Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

E-learning, instruirea bazata pe tehnologie

Claudia Ionescu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Calitate si eficienta in educatia asistata de calculator


e-learningAuzim de mai multi ani vorbindu-se de e-learning, o noua metoda de instruire prin utilizarea tehnologiei moderne de informare si comunicare. E-learning se defineste ca „utilizarea noilor tehnologii multimedia si Internet pentru a imbunatati calitatea procesului de invatare.” Contrar credintei populare, e-learning nu inseamna doar invatamant la distanta prin intermediul internetului. Este un mod de instruire, care insoteste adesea instruirea cu ajutorul unui mentor. Scopul este de a crea un mediu mai atractiv si mai interactiv, prin care cursantii sunt instruiti si antrenati intr-un proces continuu de invatare. 

In epoca internetului, cand prefixul „e” a fost conceput ca un veritabil pasaport, e-learning-ului i-a fost promis un viitor luminos. O scanteie, pentru ca apoi totul sa fie pus din nou sub semnul intrebarii. Unde se situeaza astazi aceasta activitate estimata la 23,7 miliarde de dolari in 2006? 

Scopul acestui studiu despre e-learning este de a face un bilant pe piata, avand in vedere perspectivele pentru acest sector, si in special, faptul ca apare in centrul proiectelor majore. 

In anii 2000-2001, se credea ca e-learning-ul ar putea rezolva toate problemele legate de instruire... 

In frenezia internetului, toata lumea isi imagina ca era suficient sa ataseze „e”-ul magic la orice pentru ca totul sa mearga bine. O idee care nu prea a avut urmari in societatea noastra. Mai ales ca e-learning-ul trebuia sa inlocuiasca instruirea in prezenta unui profesor. Tehnica insa nu este cel mai important lucru. E-learning-ul trebuie sa ramana unul dintre modurile de instruire si de integrare in cadrul unui sistem global. 

De ce nu a explodat e-learning-ul, asa cum se credea atunci, in frenezia internetului ?
Primul motiv este ca intreprinderile credeau la momentul respectiv ca e-learning-ul va reduce drastic costurile de instruire. Acest lucru se aplica insa numai pe termen mediu si lung caci dezvoltarea unei strategii de e-learning presupune un cost. Apoi au existat unele dezamagiri din partea companiilor care au pariat totul pe tehnologie si apoi au realizat cu amaraciune ca angajatii lor nu adoptau acest nou mod de pregatire, deoarece acestia din urma nu fusesera pregatiti si pentru ca pur si simplu nu erau asistati pe acesta noua cale de invatare.

Astazi insa contextul este diferit... A fost redus timpul de lucru, instruirea are un nou statut. Reinnoirea echipelor de management cu directori tineri a fost, de asemenea, un factor pozitiv pentru e-learning. Acesti profesionisti au fost obisnuiti, la universitate sau in liceu, sa invete singuri. Ei sunt mai receptivi la noile tehnologii de informare si comunicare pentru ca au crescut odata cu ele. 

In termeni de tehnologie, lucrurile s-au imbunatatit de asemenea. In prezent aproape ca nu mai avem probleme tehnice. Treptat, companiile au fost conectate la internet in banda larga, un factor cheie pentru adoptarea unor aplicatii, cum ar fi e-learning. Sa luam ca exemplu Suedia: aceasta tara s-a situat inaintea tarilor din Europa de Vest in ceea ce priveste conexiunea in banda larga. Si nu este o coincidenta faptul ca este, de asemenea, o tara care a adoptat mult mai devreme sistemul de instruire online! 

Care este valoarea practica a e-learning-ului?
E-learning-ul minimizeaza timpul petrecut in afara locului de munca. De asemenea, instruirea in mod individual pe un PC reduce vizibil timpul pierdut pentru transport la locul de desfasurare a cursului de instruire, precum si costurile aferente. 

E-learning-ul ajunge la mai multi angajati in mai putin timp. Odata modulele de instruire puse la punct, acestea se pot desfasura mai usor decat un curs traditional sustinut de un mentor intr-o camera mica. De asemenea, PC-urile trebuie sa dispuna de capacitatile multimedia necesare. Un cost deloc neglijabil la care se vor adauga desigur costurile pentru dezvoltarea cursurilor. 

Invatarea este mai rapida si mai durabila. De la inceputul anilor '90, studiile au aratat ca procesul de invatare ar putea fi imbunatatit semnificativ prin e-learning si ca memorarea de informatii ar putea fi cu pana la 50% mai mare.
 
Satisfactia clientilor creste odata cu instruirea angajatilor. Castigarea unui nou client este de aproximativ cinci ori mai scumpa decat pastrarea unui client. Informatiile specifice distribuite prin e-learning pot ajuta angajatii sa imbunatateasca serviciile oferite clientilor. 

E-learning-ul faciliteaza modularizarea si schimbul de cunostinte distribuite in intreaga companie, prezentarea acestora intr-un mod didactic, etc. 

E-learning-ul se afla la jumatatea distantei dintre sistemele de dezvoltare de cursuri si gestionarea cunostintelor, deoarece acestea sunt menite sa formalizeze expertiza companiei sub forma de ajutor didactic sau module de training. 

Ce schimbari se estimeaza ca vor avea loc in anii ce vor veni?
Ne indreptam spre o anumita continuitate a ceea ce se intampla astazi. Continutul se va diversifica cu siguranta si va fi disponibil in curand pe suporturi mobile cum ar fi PDA-urile. In cele din urma, vom asista la aparitia treptata a claselor virtuale: sesiuni de formare profesionala la care vor participa 8 - 10 persoane, in care fiecare invata despre postul sau si este instruit(a) de catre un profesor prezent in incapere caruia cursantii ii pot pune intrebari, cere asistenta, etc.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

leo

Raspunde #1 | leo | 08-04-2010

mda... nu stiam ca s-a inceput si la noi in forta activitatea in domeniul e-learning..recunosc ca era timpul sa evoluam putin..:)


iuliana

Raspunde #2 | iuliana | 08-04-2010

interesant..sa speram ca totusi se va pastra asistarea continua a celor care se formeaza prin e-learning..altfel ma indoiesc ca rezultatele vor fi cele dorite..


july

Raspunde #3 | july | 08-04-2010

exista si la noi aceste " clase virtuale" de care vorbiti?


florin

Raspunde #4 | florin | 08-04-2010

eu am facut o sesiune de pregatire in acest sens la compania unde lucrez.....e adevarat ca la sfarsitul trainingului simteam ca am inteles mult mai mult decat la obisnuitele cursuri de pregatire pe care le facusem anterior...felicitari pentru articol!


Stefania M.

Raspunde #5 | Stefania M. | 08-04-2010

Eu una nu stiu de clasele virtuale pt training in companii, in schimb cunosc anumite programe universitare care folosesc platforme online pentru studiul la distanta, inclusiv la noi. Incepand cu anul academic urmator, se pregateste si la SNSPA un master de studii europene bazat pe e-learning, care e foarte potrivit pt cei care lucreaza sau vor sa lucreze in institutii publice.


Olga Popescu

Raspunde #6 | Olga Popescu | 08-04-2010

http://www.timsoft.ro/index.php?pagina=resurse2 pentru cei care vor sa stie mai multe despre elearning in romania si facultatile/universitatile implicate in aceste proiecte...:)

Andra Simion

Raspunde #6-1 | Andra Simion | 12-04-2010

Multumim pentru link ;)

Olga Popescu

Raspunde #6-1-1 | Olga Popescu | 12-04-2010

cu mare placere!:)...
alex

Raspunde #7 | alex | 08-04-2010

ma intereseaza si pe mine astfel de cursuri...cei care stiu mai multe, apreciez daca imi povestiti din experientele voastre...seara faina!


Ami

Raspunde #8 | Ami | 08-04-2010

in compania unde lucrez cam 70% din cursurile de formare sunt de acest fel, restul fiind "in the old way".....feedback-ul e pozitiv si nu mai pierdem vreme, dupa cum s-a mentionat si in articol.


rhazhiehl

Raspunde #9 | rhazhiehl | 24-04-2010

...e-learning e prea tare...vorba aia sa stam in spatele pc shi sa invatzam...dar unde este viatza sociala...legaturile care se dezvolta intre persoane...a da in era informatziei doar robotzei...care vor executa ori ce comanda...fara vreo implicare emotzionala...


rotonde

Raspunde #10 | rotonde | 16-06-2010

Modalitatea de predarede tip e-learning este practicata si la noi cu succes. Insa suporturile tehnice mai avansare (tutorialele video) sunt predate mai curand in companiile de IT


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate