Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Reusita personala - Educatia

Narcisa - Elena Oprescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Consultant in management
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un element important pentru succesul


Filosoful german Immanuel Kant, aprecia ca educatia contribuie la valorificarea naturii umane in folosul societatii este placut sa ne gandim ca natura omeneasca va fi mai bine dezvoltata prin educatie. Si ca poate ajunge a i se da o forma care sa-i convie cu deosebire. Aceasta ne descopera perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc.

Asa cum am mentionat in articolul precedent referitor la factorii care determina reusita personala, educatia fiecarui individ este un element cheie de care depinde dezvoltarea si reusita sa.

Am clasificat modurile de dobandire a educatiei in 4 grupe si anume:

1. Educatia primita de la parinti;
2. Educatia primita prin instruire in cadrul institutiilor de invataman (scoli);
3. Autoeducarea (reprezentand educatia pe care fiecare individ si-o insuseste singur ca urmare a eforturilor de a progresa la nivel social, psihic si cultural);
4. Educatia involuntara (aceasta este o grupa improprie) dar am mentionat-o  special, datorita importantei extraordinare pe care o detine, fiind vorba de educatia pe care indivizii o dobandesc in mod involuntar prin intermediul altor indivizi cu care se afla in raporturi sociale frecvente, educatia obtinuta prin imitatiunea anturajului.

Educatia primita de la parinti
In mod normal, parintii sunt primii invatatori pe care ii detine orice copil. La varsta frageda a copilariei, indivizii nu pot face singuri distinctia intre “ce este bine” si “ce este rau”, asadar, invataturile parintilor sunt cele care ii formeaza si singurele pe care se pot baza. Parintii vor face educarea copiilor in functie de propriile valori. 
- Acasa, se pun bazele bunelor maniere, parintii sunt cei care ne invata sa salutam pe strada, sa vorbim politicos, sa fim respectuosi in toate situatiile; 
- Tot de la ei obtinem primele informatii cu privire la mediul inconjurator (denumirea lucrurilor, invatarea culorilor, clasificarea obiectelor); 
- De la ei invatam vorbirea, atat cuvintele dar si tonalitatile de exprimare; 
- Tot parintii ne furnizeaza primele informatii cu privire la securitatea noastra si buna dezvoltare: sa mancam ceea ce trebuie, sa fim atenti sa nu cadem, sa nu intram in vorba cu persoanele necunoscute, etc.

Bineinteles ca asezarea geografica, nivelul economic si cel cultural  un rol semnificativ pentru orice societate. De asemenea, religia pune amprenta sa. Dar vorbim aici, de grupul restrans, de celula organizationala ce constituie o comunitate si anume, familia.

Este de luat in seama de orice parinte faptul ca psihicul unui copil este  ca si un program de calculator. In functie de setari, el va raspunde! Fara experienta, copii nu discern clar lucrurile asadar, instinctul de supravietuire ii determina sa fie ascultatori, primind de la parinti hrana de care au nevoie, atentie, afectiune, invataminte, sfaturi.
Parintii trebuie sa fie atenti cum isi pregatesc  copiii pentru viata. Iar copiii ajunsi adulti, ar trebui sa tina minte invataminte sacre ale parintilor.  Exista si cazuri cand educatia primita de la parinti este eronata. Insa, copiii ajunsi adulti trebuie sa depuna eforturi in a distinge singuri ce anume trebuie pastrat din invatamintele de acasa si la ce anume ce anume trebuie renuntat.

Un principiu de retinut din acest context ar fi urmatorul: Tine minte bunele invataminte primite de la parinti! Ei sunt oamenii care-ti doresc cel mai mult binele!

Acest principiu se aplica in cazul oamenilor care au avut parte de parinti care sa-i educe intr-un mod sanatos. Uneori, adultii care n-au avut parte de o copilarie fericita sau de parinti care sa le ofere o educatie adecvata, pot gandi in felul urmator Daca ai mei nu au reusit, nici eu nu voi putea...sunt la fel ca tatal meu, repet aceleasi greseli, sunt slab si port aceleasi gene! De retinut ca fiecare om este unic in felul sau ! Prin vointa si autoeducare (capitol despre care voi vorbi intr-un articol viitor) noi ne putem modela si educa astfel incat sa devenim exact asa cum ne dorim !

Pentru a reusi, aplica principiul urmator Daca vrei, poti! Orice este posibil daca tu crezi cu tarie si actionezi! Se spune ca orice gand pozitiv atrage dupa sine un alt gand pozitiv. Este ok, poate parintii tai au trait intr-un alt timp, in alte conditii si imprejurari. Daca s-a intamplat sa le esueze multe din actiunile lor, atunci invata din greselile lor si nu le calca pe urme! Iar daca au avut succes, invata de la ei! Si invata continuu! Cu cat imbatranesc, cu atat mai mare le este experienta si intelepciunea. Daca vrei sa te sfatuiesti cu cineva, sfatuieste-te cu un batran! Adu-ti aminte de vorbele aceste Cine nu are batrani, sa-si cumpere!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Daniel

Raspunde #1 | Daniel | 03-02-2012

Da, un element cheie. Pentru secolul nostru, instruirea continua si implicit autoinstruirea au devenit cerinte fundamentale ale societatii.


Ioana

Raspunde #2 | Ioana | 03-02-2012

Omul care doreste sa se autoeduce permanent, isi formeaza personalitatea echilibrat, poate identifica si folosi sursele de informatie, participa la dezvoltarea societatii si la educarea celorlalti membri ai colectivitatii din care face parte.

Paul

Raspunde #2-1 | Paul | 03-02-2012

'Invatat e omul care se invata necontenit pe sine si invata necontenit pe altii.' - Nicolae IorgaRadu

Raspunde #3 | Radu | 03-02-2012

Mai exista si alte situatii in care unele relatii, aparent placute, pot avea un efect negativ asupra vietii noastre. De exemplu : daca petreci doua seri pe saptamana band impreuna cu prietenii, viata ta ar putea sa-si piarda echilibrul. Consecintele pentru urmatorii cinci, zece, douazeci de ani pot fi devastatoare.

Patricia

Raspunde #3-1 | Patricia | 03-02-2012

Este usor sa ramai mediocru. Trebuie doar sa te preocupi mai mult timp de lucruri minore, in compania unor mediocritati. Oamenii inteligenti isi cantaresc actiunile. Ei stiu ce este si ce nu este important. Nu confunda niciodata aceste lucruri.Tatiana

Raspunde #4 | Tatiana | 03-02-2012

Daca vrei cu adevarat sa obtii succesul in viata, trebuie sa te imprietenesti cu oameni potriviti. De fapt, nu este chiar atat de dificil sa te imprietenesti cu oameni de succes. Implica-te, pur si simplu, in viata comunitatii.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 03-02-2012

Despre autoeducare si despre efectele anturajului vom dezbate in viitorul articol. Multumesc tutur pt impartasirea impresiilor. Asta ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa progresam!


Bozu Petru Flavius

Raspunde #6 | Bozu Petru Flavius | 06-02-2012

Felicitari ! Foarte bine spus, Narcisa. Pornind de la ceea ce spunea George Enescu: 'Lung e drumul prin invatatura, scurt si eficace prin exemplu' mai putem afirma ca educatia prin exemple da cele mai bune si eficiente rezultate (lucru demonstrat, de altfel si de câteva studii de caz recente). De aceea tind sa cred, ca o parere personala, ca autoeducatia are un rol determinant an formarea noastra ca indivizi, de aceea exemplele oferite de societate trebuiesc atent selectionate, altfel riscam sa mergem si mai jos pe panta inculturii si lipsei de educatie ...


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 06-02-2012

Multumesc de aprecieri, Flavius! Chiar incurajez pe toata lumea care doreste sa vina cu exemple concrete. Fiecare ar putea spune cateva lucruri care au contribuit in drumul lor catre reusita personala. Exemplele reale, ale unor persoane cunoscute sau apropiate sunt cele care ofera cel mai inalt grad de credibilitate. Te simti mult mai motivat sa urmezi exemplu cuiva apropiat, care a reusit, decat sa urmezi calea unui personaj public dar pe care personal, nu-l cunosti.


Crampf Florentina

Raspunde #8 | Crampf Florentina | 07-02-2012

Da, este foarte dificil sa separi natura de educatie, cele doua elemente fiind foarte interactive. Asa ca NATURA VERSUS EDUCATIE.


Constantinescu Andreea

Raspunde #9 | Constantinescu Andreea | 22-10-2012

Defapt lucrurile minore sunt si ele importante si ca om nu te opresti niciodata din invatat. Autoeducatia este importanta fiindca in primul rand pentru a te autoeduca trebuie sa te inveti pe tine insusi. In schimb pana la urma trebuie totusi sa ne amintim si de lucrurile care chiar daca nu ne aduc succes, totusi conteaza pentru noi. Succesul daca il vrei, il poti obtine cu putina ambitie si autoeducarea potrivita drumului pe care l-ai ales.


nouatigaraelectronica

Raspunde #10 | nouatigaraelectronica | 12-02-2013

Fara educatie e greu sa ajungi undeva...e greu si cu educatie sa te ridici dar fara...


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate