Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Invatarea si recreerea personala

Peter Kulcsar
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cinci idei pentru stimularea invatarii si recreerea personala


persolog_ideengeberCum transmiteti concepte complexe fara a tine un discurs pur teoretic? Luati-va cateva minute si incercati sa va reamintiti experiente acumulate ca trainer, cand ati reusit sa transmiteti in mod eficient continutul dorit. De asemenea incercati sa va reamintiti experiente de invatare, in care ati fost implicat ca participant/cursant. Ce rol a jucat participarea activa? Trebuie neaparat sa ne verificam in mod sincer ipotezele de baza referitoare la modul in care invata oamenii. Daca oamenii invata mai mult despre experiente, daca pot asocia ceea ce au de invatat cu ceea ce au experimentat deja, atunci trebuie sa lucram mai putin cu „instructiuni” si mai mult cu stimularea. Iata in continuare cateva idei...

1.Renuntati la control
Noi vrem sa fim expertii. La sfarsitul unui training speram sa primim aplauze furtunoase si sa avem participanti entuziasti. Evaluam fiecare afirmatie a participantului ca “buna” sau “gresita” si prin aceasta devenim controlori. De aceea, foarte multe depind de disponibilitatea noastra de a renunta intr-o anumita masura la control. Nu este suficient sa ne declaram pur si simplu intentia de a-i lasa pe cursanti sa participe. Ca traineri, deseori ni se pune in carca responsabilitatea pentru ce a invatat fiecare participant. Nu acceptati aceasta responsabilitate. Asumati-va in schimb responsabilitatea pentru un proces de invatare reusit, si creati posibilitatea de a invata din experienta. Aratati-va dispusi sa invatati de la altii. De fiecare data cand stau in fata unui grup de studenti imi reamintesc mie insumi ca experientele si cunostintele colective sunt mult mai vaste decat experientele si cunostintele mele personale. Daca reusesc sa cladesc o relatie armonioasa cu un grup si daca stabilesc conditii care fac posibil un schimb reciproc, toti vor avea de castigat.

2.Puneti intrebari
Elaborati seturi de intrebari „inlantuite”. Pregatiti intrebari specifice pentru fiecare concept sau obiectiv de invatare pentru a-i ghida pe cursanti. Explicati-le conceptele cu ajutorul povestirilor, exemplificarilor si relatarilor din experiente anterioare. Astfel, chiar si conceptele cele mai complicate pot fi comunicate intr-un timp mult mai scurt decat printr-un discurs teoretic. Discursul se bazeaza pe o singura directie de gandire. Adeseori, partile unui concept se explica una pe cealalta. Lasati-i pe participanti sa se familiarizeze cu aceste parti si treceti repede mai departe. In cazul in care informatiile sunt prea numeroase, aplicati metoda intrebarii retorice. Astfel de intrebari sunt puncte de pornire pentru corelari viitoare.

3.Reactionati prompt
Este foarte usor sa ne ghidam dupa niste scheme prestabilite. Dar ce facem cand nu exista o schema? Daca in cadrul sesiunilor noastre de training lasam mai mult loc pentru flexibilitate, vom fi capabili sa reactionam prompt. La intrebarile puse nu veti primi intotdeauna raspunsurile dorite. Fiti pregatiti sa reactionati in orice directie. Poate va va lua prin surprindere un raspuns sau un comentariu al unuia dintre participanti. Fiti pregatiti pentru felul cum reactioneaza diferite persoane la informatiile prezentate de dvs si adaptati-va intrebarile si actiunile in mod corespunzator.

4.Vizualizati grupul
Ce stim despre un grup, despre personalitatea si dinamica acestuia inainte de a-l intalni? Incercati sa comunicati printr-un limbaj sau metafore pe care ceilalti le inteleg si pe care dvs insiva le intelegeti. Pregatiti exemple, folositi concepte din sfera de experiente al grupului si apelati pe cat posibil la anecdote si povestiri scurte. De asemenea, daca grupul va permite, folositi imagini si desene.

5.Lasati-i pe participanti sa lucreze
Ce vi se pare mai simplu: sa ascultati pasiv sau sa participati activ? Cei mai multi dintre noi ar sta mai degraba linistiti si ar asculta pe cineva. Aceasta este si o tactica defensiva si poate fi importanta pentru unii participanti in faza de inceput. In principiu, cei mai multi participanti nu vor sa fie bombardati cu intrebari, chiar daca acestea ii determina sa gandeasca. Incercati sa implementati exercitii care sa-i indemne pe participanti sa gandeasca si sa se implice, anuland astfel nevoia de a pune anumite intrebari in mod direct. Stabiliti inca de la inceput regulile de baza. Vorbiti cu participantii despre faptul ca va trebui sa colaboreze si sa lucreze pentru a putea invata si ca experientele personale sunt oricand binevenite. 

Autor: Terrence Gargiulo. Traducere si adaptare: Persolog Romania - Peter Kulcsar.
© persolog - cu aprobarea ASTD (American Society for Training & Development).
Despre autor: Terrence Gargiulo este orator, autor si consultant international pentru dezvoltarea organizationala. A scris sase carti dintre care trei despre rolul povestirilor in viata de afaceri. Are studii de master in Managementul Serviciilor Umane la Facultatea Florence Heller din cadrul Universitatii Brandeis.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

jojo

Raspunde #1 | jojo | 07-07-2010

Bun articol ! Cum pot sa devin trainer ?

Catalina

Raspunde #1-1 | Catalina | 07-07-2010

Daca vrei sa pornesti pe acest drum, ai mai multe posibilitati: poti fi freelancer, poti lucra pentru o companie de training sau poti fi trainer intern chiar in compania in care lucrezi deja. :)

Florin

Raspunde #1-1-1 | Florin | 07-07-2010

Ca freelancer joci pentru tine, tu esti starul din echipa ta. Un avantaj major il reprezinta timpul avut la dispozitie. Ai posibilitatea sa asimilezi informatii in ritmul tau, sa ti le fixezi asa cum consideri tu de cuviinta...Ca trainer angajat in cadrul unei companii de training, avantajul major e lucrul zi de zi alaturi de colegi. Esti expus constant noului, esti in contact cu experientele celorlalti. Un proverb zicea ca un om normal invata din propriile experiente negative, pe cand un om destept invata din experientele celorlalti. ;)Iulian

Raspunde #1-2 | Iulian | 07-07-2010

Este una dintre intrebarile cel mai des intalnite in cursurile pe care le sustin. Cred ca determinanta in alegerea acestui drum in viata, pentru ca mi-e greu sa-i spun 'job' este pasiunea pentru acest domeniu. Daca nu pui pasiune in aceasta activitate, esti doar un transmitator de informatie.

Catalina

Raspunde #1-2-1 | Catalina | 07-07-2010

Nu-i suficient sa fii pasionat. Pasiunea fara experienta este ca 'alergatul pe intuneric', e foarte greu sa ajungi la destinatie. Cand ma refer la experienta, in primul rand ma refer la experienta profesionala in diverse posturi si pe diverse ierarhii.


raul

Raspunde #1-2-2 | raul | 07-07-2010

De acord cu Catalina...este dificil sa sustii cu credibilitate, un curs in fata unor manageri dintr-o companie, daca nu ai fost niciodata manager. Ce le raspund celor care ma intreaba cum pot reusi in aceasta activitate? Principala conditie ca sa reusesti este sa treci la actiune.
Ioan

Raspunde #2 | Ioan | 07-07-2010

Foarte bun articol....un sfat pe care il dau si eu viitorilor traineri este sa incerce sa livreze solutii practice cursantilor si mai putin modele teoretice. Felicitarii !


Florans

Raspunde #3 | Florans | 07-07-2010

Fiecare participant la curs este ca o floare care asteapta sa primeasca lumina intr-o anumita proprtie, caldura la fel. Cunostintele pe care vreti sa le transmiteti trebuie sa corespunda nivelului individual de percepere. Deci prima data ar trebui sa fie cunoscut fiecare participant in parte, sau daca nu este timp pentru asta aplicati ideea;hai sa am grija cat si ce fel de informatie pot asimila toti, fara ca sa ii stresez.


vali

Raspunde #4 | vali | 07-07-2010

foarte bun articolul.felicitari!!


Sorina

Raspunde #5 | Sorina | 26-07-2010

M.a ajutat :) merci!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 26-10-2010

cele mai bune cursuri la care am invatat ceva au fost cele bazate pe coparticipare...fiecare avea posibilitatea sa intrebe si sa isi exprime parerea..iar raspunsurile veneau de la toata lumea, nu numai de la trainer...el aducea argumente din experienta acumulata si ne impartasa si noua. Da, cursurile interactive sunt f bune !


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 26-10-2010

Vad ca nimeni nu a scris despre recreere, sau imi scapa mie? Titlul este invatarea si recreerea personala, iar continutul textului face trimitere la activitatea de trainer...eu asa observ! Credeam ca invatarea personala semnifica invatarea individuala , asta am crezut ca se va aborda in text. Dar sunt de acord ca invatand impreuna cu altii, invatam si personal ... Recreerea este deosebit de importanta, indiferent cat de mare ar fi pasiunea pt studiu sau orice alta activitate , sanatos este ca dupa un timp sa ne deconectam de tot si sa ne reincarcam bateriile... Este gresit sa lucram pana la epuizare, din experienta personala pot spune ca oboseala peste limita este nefasta, chiar daca e vorba de cea mai mare pasiune...organismul nostru este destul de fragil, pana la urma tot va ceda.....si am realizat ca dupa ce ma deconectez de toate, efectul este miraculos, sunt plina de idei si bunadispozitie! Somnul este f bun ca si muzica, o plimbare in parc sau putina gimnastica ...orice , care nu are legatura cu invatatul! Spor!


Peligrad Sorin

Raspunde #8 | Peligrad Sorin | 19-11-2010

Buna. Ca sa devii trainer iti recomand sa faci un curs de formator de formatori (cod COR 241207 - 8 competente). Asta te va transforma intr-un trainer autorizat, dar nu si intr-un trainer de succes. De asemenea, iti recomand sa participi la multe traininguri, workshop-uri, ca sa "furi" meserie.... Apoi, sa te focalizezi pe un domeniu care iti place, in care doresti excelenta si sa practici...zi de zi, acasa, in fata oglinzii, prietenilor, etc......sa urmarsti felul in care comunici, sa ceri feed-back, sa te imbunatatesti. Iti recomand sa urmaresti speech-uri pe www.ted.com sau www.eruvio.ro Apoi, sa incepi sa-ti faci o "carte de vizita", un portofoliu de clienti...mai mici, mai mari..."dupa buget, coane Fanica!" In final, fi cinstit cu tine insuti: recunoaste-ti aspectele de imbunatatit si lucreaza la ele.... Succes maxim iti doresc!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate