Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Internetul ne ameninta inteligenta

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Iata cum folosesti Internetul si in ce directie se indreapta inteligenta ta

103931624231877.jpgSi eu sunt dependent de Web. Folosesc foarte mult Internetul in interes de serviciu. Dar intr-o zi mi-am dat seama ca imi este din ce in ce mai greu sa citesc carti sau articole prea lungi. Chiar si dupa cateva paragrafe, mintea-mi zbura in cu totul alta parte. In plus am mai constatat ca imi era tot mai greu sa ma concentrez asupra unei sarcini mai dificile. Nu mai gandeam la fel. Atunci am avut impresia ca s-a produs o schimbare in creierul meu. Asa am ajuns la concluzia ingrijoratoare ca orice avea legatura cu Internetul ma istovea.

Intr-o zi, pe cand lucram la un proiect extrem de important pentru mine, mi-am dezactivat conturile de Twitter si Facebook, nu am mai intrat nici pe profilul de pe Informatiiprofesionale.ro si nu mi-am mai consultat nici mailurile atat de des (doar de doua sau trei ori pe zi). Ce-i drept, am trait un adevarat calvar! Din cand in cand insa, mai trisam oferindu-mi cate o zi intreaga de „orgie” pe net! De atunci insa, utilizez Web-ul mult mai moderat. Nu imi mai permit sa fiu conectat 24 din 24 de ore, ceea ce ii enerveaza pe multi dintre amicii sau colegii mei de job. Cu toate acestea, am acceptat sa platesc acest pret pentru a-mi regasi concentrarea atat de necesara bunei mele functionari in domeniul profesional.

O acuzatie grea
Da, acuzatia mea este intr-adevar una grea. Internetul, care ne ofera mult mai mult divertisment decat au avut parte stramosii nostri,  ne drogheaza creierul, ne tampeste, in sensul in care capacitatea noastra de reflectare e ingreunata si tindem sa dam inapoi in fata celui mai mic efort intelectual.

Nu sunt oare aceste cuvinte exagerate?
Nu pretind ca este imposibil sa citesti sau sa gandesti mai profund pe Internet, dar este cert faptul ca prea mult timp petrecut in mediul online nu incurajeaza o atentie sustinuta si prelungita. In timp ce o pagina tiparita, dintr-o carte sau dintr-un ziar, ne tine departe de divertisment, pe Web gasim tot felul de inventii menite sa ne distreze si sa ne distraga atentia de la lucruri importante. Internetul ne indeamna sa facem mai multe lucruri aproape simultan ori sa consultam in cateva minute o multime de informatii extrem de variate. In loc sa ne concentram atentia asupra unui singur lucru, ne-o imprastiem facand mai multe lucruri in acelasi timp. Drept consecinta, ne pierdem concentrarea, ne decimam atentia.

Internetul ne incurajeaza sa citim intr-un mod superficial si ne atrage atentia doar pentru a ne-o imprastia apoi cat mai repede. Acordam o atentie mult prea mare canalului de comunicare, ecranului care se schimba in permanenta, si suntem distrasi de numeroasele mesaje si stimuli care ne invadeaza cu o viteza vertiginoasa.

Disonantele Internetului ne scurtcircuiteaza activitatea mentala, constienta ori inconstienta, impiedicandu-ne sa gandim profund sau creativ. Creierul nostru devine atunci o simpla unitate de prelucrare a semnalelor, care aduna rapid informatiile, imprastiindu-le insa la fel de repede.

Sfatul meu:
Scapati de capcana Internetului!!! Incercati sa folositi Internetul ca pe un instrument prin care puteti distribui informatii si alegeti cu grija informatiile care va aduc cu adevarat ceva in plus si important in propria viata. Pe scrut, scapati de cancan-uri!

De vazut: 
Video - What the Internet is Doing to Our Brains


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Catalina

Raspunde #1 | Catalina | 16-05-2013

Din punctul meu de vedere internetul se afla undeva intre instruire/educatie/stiinta si indobitocire. Acum depinde de fiecare in parte cum ne gestionam orele dintr-o zi si cat timp alocam fiecarei activitati in parte si mai ales cum folosim acest timp. Pot sta in fata calculatorului si internetului o zi intreaga dar asta nu inseamna automat ca pierd acest timp si "prostesc" subit. Internetul este de un real ajutor in ziua de azi si e pacat sa ii luam din atributii doar pentru ca unii, mai multi, mai putini nu stiu sa il foloseasca constructiv.

nexfit

Raspunde #1-1 | nexfit | 17-05-2013

Raul nu sta in lucruri ci in reaua lor folosire.Ionut

Raspunde #2 | Ionut | 16-05-2013

Internetul e o unealta, poate fi foarte folositor dar si foarte daunator. El in sine nu e nici bun nici rau, omul ii da aceste conotatii, negative sau pozitive. Ca orice activitate, petrecerea timpului pe internet in diferite scopuri, trebuie s-o integrezi in cotidian si trebuie sa faci acest lucru astfel incat viata ta sa fie echilibrata. Daca reusesti asta nu o sa ramai decat cu lucrurile bune din fiecare clipa.

Mallecourt Lionel

Raspunde #2-1 | Mallecourt Lionel | 16-05-2013

Corect ce ai scris Ionut, adevarat ca daca reusesti sa o integrezi in cotidian intr un mod echilibrat este ideal...dar din pacat foarte putin oamenii reusesti sa face asta!Bogdan

Raspunde #3 | Bogdan | 18-05-2013

Corect, trebuie sa scapam de cancan-uri si de informatiile de umplutura fara vreo anumita valoare. Insa e prea mult sa spui ca internetul timpeste. Nu internetul timpeste, fiecare individ in parte se timpeste pe sine (sau nu) prin ceea ce alege sa ingurgiteze. Internetul este o unealta cu multe avantaje DACA stii cum sa o folosesti. Faptul ca exista unii care nu stiu sa o foloseasca nu e un motiv sa blamam internetul pentru asta. Viata noastra toata este un sir de alegeri. Unii stiu sa le faca, atii, nu.


Crampf Florentina

Raspunde #4 | Crampf Florentina | 22-05-2013

Cu ceva timp in urma, am citit cartea lui Nicholas Carr: The Shallows...What the internet is Doing to our Brains! In cartea lui, recunoaste contributia extraordinara pe care servicii ca Google, Twitter, Facebook sau Skype le aduc informatiei comunicarii, timpul economisit, usurinta cu care numerosi oameni pot impartasi experientele etc. DAR, toate acestea au un pret in ultima instanta, inseamna o transformare la fel de mare in viata noastra culturala si in functionarea creierului omenesc. Este adevarat ca revolutia informatiei e departe de a se sfirsi. Dimpotriva in acest domeniu, apar zilnic noi posibilitati si descoperiri, iar imposibilul devine repede posibil. Daca acest tip de cultura care o inlocuieste pe cea veche ni se pare un progres, fara indoiala ca trebuie sa ne bucuram! Daca Nicholas Carr are dreptate inseamna ca robotizarea unei umanitati organizate in f-ctie de inteligenta artificiala e inevitabila...Asta, fireste daca nu cumva vreun cataclism nuclear, sau un meteorit n-o sa ne intoarca la stadiul de de oameni ai cavernelor. Atunci ar trebui s-o luam iarasi de la capat si poate ca a doua oara vom actiona mai bine. Numai bine!


Tudor

Raspunde #5 | Tudor | 06-08-2013

Pentru mine internetul nu este o unealta, ci un drum. Un drum pe care pot merge catre diverse locuri unde sunt alte persoane sau pe unde au trecu alte persoane lasans ceva in urma lor.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate