Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Formatul de fisiere .EPUB

Monica Budasca
Domeniu : Activitati de consultanta in tehnologia informatie...
Meserie : Manager proiect informatic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce este si cum se poate deschide


De cand cu lumea 'e-cartilor', mai avem de invatat inca ceva, si anume ce este formatul de fisiere .EPUB  si cum poate fi 'pornit', intrucat este foarte probabil sa ne intalnim cu el. Prima data cand am avut, la un moment dat, ocazia sa descarc o 'e-carte', ma asteptam in mare masura sa primesc un fisier in format .PDF sau poate chiar o arhiva in interiorul careia sa gasesc un document. Dar n-a fost asa (desi exista bineinteles si e-carti salvate ca .PDF sau .DOC), m-am pomenit cu un fisier .EPUB, si a trebuit sa invat sa il folosesc - sa il pot citi pe calculator.

Asadar, cateva informatii in continuare:
- Numele formatului provine de la Electronic PUBlication;
- Daca aveti vreun astfel de fisier in calculator, daca primiti asa ceva pe mail sau altfel, si nu stiti 'cu ce se mananca', este momentul sa aflati ca 'inauntru' este cel mai probabil o e-carte / e-book / carte in format electronic;
- Tipul de format de fisier EPUB este un fisier 'Open Publication Structure e-book'. Pe scurt, un e-book;
- Aceasta extensie se regaseste scrisa si in urmatoarele variante: ePub,ePUB, EPub sau epub;
- Este un standard open, gratuit, pentru e-carti, dezvoltat de International Digital Publishing Forum (IDPF).

Cum deschidem aceasta carte in format .EPUB?
Mai ales daca sunteti in fata unui calculator (si nu pe un e-book reader), sunteti obisnuiti sa dati dublu-click pe fisier si acesta sa se deschida. Ce ne facem insa daca la dublu-click, e-cartea in format .EPUB nu se deschide? Pentru ca, cel mai probabil, NU o sa se deschida, sistemul de operare va afirma ca nu stie 'ce sa faca' cu acest fisier si te va intreba daca vrei sa caute pe net o rezolvare, iar tu o sa arzi de dorinta de a citi cartea!

Solutii:
- Prima varianta: cautam pe net, descarcam si instalam pe calculator, programe gratuite (sau nu !) destinate deschiderii formatelor EPUB.

- A doua varianta, cu muuuult mai comoda dupa parerea mea: cautam pe net un convertor gratuit de la formatul .EPUB la formatul .PDF. Este gratuit si merge, si nu presupune sa instalati nimic in calculator - ceea ce mie mi se pare un lucru important! Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa indicati convertorului locatia din calculator unde aveti salvat fisierul .EPUB si sa dati drumul la conversie.

- A treia varianta, pe care eu personal nu am incercat-o: daca folositi browserul Mozilla Firefox, puteti sa va instalati direct pe acesta un add-on pentru citire de .EPUB-uri. Cum spuneam, eu nu am incercat acest reader, insa sunt sigura ca este bun si functional pentru simplul fapt ca niciodata pana acum nu mi s-a intamplat sa pun un add-on pe Firefox si sa nu mearga!

In rezumat, eu personal recomand varianta a doua, care este simpla si poate fi - zic eu - folosita fara dificultati inclusiv de catre persoanele care nu poseda cine stie ce cunostinte de utilizare a calculatorului insa doresc sa se descurce cu singure cu e-cartile pe care le au.

Pont: inainte de orice, puteti incerca sa vizualizati cartea in format .EPUB cu programul Notepad al lui Windows (click-dreapta pe fisierul .EPUB--> Open With --> Notepad). Uneori, de fapt RAREORI ca sa spunem drept, poate sa mearga. Fisierul poate fi text-only chiar daca are extensia .EPUB. Deci, pe principiul incercarea moarte n-are, vedeti poate merge.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Raul

Raspunde #1 | Raul | 23-02-2012

Merci Monica...f util! cartile in format ePub sunt asemanatoare unor mini-situri web, continutul lor fiind stocat in fisiere HTML si imagini.

Monica Budasca

Raspunde #1-1 | Monica Budasca | 23-02-2012

Ma bucur daca articolul a fost de folos!Dany

Raspunde #2 | Dany | 19-08-2012

"Sony Reader For PC"...Este super si Free...Spor la citit si ascultat Audio + Cartea, este tot incorporat.


Anonimus

Raspunde #3 | Anonimus | 20-08-2012

ADE (Adobe Digital Editions). Este, cred, cea mai bună aplicaţie, dintre cele pe care le-am încercat.


john

Raspunde #4 | john | 05-12-2012

Merci Monica! foarte util articolul. Am descarcat ADE adobe digital edition si le pot citi foarte usor. Chiar edita.. deci.. super!!!

Monica Budasca

Raspunde #4-1 | Monica Budasca | 06-12-2012

Cu placere! Ma bucur ca ti-a fost de folos.elena

Raspunde #5 | elena | 25-12-2012

salut, am un telefon, are aplicatia e books , am descarcat carti in frmat pdf dar imi spune ca formatul nu e acceptat cum sa le ciy\tesc,??multumesc


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate