Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Management-ul eficient al timpului

Claudia Ionescu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Rezolutie de Anul Nou: gestionati-va timpul mai bine


gestionare timpActionati urgent, predati un dosar in ultima clipa, raspundeti tuturor solicitarilor… Dupa o zi plina, un sentiment de putere ii cuprinde pe cei care au reusit sa se descurce. Totusi, o buna gestionare a timpului inseamna sa refuzati sa intrati in acest cerc vicios. Gestionarea timpului necesita pas inapoi si paradoxal, stiinta de a fi lent.

1. Prevedeti, ierarhizati si planificati
Este o regula de baza: in fiecare saptamana, trebuie sa intocmiti o lista cu ce este de facut, celebra 'to do list'. Apoi, aceste sarcini trebuie sa fie triate conform matricei Eisenhower: ce este important si urgent, ce este urgent si neimportant, ce nu este urgent dar important, ce nu este urgent si nici important. Aceasta ultima categorie de sarcini trebuie delegata. 'Pentru a determina importanta si urgenta unui element, trebuie ca acesta sa fie intotdeauna legat de functie, perimetrul functiei si obligatiile acesteia.' In final, agenda trebuie sa reflecte aceste prioritati, ca si doua mari principii care sunt inceperea prin a face ceea ce apreciem mai putin si regruparea activitatilor. Mai exact, deschiderea in fiecare zi timp de o ora a unui dosar mai mult timp decat lucrul asupra aceluiasi dosar fara intrerupere. Trebuie de asemenea sa pastrati o marja si sa prevedeti intotdeauna in jur de 30% de neprevazut intr-o saptamana.

2. Alungati 'hotii de timp'
'Parazitii timpului' vin atat din exteriorul cat si din interiorul companiei. Pentru a fi stapani pe timpul dumneavoastra, ati face prin urmare mai bine sa evitati acesti paraziti. Ceea ce deranjeaza cel mai mult este vizita unui coleg care vine cu o noua problema si prin urmare sarcini suplimentare. Pentru a evita acest obstacol, infiintati un orar de vizita si comunicati-l colegilor, ramanand accesibil in caz de urgenta. Pe scurt, nu trebuie sa ne fie frica sa ne izolam pentru a trata dosarele delicate. Un alt mare hot de timp: telefonul. Mobilul trebuie sa fie considerat drept casuta vocala si nimic mai mult.

3. Buna gestionare a e-mail-urilor
Nu este nimic mai rau decat mesageria pentru instalarea intr-o situatie de pasivitate. Raspunsul la e-mail-uri pe masura ce sosesc poate da impresia ca lucrati si ca sunteti extrem de disponibil. Dar, in fine, aceasta strategie este pana la urma o pierdere de timp care in plus limiteaza distantarea si reflexia. Practicati o metoda precisa pentru a limita acest fenomen: utilizati culori care permit distingerea mesajelor interne care imi sunt doar mie, mesajele unde sunt mai multe persoane la CC si in cele din urma e-mail-uri de la clienti pe care ii cunosc. Gestionati cu prioritate pe acestia din urma, apoi e-mail-urile interne adresate personal. Daca exista timp, consultati copiile. In plus, deschideti mesageria doar dimineata atunci cand ajungeti la birou, dupa masa de pranz si seara. In rest, este inchisa. In fine, raspundeti intotdeauna in mod offline. Acest lucru impiedica raspunderea prompt sau trimiterea mai multor e-mail-uri in loc de unul.

4. Fiti un 'strateg al timpului'
Nu credeti ca timpul este uniform. Timpul se descompune in 'calorii': incarcatura fizica, cea mintala, stresul, riscul relational, capitalizarea experientelor, eficienta probabila si placerea. Pentru a va gestiona bine timpul, trebuie sa incercati sa reduceti la maximum primele patru ingrediente si sa le maximizati pe ultimele. Aceste variabile depind de fiecare persoana si moment in parte. Anumite persoane sunt, de exemplu, mai in forma seara si profita de calm pentru a progresa in anumite dosare delicate. Sa fii un bun strateg inseamna sa stii sa gasesti momentul oportun, adica momentul adecvat pentru sine, dar si pentru ceilalti.

5. Distantati-va
Toata lumea are impresia ca este complet absorbita de sarcini, fara a avea timp de reflexie. Pentru a rezista in cazuri de urgenta, trebuie prin urmare sa cultivati distantarea. Trebuie sa intram intr-o stare de incetineala interna reglandu-ne in special respiratia sau debitul vocii. Paradoxal, trebuie prin urmare sa fii lent pentru a gestiona bine timpul, dar si sa stii sa te distantezi. Intre doua activitati de intensitate ridicata, se impun zece minute de 'detasare' pentru a analiza ce va urma. Atunci cand trebuie sa luam o decizie importanta nu trebuie sa actionam in graba, ci trebuie sa cunoastem toate elementele pana seara si sa asteptam a doua zi.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Marius Munteanu

Raspunde #1 | Marius Munteanu | 04-01-2010

Bun articol ... foarte bun chiar, pierderea de timp este pentru majoritatea dintre noi una din principalele probleme vinovate de neiondeplinirea unor Task-uri sau atingerea la timp a unui dedline. Pierderea de timp insa exista nu numai in timpul programului de lucru ci si in timpul liber ... ceea ce duce la i viata sedentara in fata televizorului sau a caluclatorului.


Andra Simion

Raspunde #2 | Andra Simion | 04-01-2010

Citeam un articol despre...Quit managing your time, and start managing your attention, unde am gasit o idee f interesanta: "When planning your goals, in addition to the things you need to do to achieve the goals, create a “stop doing” list". :D


Administrator

Raspunde #3 | Administrator | 04-01-2010

De acord cu Marius si Andra. Si eu am probleme cu gestionarea timpului liber, pentru ca atentia e furata de alte lucruri decat cele necesare pt atingerea scopului meu. Dar orice An Nou incepe cu rezolutii, asa ca imi propun ca anul asta sa detin controlul timpului meu :)


Mihaela Elena

Raspunde #4 | Mihaela Elena | 04-01-2010

E bine sa ne gestionam timpul asa incat sa ne atingem toate task-urile, sa fim multumiti de noi insine si sa fie multumita si compania. Si cu privire la timpul liber la fel, e bine sa renuntam la activitati inutile si sa facem doar ceea ce este util.


Nora

Raspunde #5 | Nora | 04-01-2010

Intr-adevar relatia timp-sarcini este una care ne preocupa pe toti. Eu nu lucrez la o companie si doar eu sunt cea care stabilesc ce am de facut si cand. Dar am ajuns la concluzia ca e cazul sa devin mai eficienta in gestionarea timpului. De aceea imi propun pentru o saptamana sa continui in ritmul actual si sa notez in agenda toate activitatile pe care le desfasor. La sfarsitul saptamanii voi putea vedea care activitati imi iau prea mult timp, care pot fi scurtate si de care ma pot dispensa. Apoi voi putea sa-mi refac programul, eliminind pasii morti. Tineti-mi pumnii!


pintea

Raspunde #6 | pintea | 04-01-2010

Un inceput de an cu multe probleme dar simplificand cred ca se poate face lucruri mai bune ptr noi insusi si asta rezolva toata ecuatia .Activitatea fiecaruia depinde de profesionalimul cu care actionam si speranta moare ultima , succes !


ela

Raspunde #7 | ela | 04-01-2010

Foarte bun articol si eu practic distantarea mai mereu si acasa de multe ori imi place sa ma ascund in lumea mea chiar si la servici sunt izolata de ceilalti, astazi chiar mi-a venit o noua colega si ea cam 'tragea' de mine cu chestiile importante pt ca nu ii functiona inca partea tehnica si normal ca trebuia ajutata; de multe ori mi se intampla sa fiu eu aia care tre sa ajute mai mereu, mai zic si eu finutz rabdarica sau alte cele, imi place sa rezolv probl dar uneori ma simt coplesita de ele daca nu le deleg si altor persoane ceea ce e super, chiar un lucru pe care trebuia sa il fac eu azi l-am dat noii colege pt ca oricum se cam plictisea :) iar eu trebuia sa rezolv si altele deci e bine sa lucrezi si in echipa sau sa prioritizezi f bine totul, e clar ca de unul singur nu poti face tot perfect si la timp, sunt si alti factori care intervin in probleme.Eu spre ex depind de firme sa imi rezolve probl tehnice si acest lucru necesita timp din pacate.....In general ma axez pe rapiditate si pe gandire rapida.Cred ca trebuie sa mai invat sa fiu un 'strateg al timpului' sau sa alung 'hotii de timp' (unora le place sa vorb f mult, inclusiv dintre colaboratorii pe care ii am, imi iau mult timp ca se lungesc aiurea); eu mai degraba as prefera sa tac si sa fac....


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate