 05-02-2011

Bine ca te-ai trezit si tu in 2011 sa descoperi ca e mai bun Win 7 decat Win XP...eu as spune ca nici macar nu exista termeni de comparatie, pentru ca s-a schimbat platforma cu totul. XP-ul a rezistat pentru ca Microsoft a esuat constant cu Windows Longhorn, x64 si Vista. Dar daca oricare din ele era acceptabil...uitati de multa vreme XP-ul :)

Mihai Pantiru

Raspunde #10-1 | Mihai Pantiru | 06-02-2011

Mai bine mai tarziu decat niciodata. Am scris articolul doar pentru a-mi impartasii ideile, nu pentru ca m-am trezit peste noapte in 2011 ca Win 7 e mai bun decat XP. Ai dreptate, XP a rezistat asa mult datorita esecului Vista (Longhorn era numele de cod pentru Vista, x64 nu e un sistem de operare, e varianta sistemelor de operare care lucreaza pe 64 de bi?i.), dar termeni de comparatie exista, ii gasesti in articolul de mai sus.


july

Raspunde #10-2 | july | 06-02-2011

suck this, numele tau e mai mult decat sugestiv pentru comentariul pe care l-ai facut :))) puteai sa te abtii de la prima remarca, parerea mea...mi se pare clar ce a vrut sa scrie Mihai aici..pt el e evident ca stie clar ce inseamna Win7 si Win XP, dar pt cititori e foarte utila comparatia pe care a facut-o in acest articol. nu toti suntem isteti asa ca tine :-p.


Didi

Raspunde #10-3 | Didi | 07-02-2011

Chiar daca e evident care dintre ele e mai bun, toata lumea stie ca majoritatea utilizatorilor inca folosesc WIN XP. Ne explici tu, draga Suck this, care este motivul? Este teama de schimbare? Este obisnuinta? Este faptul ca nu sunt la curent cu noile descoperiri? Oricare ar fi raspunsul, articolul acesta este mai mult decat binevenit pt ca oamenii de rand sa isi faca o parere si sa se puna la curent cu noile descoperiri (chiar daca pt altii sunt vechi).Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #11 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-02-2011

si antivirus pt el?


Radu

Raspunde #12 | Radu | 14-04-2011

Ruleaza bine, arata bine, fara blue screen uri, e suficient! Cu exceptia faptului ca daca detineti o placa audio creative sound blaster, de exemplu, nu va reda sunet 5.1 sub acest windows 7. Numai bine !


alex22222

Raspunde #13 | alex22222 | 24-03-2013

Eu as alege Windows XP pentru ca ocupa foarte putin spatiu si pentru ca jocurile bune (gen GTA IV) merg mult mai bine decat pe Windows 7!


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate