Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Dependenta de calculator

Mladin Ionut
Domeniu : Activitati ale altor organizatii n.c.a.
Meserie : Psiholog
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Semnele care arata dependenta de calculator


Computerul este un nou obiect de investire subiectiva  in lumea contemporana. Acest tip de investire se refera doua modalitati de satisfactie resimtita subiectiv:

- satisfacerea pulsionala prin intermediul jocului, al relationarii, comunicarii, tendintelor proactive, fantasmelor etc.;
- satisfacerea utilitara la nivel social si individual.

Cele doua modalitati de satisfacere subiectiva vizeaza polimorfismul manifestarilor subiective fata de acest obiect (calculatorul) care are la baza neimplinirea unor dorinte inconstiente si mecanismul de defensa specific implicat in aceasta activitate.

In lumea contemporana calculatorul este un obiect tinta al transferului, fiind investit cu calitati eminamente umane. Se spune (nu de putine ori) ca in viitor computerul va gandi ca oamenii, poate chiar mai mult decat atat. Cu toate acestea, computerul este si o sursa de frustrare, neajutorare, mai ales atunci cand nu raspunde nevoilor si scopurilor subiective. De multe ori dificultatile hardware sau software ale computerului au drept consecinta sentimental de abandon, chiar depresie.

Toata investitia pulsionala in calculator il fac pe acesta mai mult decat un simplu obiect.

Caracteristici ale dependentei de calculator               
 
Dictionarul de Psihologie Larousse defineste dependenta ca “stare a unei persoane care este supusa unei finite sau lucru” (de obicei o substanta toxica).
Dictionarul de Psihiatrie Larousse defineste termenul “dependenta” ca “tendinta de a cauta ajutor si protectie la semen, de a se increde in celalalt in luarea oricarei decizii, prin pierderea de maturitate si  autonomie”.
Dependenta este “o stare imatura de interrelationare ce are forte de influenta puternice si particularizante “ (23.,idem.)
Dependenta “normala” este data de adaptarea la climat, spatiu geografic, grad de securitate in desfasurarea programelor zilnice. O a doua forma de dependenta este dependenta de confort (lumina electrica, radio, televiziune, automobil personal, computer etc.). Acest tip de dependenta “ asigura un grad de confort ca punct de plecare pentru un confort mai mare, potential legat de ofertele, incitatiile sociale. Provocarea este uneori tensionata si poate modifica echilibrul dezvoltarii” (idem)

Exista doua feluri de dependente:
- dependenta fizica se manifesta in lipsa substantei toxice (drog, alcool etc.),prin tulburari  fiziologice si psihologice dezadaptative , de o anumita intensitate;
- dependenta psihica se caracterizeaza printr-o dorinta imperioasa de a repeta consumul unei substante toxice, in caz contrar subiectul prezinta o stare de depresie, anxietate.

Dependenta e o afectiune care inplica mai multe aspecte decat folosirea unor substante (ex. droguri, alcool etc.), ea se exprima prin modalitati antisociale, reclama detectare, diagnoza si tratament.

In sensurile evidentiate dependenta poate evea un efect de stimulare(adaptare) sau de acumulare de tensiuni psihice (inadaptare).

Dependenta mai poate fi orientata dinspre persoana inspre  obiecte exterioare sau chiar inspre propria persoana (de ex. tendinte autoritare, megalomane).

Mai putem vorbi si de o dependenta fata de obiective, idealuri legate de climatul social, conditiile concrete de viata, posibilitatile economice, statusul si rolul social etc. Aceste obiective si idealuri (sau obiecte idealizate) sunt greu de atins, de satisfacut, ele pot produce suferinta, sacrificiu (subiectul se simte legat/dependent de ele), iar in plan intrapsihic actioneaza ca dorinte inconttiente sublimate.

Dependenta virtuala are doua forme:
- dependenta pozitiva care apare atunci cand beneficiile (insusirea de abilitati, interese, aspiratii, stare de confort) sunt mai mari decat costurile in cadrul implicarii intr-o activitate virtuala (efect adaptativ);
- dependenta negativa care afecteaza viata persoanei; folosirea obsesiva a calculatorului dezbina familii, cauzeaza probleme financiare, de relationare cu semenii, sau fiziologice, acumularea de tensiuni psihice, oboseala, insatisfactii care intra in contradictie cu dorintele personale, transformarea conduitelor- cresterea agresivitatii, a riscurilor in comportament, detasare de mediul de apartenenta; acest tip de dependenta se mentine in ciuda efortului de a o controla, ducand la deteriorarea sanatatii.

Folosirea obsesiva a computerului poate fi considerata o explorare a identitatii personale, un process al dezvoltarii de sine prin care abilitatile achizitionate virtual pot fi transpuse in viata reala.

In zilele noastre psihologii isi pun problema daca petrecerea timpului in fata calculatorului  este o noua forma de dependenta. Atunci cand oamenii isi pierd slujbele, lipsesc de la scoala sau de la locul de munca, divorteaza din cauza fascinatiei  pentru virtual, ei pot fi  considerati dependenti  patologic de calculator.

Dependentele pot fi patologice, nepatologice , sau un amestec intre cele doua dimensiuni. Exista o serie de aspecte pozitive in dependentele nepatologice, iar in acest sens fascinatia pentru un hobby poate dezvolta creativitatea, invatarea, exprimarea de sine. In dependenta patologica apar dificultati in privinta abilitatii de a functiona in lumea “reala”.

Din perspectiva psihologiei clinice aceste dependente isi au originea in istoria vietii personale inca din perioada timpurie (copilarie), avand legatura cu anumite deprivari, conflicte.

Procesul de dependenta poate fi urmarit si pe etape de varsta in decursul evolutiei. Astfel, in copilarie apare o dependenta de adulti (in special parintii) sau de obiecte precum jucariile. In adolescenta dependenta de obiecte este proiectata in scopul exprimarii si mentinerii autonomiei, libertatii, a afirmarii propriei identitati, apartenente. In tinerete aceasta dependenta se socializeaza, conteaza imaginea de sine, afirmandu-se totusi o dependenta complexa fata de viata intima si de familie. Odata cu perioada adulta  dependenta de familie devine mai putin acuta (se manifesta distanta in comportamentele membrilor familiei), apare o autoproiectie rationalizanta in sensul autonomiei si libertatii , exprimata in forma competitiei, a performantei, a preocuparii pentru un anumit statut socio-profesional. Batranetea aduce deteriorarea biologica a organismului si dependenta de familie. Fenomenul “grief” (moartea sotului sau a sotiei) produce un soc, care mareste riscul aparitiei depresiei, deci al unei dependente crescute fata de suportul familial/social.

Dependentele pot fi incercari de a controla depresia, anxietatea, pot reflecta o insecuritate, un vid interior.

Dependenta de calculator nu figureaza ca diagnostic in DSM IV. In acest sens problema existentei unui set de simptome specifice acestui tip de dependenta face obiectul cercetarilor psihologice(25. idem). Se considera ca dependenta patologica de calculator include anumite simptome psihologice cum ar fi:
- schimbari in viata personala datorate petrecerii unui timp indelungat alaturi de calculator;
- o scadere accentuata a activitatilor fizice in general;
- inabilitatea de a stopa acest tip de activitate;
- depresie, iritabilitate in lipsa calculatorului;
- sentimentul de euforie atunci cand este folosit calculatorul;
- neglijarea sanatatii proprii datorita preocuparii pentru activitati pe calculator;
- tulburari de somn;
- scaderea activitatilor sociale concretizata in pierderea prietenilor;
- neglijarea familiei si a prietenilor, inducerea in eroare a acestora in privinta petrecerii timpului de catre subiect;
- dorinta accentuata de a petrece cat mai mult timp cu activitati legate de folosirea calculatorului;
- neglijarea slujbei si a obligatiilor personale (probleme la scoala sau la locul de munca).

Exista si anumite simptome fiziologice in cazul dependentei de calculator, cum ar fi:
- ochi uscati;
- migrena;
- dureri de spate;
- luarea meselor in mod neregulat;
- neglijarea igienei zilnice;
- disfunctionalitati ale somnului.
 
Cercetatorii  considera ca dependenta patologica de calculator apare atunci cand realitatea spatiului virtual este disociata de realitatea de zi cu zi. Atunci cand activitatile virtuale sunt integrate in realitatea mundana acest tip de dependenta este estompata. Cyberspace-ul  implica o disociere intrapsihica in cazul celor dependenti, o zona de activare a fanteziilor si conflictelor.

Folosirea internetului, a jocurilor si a altor activitati virtuale nu pot crea dependenta in cazul in care implica adevarata identitate, interesele si abilitatile subiectului. Contactul cu lumea reala este o cerinta importanta in cazul terapiei celor dependenti de spatial virtual.                                                                                  

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Dan

Raspunde #1 | Dan | 25-09-2012

Interesant...desi cu totii stim ca lumea virtuala nu este un substitut al vietii reale, calculatorul atrage din ce in ce mai multi utilizatori infocati.


Roxi

Raspunde #2 | Roxi | 25-09-2012

Ma gandesc cu groaza la aceasta dependenta...multi dintre noi folosim calculatorul mai mult decat ar fi necesar pe zi. Si cum sa nu facem asta cand internetul ne ofera aproape orice informatie de care avem nevoie, cand nu mai avem timp sa iesim sa ne vedem cu prietenii si o discutie pe chat este mai la indemana, cand aproape toate activitatile noastre zilnice sunt aproape imposibile fara calculator?


Raluca

Raspunde #3 | Raluca | 25-09-2012

Una este sa te ajuti de internet in viata de zi cu zi, alta este sa iti creezi o viata pe internet...Una este sa iti platesti factura la telefon pe net una este sa ai discutii sub alte identitati pe internet cu alte persoane. Cred ca depinde de fiecare in parte de cat de predispusi sunt la dependente de orice fel.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 25-09-2012

Interesant articolul tau! Si eu sunt dependenta de calculator, de informatie in primul rand. Caut informatii pe internet, apoi, fara retelele de socializare nu as putea, eu lucrez singura minim 12 h pe zi, 6 zile din 7, asadar, nu-mi prea ramane timp sa socializez live, nu le poti avea pe toate, dar consider ca acest lucru nu este nesanatos atata timp cat ai alte obiective importante care te impiedica sa iesi mai mult, devine nesanatos cand nu mai gasesti alte placeri/activitati in afara calculatorului, aici e periculos.


nouatigaraelectronica

Raspunde #5 | nouatigaraelectronica | 23-11-2012

Foarte interesant articolul dar in acelasi timp este si trist faptul ca suntem dependeti de calculator...de fapt suntem dependenti de internet nu de calculatorul in sine. Adevarul este ca internetul este foarte util, aflam informatii foarte repede. Pacat de generatiile noi care nu mai stiu ce inseamna fotbal/leapsa/prinsea daca stie careva ce inseamna :), tevi cu cornete si multe alte jocuri care se jucau cand eram copii.


Dependenta

Raspunde #6 | Dependenta | 18-01-2013

Inainte de a spune ca sunteti dependenti, ganditiva bine, daca responsabilitatiile propiei vieti au prioritate in fata calculatorului, mai mult ca sigur calculatorul e doar un mod de relaxare sau un hobby, eu ma confrunt cu o persoana care nu stie decat sa stea pe calculator (sa se joace) si sa doarma, "asta e dependenta". (nu va mai grabiti sa va credeti dependenti asa repede, cand sunteti dependenti va afecteaza toata viata si pe a celor din jurul vostru, analizati bine situatia inainte de a urla suntem dependenti).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate