Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sa ne familiarizam cu termenii din lumea IT

Monica Budasca
Domeniu : Activitati de consultanta in tehnologia informatie...
Meserie : Manager proiect informatic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Termeni IT in vocabularul curent. Identificare si explicatii

INTERNET. TCP/IP. ADRESA IP. NUME DE DOMENIU. URL. Toti acestia sunt termeni cu care ne intalnim destul de des, pentru ca au patruns in viata noastra curenta. Chiar daca nu avem preocupari in domeniul calculatorului, foarte multi dintre noi ii folosesc fara a avea vreo idee despre ce inseamna. Cum eu fac parte din categoria de persoane care prefera sa stie MACAR PUTIN despre CE inseamna cuvintele pe care le folosesc, am incercat sa formulez cateva explicatii pentru termenii mentionati, fara a intra in amanunte prea tehnice. Asadar:

Internet
Un cuvant cu care la ora actuala ne intalnim aproape zilnic. Multa lume, de orice varsta si de orice nivel intelectual, sta pe net aproape in fiecare zi. Pentru unii, statul pe net este viata lor. Recent, in timpul unui training, am avut ocazia sa intreb niste 'internauti inraiti' dar 'urechisti', urmatoarea chestiune 'de baraj': CE ESTE INTERNETUL? Nu am obtinut nici un raspuns macar pe aproape de realitate.
Deci: termenul INTERNET provine din limba engleza, din combinarea cuvintelor interconnected si network, adica retele (de calculatoare) interconectate. Deci, in linii mari, internetul este o retea de retele de calculatoare extinsa, la ora actuala, la nivel mondial... Comunicatia intre aceste echipamente interconectate este posibila, tot in linii mari spus, cu ajutorul asa-numitelor protocoale de comunicatie: Transmission Control Protocol si Internet Protocol= TCP/IP. Protocolul de comunicatie este, in general vorbind, o metoda prin care datele sunt transferate de la un calculator la altul. Internet Protocol este deci metoda prin care informatia este transmisa de la un calculator la altul prin intermediul internetului.


Adresa IP
Dar cum face informatia sa ajunga de la calculatorul expeditor exact catre calculatorul destinatar? Aici intervine adresa IP, care este caracteristica si unica pentru fiecare calculator din internet. Adresa IP este un lucru complicat pentru cei care nu au studii IT, si nu face obiectul acestui articol care totusi este de interes general. Aici as vrea doar sa dau o idee... pentru ca noi ( toti cei care avem contracte cu un furnizor de servicii de internet) ne-am intalnit macar acolo cu aceasta idee de adresa. Deci, ideea este cam asa: orice adresa IP se compune din 4 grupuri a cate maxim 3 cifre separate intre ele prin puncte, de exemplu: 192.168.3.2. Sau, mai nou, inca un exemplu: 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7334, si asa poate sa arate o adresa IP. Cu acestea, poate ca am lamurit cat de cat ce inseamna succesiunile de litere, cifre si puncte pe care le aveti pe contractul de primire a serviciilor de internet... Pentru detalii tehnice, se poate merge, de exemplu, aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Adresa_IP

Domeniu
Ce este si ce vrea el? Un nume de domeniu reprezinta o insiruire unica de caractere, atribuita unei adrese IP a unui server, care este permanent conectat la Internet. Numele de domeniu este ceva unic. Adica, nu pot exista doua nume de domenii la fel. Dar eu, ca utilizator, ce fac cu numele de domeniu? Adica cu sirul acela de caractere care incepe cu www? Pai, prin numele de domeniu, eu ca utilizator pot sa accesez site-urile de internet, deoarece este foarte simplu sa retin numele site-ului si aproape imposibil sa retin adresa IP. Adica, noi utilizatorii, putem memora foarte usor ceva de genul www.google.ro, dar o succesiune de numere care ar duce la acelasi lucru ar fi greu de retinut si... nici nu o stiti, nu-i asa? In schimb, calculatoarele stiu asta prin intermediul serviciului DNS (Domain Name System), care face translatarea din nume de domenii in adresele IP corespunzatoare si invers. Apropo, aceasta translatare se numeste rezolvare a numelui de domeniu. Este util de stiut si faptul ca orice nume de domeniu are obligatoriu si o extensie. Aceasta este data in general de specificul site-ului care ruleaza pe serverul respectiv, in spatele numelui de domeniu. Astfel un site din Romania va avea de obicei extensia .ro, la fel cum un site din Franta poate avea extensia .fr. Toate extensiile existente sunt administrate de un TLD (Top Level Domain). De exemplu, in Romania, numele de domenii sunt adminstrate de ROTLD (ROmania Top Level Domain). O alta denumire a unui nume de domeniu este si URL(Uniform Resource Locator).

 

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate