Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este un site?

Catalin Marin
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi pentru un site de calitate


ce-este-un-site-internetUn site este un spatiu virtual, care exista on-line si care nu are existenta fizica, asa cum are o casa, magazinul de unde ne facem cumparaturile, masina cu care ne deplasam zilnic la servici sau orice altceva. 

Starea aceasta de a fi “on-line” are o multime de avantaje, intre care amintim:

- costuri, in general, foarte reduse de intretinere;
- nu platesti impozit pentru ca ai un site;
- site-ul tau este disponibil audientei targetate (vom reveni la asta) 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, ceea ce nu poate fi posibil pentru nici o institutie din lumea asta, indiferent cum s-ar numi aceasta;
- In on-line lucrurile nu au limite, poti sa le faci asa cum vrei, ideile tale pot fi puse in aplicare oricum si oricand vrei!
Sfat personal : tine cont intotdeauna de parerea programatorului! 

Vei descoperi ca limbajele de programare folosite in industria on-line pot face deseori lucruri la care nu te-ai fi gandit ca sunt posibile! Deci, nu neglija parerea specialistului care iti face treaba….

Acum, ne-am cam lamurit care e treaba cu site-ul. Va voi spune in continuare si alte lucruri la care trebuie sa va ganditi atunci cand va apucati sa faceti un site. Iata care sunt cele mai importante lucruri ce trebuiesc tinute minte:

1. Publicul caruia se adreseaza
Mai direct spus, trebuie sa stii de la bun inceput ce segment de piata on-line ataci, pe ce criterii si la ce public te astepti ca este interesat de ceea ce prezinti pe site. Cui te adresezi? E bine sa stii raspunsul la aceasta intrebare inainte de a te apuca de treaba. Daca inca nu-l stii, te putem ajuta cu diferite informatii si chiar statistici din cele mai variate cu privire la asta. Trebuie sa iei in calcul faptul ca oamenii cu experienta au ceva de spus in asta si ca daca ai foarte multe informatii inainte de a te apuca de treaba sansele de reusita sunt mult mai mari. Nu neglija, prin urmare, munca de documentare!

2. Ce scop ai? Ce vrei sa faci?
Aici treburile deja incep sa se complice, de regula, un site de succes este acela unde vizitatorii raman si petrec mai mult de 15-20 de minute pe zi, revin regulat, il recomanda si altora, in fine, daca vrei sa oferi ceva trebuie sa stii sa te faci placut. Lucrurile acum depind foarte mult de tine si mai putin de programator. El nu face decat sa puna in practica ceea ce i se spune de data asta. Cauta sa iei in calcul faptul ca trebuie sa ai un mesaj clar, bine definit si convingator, astfel incat vizitatorii tai sa ramana si chiar sa revina pe acel site, asa cum am spus.

3. Obiective
Daca ne-am lamurit cu privire la primele doua chestiuni atunci sa stii ca munca nu s-a terminat. Din nou ne intoarcem la studiu si detaliere. Ceea ce prezentam pe site trebuie sa fie cat mai clar, cat mai bine documentat, cat mai riguros. Este bine stiut faptul ca vizitatorii tai vor ramane pe site-ul tau, si vor reveni pe el, daca acolo isi gasesc informatii cat mai cuprinzatoare, cat mai elaborate, cat mai noi. Este un lucru foarte important!

4. Maniera de prezentare
Partea de design sau, mai direct , “cum o sa arate”? Tine foarte mult de tine, in calitatea ta de persoana care are ceva de aratat pe internet. Evita asocierile cromatice care pot da un aspect neserios, “de gluma”. Cauta sa-l asculti pe programator si pe designer cand are ceva de spus referitor la asta, dar nu lasa toata munca in seama lui, pana la urma ei pun in practica ideile tale, dar pe baza experienteli lor poti avea idei noi sau pe poti slefui pe cele pe care deja le ai.
Astea sunt cele mai importante lucruri. Este evident, in functie de situata ta obiectiva putem discuta o multime de alte lucruri si putem studia impreuna, putem invata unii de la altii. Poti sa vii cu idei, putem veni cu idei. La sfarsit, succesul (sau lipsa lui) ne spune la fiecare cata dreptate am avut.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

iuliana

Raspunde #1 | iuliana | 12-01-2011

Lucruri simple pe care ai impresia ca le stii deja...dar cand te apuci sa iti creezi propriul site, bum! te lovesti de nestiinta ta, tu care credeai ca le stii pe toate. Multumim de articol!


Teo

Raspunde #2 | Teo | 12-01-2011

Si totusi parca prea toata lumea isi creeaza un site in ziua de azi!s-a creat o moda si nici nu mai stii exact la ce e util unul, dar il faci pentru ca toate firmele care se respecta au unul.....

Catalin Marin

Raspunde #2-1 | Catalin Marin | 12-01-2011

Da, e o moda sa ai site! Lumea spre asta se indreapta! Odata cu venirea crizei mondiale foarte multe afaceri s-au mutat in online si e abia inceputul acestui trend.Alin

Raspunde #3 | Alin | 12-01-2011

E adevarat c? pentru realizarea unui site ai nevoie de programe puternice cum ar fi Macromedia Dreamweaver (pentru cod si asamblare), Adobe Photoshop (pentru editarea imaginilor) sau Macromedia Flash (pentru animatii)? Am auzit ca sunt destul de scumpe, dar si singurele care pot crea un site profesionist. Daca poate sa ma lamureasca cineva...

Catalin Marin

Raspunde #3-1 | Catalin Marin | 12-01-2011

Da, este adevarat , ai nevoie de acele softuri ca sa lucrezi. Costurile nu sunt deloc mici. Pachetul Adobe CS 5 (care include Dreamweaver, Flash, Photoshop, dar si multe altele…) costa aproape 800 de dolari, dar iti spun : merita fiecare banut! Iti face munca incredibil de usoara , comparativ, sa zicem cu munca in Notepad ++. In plus, aplicatia Adobe Flash este imposibil de inlocuit.

Florin

Raspunde #3-1-1 | Florin | 02-02-2011

Costa peste $1899 USD / 800 poate upgrade.
Florin Cortel

Raspunde #4 | Florin Cortel | 12-01-2011

Daca nu sunt multumit de programatorul meu cu care am lucrat pana in prezent la un site pentru firma, cat de greu este sa il schimb cu altul? Asta pentru ca am site-ul aproape gata si am inteles ca alt programator nu poate continua munca inceputa de altul, ci va trebui sa o ia de la capat cu propriul algoritm. E adevarat?

Catalin Marin

Raspunde #4-1 | Catalin Marin | 12-01-2011

Un programator bun poate continua munca altuia, te asigur! Vezi, in argumentul tau (destul de veridic si de des intalnit...) se ascunde faptul ca programatorii profita de stiinta lor si trag cat mai multi bani de la clienti! In principiu, raspunsul este NU!


Florin

Raspunde #4-2 | Florin | 02-02-2011

La un proiect mic nu e diferenta mare, la un proiect mare si nestructurat pe module nu prea vrea sa se bage nimeni sa invete ce a facut ala de dinaintea lui in mod gresit. Sau unul programeaza structural, altul pe obiecte... si iese o mare varza.Parasciva

Raspunde #5 | Parasciva | 12-01-2011

Da, multumim pt articol Catalin...dar cat costa un site de calitate?

Petre

Raspunde #5-1 | Petre | 12-01-2011

Pretul unui site este determinat de functionalitatile pe care acesta le va oferi, cat si nivelul sau de complexitate. De asemeni, de foarte multe ori, calitatea unui site web este direct dependenta si de bugetul alocat pentru dezvoltarea acestuia. Multe persoane apeleaza la solutii gen "vecinul meu Costel, care a facut liceu de informatica", pentru costul mic implicat. Totusi, constructia unui site web implica mai multe aspecte pe langa partea de scriere a codului HTML (PHP, etc.). Foarte putini dintre "programatorii de cartier" au cunostinte in ceea ce priveste securitatea site-urilor pe care le dezvolta, putini au cunostinte de optimizare web, si, poate cel mai important, putini au experienta in domeniu.

Catalin Marin

Raspunde #5-1-1 | Catalin Marin | 12-01-2011

Corect! La securitate e prea putina lume care se pricepe. Pe de alta parte....sunt destul de putine siteurile care au probleme mari din cauza lipsei de securitate. Ai probleme cu cineva :)?Florin

Raspunde #5-2 | Florin | 12-01-2011

In functie de bugetul clientului, preturile constructiei unui site web se pot incadra in urmatoarele categorii : Costuri de constructie site web intre 100 si 500 de euro Pentru preturi cuprinse intre 100 si 500 de euro, firma noastra dezvolta site-uri de prezentare de complexitate variabila. Astfel, pentru un pret de 150 de euro, se poate dezvolta un site de prezentare simplu, static, fara modul de administrare. Pe masura ce clientul doreste functionalitati de contact online, modul de administrare, sau alte functionalitati, pretul de realizare a site-ului creste. Pot fi realizate site-uri de prezentare a companiei, a unei afaceri, pentru prezentarea unor servicii, pentru hoteluri sau pensiuni, etc. Costuri de constructie site intre 500 si 1000 de euro In aceasta categorie de preturi se incadreaza majoritatea site-urilor dinamice dezvoltate de noi, ce nu prezinta un nivel de complexitate foarte ridicat. Pentru un pret cuprins intre 500 de 1000 de euro, se poate dezvolta pe langa site-ul principal, un blog sau un forum, sau se poate implementa (de exemplu) functionalitate de newsletter. Spre exemplu, pretul realizarii unui director web se incadreaza in aceasta categorie. Tot in categoria 500-1000 de euro se incadreaza si un catalog de anunturi, sau un site de prezentare al unei companii cu nivel de complexitate ridicat (ce include gestiunea clientilor, rapoarte catre clienti, etc.) Tot in aceasta categorie se incadreaza pretul pentru proiectarea unui magazin online simplu, fara functionalitati complexe. De asemeni, pentru a minimiza costurile de construire a unui magazin online, firma noastra a dezvoltat o platforma proprie pentru realizarea acestora. Astfel, veti putea obtine propriul magazin online in mai putin de 10 zile, la costuri minime. Costuri de constructie site peste 1000 de euro Preturile ce depasesc 1000 de euro sunt datorate numarului de functionalitati pe care clientul le doreste, cat si a complexitatii acestora. Proiectele complexe ce au preturi peste 1000 de euro, vor fi negociate alaturi de client, in functie de volumul de munca impus de cerinte. Tot in categoria site-urilor cu pret peste 1000 de euro se incadreaza si un magazin online complet, cu functionalitati multiple, de complexitate ridicata. Un magazin virtual complet, va contine cu siguranta solutii de plata online cu cardul. Putem oferi solutii de plata online cu cardul pentru orice tip de magazin virtual dezvoltat de noi, prin ePayment sau PayPal.


Dragos Manac

Raspunde #5-3 | Dragos Manac | 12-01-2011

Sfatul meu : incearca sa acorzi siteului importanta pe care o are. Nu te va ajuta cu nimic sa irosesti cateva mii de euro doar ca sa ai o prezenta online exceptionala, cand afacerea ta e foarte offline si nu ai bani pentru un birou sau laptop bun. Minimul necesar este un site simplu de prezentare, cu date de contact si email pe domeniul internet propriu. Daca nu ai bani, fa asta pentru inceput si vezi in timp impactul siteului. Tot in timp iti vei ajusta pretentiile si bugetul alocat siteului, stiind deja la ce sa te astepti.


Catalin Marin

Raspunde #5-4 | Catalin Marin | 12-01-2011

Ce numesti “site de calitate”? Putem discuta mult despre asta! Daca ai un site de facut, cauta-ma la catalin@webrodesign.ro sau 0724 632 049, e greu de raspuns la intrebarea ta, asa, pur si simplu….


Catalin Marin

Raspunde #5-5 | Catalin Marin | 12-01-2011

Un site bun incepe de pe la vreo 200 de euro, dar poate sa ajunga si la 1000 de euro. Depinde de multe lucruri.Gigutza

Raspunde #6 | Gigutza | 12-01-2011

In prezent se lucreaza cel mai mult cu CMS-uri, sa-mi arate catalin un site facut de el in adobe-ul lui care se compara macar cu Presta Shop (cms gratuit, user frendly, la traducerea caruia am lucrat). Oricum pentru cine este cu adevarat interesati, cautati un "second opinion", nu va luat dupa nimeni, oricat de sigur pe el ar parea.

Catalin Marin

Raspunde #6-1 | Catalin Marin | 12-01-2011

Sunt de acord! Treaba e ca, in spatele CMS-urilor stau de regula echipe de zeci de programatori si designeri! Nu pot concura cu ei, nici nu vreau asta! Presta Shop e un CMS bun (dar putin folosit...). Cel mai tare din parcare ramane Wordpress-ul, din multe puncte de vedere are cativa ani lumina in fata altora....


Gogu

Raspunde #6-2 | Gogu | 13-01-2011

Cred ca “scufunzi” putin oalele: Prestashop este o aplicatie E-Commerce. Daca ai nevoie de altceva decat un magazin online, stai si te uiti lung la Prestashop ca nu prea ai ce face cu el. Teoretic, bun la toate este Joomla sau Worpress pentru cei care nu dezvolta site-uri extrem de complicate. Si pentru Prestashop si pentru Joomla, scheletul este intr-adevar gratuit. In schimb costa template-urile, modulele suplimentare, etc.

Catalin Marin

Raspunde #6-2-1 | Catalin Marin | 15-01-2011

Gogule, una din definitiile inteligentiei este aceasta :capacitate de adaptare si rezolvare a problemelor cu care se confrunta individul. Esti de acord cu ea? Am siteuri facute de mine de la 0, in care am facut toate scripturile, am siteuri facute in joomla si wordpress. Trebuie sa fiu cel putin idiot sa nu profit de resursele acestea gratuite. Oricine ar face la fel in locul meu.....si chiar asa este! Stiu firme mari de webdesign care folosesc wordpress si nu se jeneaza chiar deloc...
Adrian

Raspunde #7 | Adrian | 13-01-2011

Of, of. toti se dau mari specialisti pe site-uri in ziua de azi. Sunt de acord cu @Gigutza, neaparat cautati un "second opinion" cand vreti sa va faceti un site. Oricum depinde de buget, asa ca nu aveti pretentii prea mari daca investiti intr-un site 100, 200, 300 de euro in conditiile in care un designer sau un programator bun lucreaza cu ~30E/ora. Mega-site-ul la care visati nu are cum sa iasa cand sunt alocate 6, 7 ore pe proiect ;). Asta fiind adresata "clientilor". Iar in privinta "programatorilor", mi-e sila de asa-zisii "programatori" care daca au invatat sa instaleze un wp sau un presta, mai stiu ei sa instaleze o tema acolo, un plugin, eventual sa deseneze un buton, un banner in ps, se cred mega-super-programatori web. Normal, un astfel de proiect nu are cum sa coste mai mult de 200, 300 de euro, pentru ca il faci in 10 minute ;). Hai ca am fost rau!!! ;) V-ati pus vreodata intrebarea, de ce un site care se respecta a costat cateva mii de euro si a fost dezvoltat/testat/implementat pe parcursul a cateva luni? Va spun eu de ce. Pentru ca in spatele lui exista o armata de oameni: project manager, graficieni, web designeri, programatori, copywriteri, testeri, etc. Evident fiecare dintre ei, specializat pe sectorul lui de activitate. Cam atat deocamdata ... astept comentarii dure :)

Daniela Irimia

Raspunde #7-1 | Daniela Irimia | 13-01-2011

:D Bine ai zis Adrian. Un site bun nu se face doar cu un programator. Si nu e sificient sa ai un site. El trebuie facut astfel sa te ajute in procesul de vanzare/promovare. Si daca nu respecta niste reguli de marketing…il faci cam degeaba. Sunt foarte multe aspecte ce trebuiesc luate in calcul atunci cand te decizi sa iti faci un site. ;)

Catalin Marin

Raspunde #7-1-1 | Catalin Marin | 13-01-2011

In principiu, ai dreptate si tu! Problema este ca vorbesti mult prea ideatic, mult prea impersonal. Sa stii ca si eu am vazut asa zisi oameni de marketing (chiar directori de marketing la 25-26 de ani, cand ei inca nu-si terminasera adolescenta dpdv psihic si, din pacate, era destul de vizibil..) care habar nu au pe ce lume traiesc! E posibil ca o mare domnisoara director de marketing , la numai 25 de ani, sa jigneasca un coleg de brasla de-al meu care se ocupa de SEO, pentru ca ea , saracutza, nu facea deosebirea intre ceea ce este URL si tagul …? Si l-a jignit pe bietul om, care are 12 ani experienta in domeniu , pentru ca ea era (a fost data afara pentru incompetenta, in cele din urma…) o ingamfata, dar isi permitea sa-si dea cu parerea! Dar, in principiu, intr-o societate ideala, pe o piata ideala, pe care actioneaza numai profesionisti bine intentionati, tu ai dreptate 101%! Ce te faci la noi, cand si intre programatori si intre cei care fac marketing se ascund multi inselatori si afli asta abia dupa ce scoti banii din buzunar? Eu cred ca toti avem cate ceva de rezolvat in acest sens.Catalin Marin

Raspunde #7-2 | Catalin Marin | 13-01-2011

O sa te uimesc si nu o sa-ti dau o replica dura. O sa-ti dau un exemplu de viata: sotia mea este directorul unei scoli si a trebuit sa faca un site pentru scoala. Nu m-am putut ocupa eu, pentru ca inspectoratul a zis ca trebuie lucrat cu firma, nu cu PFA. Eu, fiind PFA, nu m-am putut baga, repet…. Iata ce s-a intamplat: da, a lucrat o “armata” de indivizi la “proiect”, la marele proiect. De fapt, a fost vorba de 6 pagini in html si css si un nenorocit de formular de contact in php. Plus cateva poze. Pret total : 1500 de euro! Echivalent lei. Durata: 6 luni! Acum, spune-mi si mie daca s-a meritat!? Asta e si mentalitatea in firmele de webdesign, din care ca faci parte dupa cum vorbesti: clientul este aburit cu tot soiul de povesti, adesea nefolositoare si lipsite de obiect, i se cer bani peste bani (o firma are multe costuri si impozite), pentru niste lucruri, cel mai adesea banale, dar pe care clientul nu are suficient de multa experienta ca sa le poata puna in aplicare de unul singur! Cum se numeste asta? Mi-e prea jena sa spun cuvantul din limba romana care defineste exact acest lucru! Alta chestie: m-am saturat in firme de manageri de proiect si directoare de resurse umane cu “mare experienta”, dar care au 23-24 de ani! Adica n-au mai mult de cateva luni in campul muncii! Si e valabil pentru toate domeniile, nu numai pentru ce vorbim noi aici! Prea des, niste pustani isi dau cu parerea despre lucruri care ii depasesc total si pe care eu, la 36 de ani, le stiam cand ei inca nu invatasera sa scrie.

Florin

Raspunde #7-2-1 | Florin | 02-02-2011

Hai sa-ti zic eu ce parere am eu despre comentariul asta, ca cei mai in varsta se cred si ei la randul lor zmei :)) Cum dracu sa accepti tu o idee la 36 de ani de la unul care de abia acum a terminat liceul, facultatea. Doamne fereste, saracul e praf din start. Ce conteaza daca e entuziasmat si in loc sa fumeze si sa bea in cluburi a stat pe acasa si a invatat programare sau design (sau orice altceva). Prea repede tragi concluzii pripite legat de oameni. Pot sa fie oameni buni sau rai din toate categoriile sociale. Dar daca e sa ne creeam o preconceptie a lucrurilor nu o sa avansam prea mult in tara asta. Legat de pagina scolii: - Inspectoratul trebuia sa dea lucrarea pe baza de 3 oferte sau licitatie deschisa, iar tu ca PFA (si ca neplatitor de TVA aveai pret bun). Aici se pare ca cineva nu a putut pune pumnul pe masa in momentul potrivit, probabil de frica consecintelor. Poti sa lucrezi cu statul ca si PFA daca ai cont de Trezorerie. Si marele avantaj la ofertare e diferenta de TVA . A fost sesizata Curtea de Conturi de manareala? :))
Catalin Marin

Raspunde #8 | Catalin Marin | 02-02-2011

Man, nu stiu cum sa-ti spun.......cand eu invatam programare...actualii superabsolventi de facultate inca nu stiau sa scrie. Adica, eu invatam primele notiuni de Java pe cont propriu in 1988, nici adolescent nu eram, dar aveam un anturaj care se bucura de anumite libertati si posibilitati, iar un tanar care a terminat facultatea in 2010, la anul de gratie 1988, sa-mi fie cu iertare, dar abia se nastea! Fa socoteala prin scadere sa vezi ca am dreptate! Mai citeste legea educatiei! Cea care este inca in vigoare! Cu fondul de bani de la parinti se poate face absolut ORICE daca se obtine acordul explicit al parintilor! Ai luat tzeapa, care va sa zica.....


Olga Popescu

Raspunde #9 | Olga Popescu | 03-02-2011

De ce creati aici o disputa? ideea era sa aducem comentarii constructive legate de crearea site-urilor, nu? ati transformat-o intr-o disputa "tineri" vs "batrani":)...din experienta va spun ca tanar nu este egal "neexperimentat" neaparat si nici matur nu inseamna "experimentat" si artist in ceea ce face in toate cazurile...e adevarat ca experienta isi spune cuvantul de obicei si ca functia de manager (de orice fel ar fi el) la 22-23 de ani este putin cam fortata...dar am vazut programatori tineri care abia absolvisera si erau geniali...si din categoria celor mai experimentati care refuzau noutatea in tehnologie si ramaneau inchistati in ceea ce au invatat ei..deci e posibil orice. Iar pt catalin...nu trebuie sa reactionezi asa cand esti atacat..ai scris acest articol pentru ca te pricepi la asta si ai expus un aspect din acest domeniu vast al informaticii...nu trebuie sa iti justifici competentele si pregatirea tuturor celor care se trezesc vorbind...daca exista un alt punct de vedere il asteptam cu drag, daca e o completare, de asemenea...dar nu polemica, acid, ironie..succes in continuare si te mai asteptam cu alte articole! :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate