Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Vectori

George
Domeniu : Activitati de intermediere a tranzactiilor financi...
Meserie : Programator de sistem informatic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Afisarea vectorilor in PHP

php_aiVectorii, numiti in engleza array, reprezinta cea mai avansata metoda de stocare a datelor in PHP. Sunt cele mai flexibile structuri de date: ele permit indecsi numerici sau alfanumerici, dar si combinatii; pot avea indecsi auto-incrementabili si pot fi folositi ca stive, cozi, multimi, vectori uni, bi sau multi-dimensionali si pot stoca practic orice tip de data. Este si motivul pentru care in nucleul php exist? aproximativ 70 de functii definite pentru a usura lucrul cu vectorii.

Asadar acesti vectori sunt o colectie ordonata de obiecte numite generic elemente. Oricare dintre aceste elemente are o cheie unica in vector precum si o valoare. Vectorii pot fi creati in 2 feluri, fie apeland functia array simplu, sau cu parametrii caz in care acestia sunt atribuiti vectorului.

[code lang='php']
$arr = array();
$arr = array('a' => 1, 'b' => 2, 'c' => 3);
$arr = array(1 => 'a', 2 => 'b', 3 => 'c');
$arr = array(1, 2, 3);
[/code]

Primul apel va crea un vector gol, cel de-al doilea un vector cu indecsi alfanumerici, al 3-lea cu indecsi numerici, iar pentru cel din urma am furnizat doar valorile elementelor, pentru care indecsii se vor atribui automat prin autoincrementare.

Afisarea vectorilor

Spre deosebire de tipurile de date scalare(int, string, float) care pot fi afisate folosind functia echo, pentru vectori aceasta prezinta cateva neajunsuri la afisarea datelor. De exemplu, in timpul unui debug poate fi esential sa avem informatii nu doar despre datele aflate in elemnte, dar si tipul lor de date, pe oricare din nivelele existente. Pentru a preintampina aceasta problem? PHP furnizeaza 2 functii de afisare recursiva a informatiilor dintr-un array:

[code lang='php']
$array = array(1, 2, 'foo');
print_r($array);
var_dump($array);
[/code]
Acest cod va produce urmatorul text:
[code]
Array
(
[0] => 1
[1] => 2
[2] => foo
)
array(3) {
[0]=>
int(1)
[1]=>
int(2)
[2]=>
string(3) 'foo'
}
[/code]

Observati cum, desi ambele afiseaza elementele vectorilor, doar var_dump afiseaza si tipul de data al elementului respectiv. Mai mult, doar var_dump este capabil sa afiseze informatiile despre mai mult de o variabia, iar print_r are capacitatea de a trimite rezultatul catre o variabil? prin specificarea celui de-al doilea parametru optional.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Gabriel Ungureanu

Raspunde #1 | Gabriel Ungureanu | 04-06-2009

Pai ar fi foarte simplu daca ai folosi xdebug. Xdebug iti intoarce valorile formatate si colorate frumos. Totodata ar fi bine sa folosesti si o combinatie: '; print_r($array); echo '< / pre >'; ?> care iarasi iti afiseaza informatia bine formatata si lizibila.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate