Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Comparatie intre site si blog

Monica Budasca
Domeniu : Activitati de consultanta in tehnologia informatie...
Meserie : Manager proiect informatic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Mobilitatea, aspectul grafic, structura si altele


Din cate am constatat in ultima vreme, lumea foloseste ba notiunea de site, ba notiunea de blog, pentru a se referi la o aceeasi 'pagina' afisata pe internet. Sau, cineva zice: 'va invit sa intrati pe site-ul meu', iar cand accesezi adresa respectiva constati ca acela este un blog. Nu in ultimul rand, am primit si eu intrebarea 'prin ce difera un site de un blog?'.

Asadar, m-am gandit sa scot in evidenta cateva elemente care diferentiaza de obicei un site de un blog:

Mobilitatea 
- Site-ul contine informatie statica, fixa, care rareori este schimbata cu ocazia vreunui eveniment;
- Blogul contine informatie sa zicem mobila, prin aceea ca cititorii pot de obicei sa interactioneze prin comentarii si astfel pot intra in dialog cu posesorul blogului.


Aspectul grafic
- Pe site, informatia fiind statica, site-ul va arata mereu la fel ori de cate ori il accesam (cu exceptia situatiei in care tocmai a fost comandata si realizata o schimbare de 'look'- lucru ce se produce rar). In cazul unei companii, site-ul respecta deseori o identitate vizuala care a fost aleasa de acea companie, deci un set strict si exact de reguli prestabilite, cu privire la culorile utilizate, fonturi, latimi etc;
- Pe blog, aspectul acestuia va fi diferit cu foarte dese ocazii! In primul rand, cu fiecare postare noua pe care administratorul / autorul blogului o scrie, toate celelalte postari vor fi 'date mai jos' pentru a face loc celei noi. In plus, nu prea discutam aici despre respectarea unei identitati vizuale pentru ca nu toti posesorii de blog vor ca acesta sa arate mereu la fel si sa ajunga sa fie recunoscut inclusiv prin partea grafica; foarte des se intampla ca autorul sa isi modifice - chiar radical - aspectul blogului (sablon -  culori, fonturi, latimi ale zonelor de pagina, imagini de fundal etc.).

Structura
- Site-ul consta in pagini, care de obicei sunt accesate utilizand meniuri. Paginile pot fi multe!
- Blogul consta in postari, care de obicei sunt accesate ca linkuri, iar aparitia postarilor este in ordine cronologica. Blogul poate si el sa aiba pagini, dar sunt foarte putine, insa pe ele pot fi foarte multe postari (zeci).

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO)
- Site: optimizarea la motoarele de cautare este facuta de obicei rar; se stabilesc cuvintele cheie, si nu de putine ori se intampla ca ele sa ramana neschimbate vreme indelungata. Poate chiar cu anii !
- La blog insa, ca autor, practic faci optimizare pentru motoare la fiecare postare pe care o scrii, pentru ca de fiecare data esti obligat, as zice eu, te gandesti ce cuvinte cheie sa alegi pentru a-ti creste sansele sa fii indexat de motoare si adus la vedere.

Interactiunea cu vizitatorul
- Pe site, cititorii vor comunica cu tine daca le pui la dispozitie o adresa de e-mail sau le creezi un forum;
- Pe blog, cititorii vor comunica cu tine daca le pui la dispozitie o adresa de e-mail sau creezi sectiunea de comentarii in care acestia pot sa iti spuna pareri.

Gazduirea
- Site-ul se afla in majoritatea cazurilor pe un domeniu care a fost cumparat / inchiriat; adresa este deci de forma www.numesite.ro (de exemplu);
- Blogul este din oficiu gazduit ca subdomeniu al unui domeniu, ca de exemplu al lui blogspot sau al lui wordpress; deci vom avea adrese de forma www.numeleblogului.wordpress.com sau www.numeleblogului.blogspot.com. In situatia in care, ca posesori de blog, intram si in posesia unui domeniu, putem sa ne transformam blogul in site, dar aceasta este o cu totul alta discutie.

Probabil ca mai sunt si alte diferente, dar pe astea le-am considerat mai mari. Exista si pareri cum ca site-ul reflecta profesionalism, iar blogul nu prea... Eu personal nu sunt deloc de acord cu ideea aceasta, pentru ca am vazut foarte multe site-uri aratand total neprofesionist, si bloguri aratand excelent! Dupa cum, am vazut si invers: site-uri ultra profesionale si bloguri sub orice critica din punct de vedere grafic si organizatoric. Deci nu putem spune ca in mod definitoriu site-ul este profesionist iar blogul nu. Depinde de cine le creaza, cat se pricepe, cum le administreaza, si nu in ultimul rand cum sta cu gusturile in materie de webdesign!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Sebastian

Raspunde #1 | Sebastian | 01-03-2013

Interesant articol! Sunt multe avantaje si dezavantaje dar important este ce vrei de la acea pagina de internet. Atat un blog cat si un site isi au rostul lor. Ceea ce mi se pare un dezavantaj in orice scop ar avea este faptul ca numele unui blog va fi mult mai greu de tinut minte dat fiind faptul ca este mai lung si are in componenta si numele domeniului. In rest mi se pare o idee buna un start cu un blog si cand te prinzi mai bine cum merge treaba poti trece la un site, daca necesitatile tale impun acest lucru, bineinteles.

Monica Budasca

Raspunde #1-1 | Monica Budasca | 01-03-2013

Multumesc pentru apreciere, Sebastian. Da, intr-adevar, blogul sau site-ul merita facute in functie de necesitati. De exemplu eu am doar blog. Intr-adevar denumirea unui blog este un pic mai lunga, dar nu neaparat greoaie, vreau sa spun ca am intalnit si site-uri cu niste numeeee, de mi-am pus mainile in cap :) !Gidiuta Marius

Raspunde #2 | Gidiuta Marius | 05-03-2013

Foarte interesant articol doar ca putin alambicat pentru cei care au o idee despre subiectul in discutie. Facind referire la ambele va pot spune ca problema este abordata putin gresit. Site-urile au rostul lor la fel si blog-ul. Nu este neaparat necesar ca blogul sa fie creat pe un domeniu gratuit. Orice vrea isi poate cumpara un domeniu si instala acolo propriul blog cu numele de forma www.exemplu.ro. Pentru site-uri le de "firma" mai nou (de ceva ani) acestea au si o sectiune de blog care apare in meniul site-ului. Parerea mea este ca fiecare isi creeaza unul dintre cele doua (sau ambele) in functie de ceea ce vrea sa obtina: ca si firma faci un site in care iti prezinti serviciile, ofertele, etc si un blog (mult mai usor de administrat) pentru interactiune cu eventualii clienti. Legat de SEO, de ceva ani buni tehnicile de indexare pentru site-uri sau schimbat total ceea ce inseamna ca site-urile sunt indexate frecvent si mai ales in functie de continut. O combinatie intre cele doua poate fi un site cu continut dinamic care, putem spune ca, imbina cu succes site-ul si blogul dar, repet, cel mai important lucru este ceea ce dorim de la fiecare dintre ele.

Monica Budasca

Raspunde #2-1 | Monica Budasca | 05-03-2013

Interesant si comentariul dumneavoastra, avem de invatat cu totii si din el, asa cum sper ca macar unii cititori au gasit ceva de invatat din articolul meu. Oricum, articolul meu a avut ca scop clarificarea pe cat posibil a notiunilor de site versus blog, pentru ca din practica mea pe domeniul trainingului IT, din intrebarile care mi-au fost adresate, am constatat ca este multa lume care nu are deloc idee despre aceste lucruri. Dar DELOC ! Ceea ce am scris nu are pretentia sa epuizeze tema si nici sa dea lectii persoanelor care sunt profesioniste in constructia de site-uri, de exemplu.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate