Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa-ti definesti proiectul profesional ?

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Intrebari pe care trebuie sa ti le adresezi


point-dinterProiectul este baza orientarii profesionale. Acest timp de reflectie si de analiza a propriei persoane si a mediului care te inconjoara este una din cheile reusitei unei insertii profesionale pe termen scurt sau mediu.

Cine sunt ? Ce caut ? Posed calificarea si experienta necesara in acest sens ? Definirea proiectului professional presupune inainte de toate sa-ti pui aceste trei intrebari.

Desi simple, ba chiar simpliste, aceste intrebari au bataie mai lunga decat lasa sa se intrevada. Si aceasta deoarece vizeaza: 1 – un bilant personal; 2 – un bilant profesional si 3 – un proiect profesional, nelasandu-te sa ratacesti drumul.

Pune in practica o idee. Un proiect de vacanta, un proiect profesional sau chiar un proiect de viata… Chiar daca miza difera, intrebarile de baza au multe in comun. In cazul proiectului profesional, trebuie sa incepi prin a face inventarul atuurilor de care dispui (de la a sti sa faci la a sti sa traiesti), apoi sa iti analizezi valorile personale (avutie, siguranta, responsabilitate, creativitate, etc.), inainte de a trece la studiul fezabilitatii proiectului. Este posibil sa fie nevoie sa iti completezi formarea sau sa obtii o calificare si competente suplimentare sau sa conduci un studiu de piata, anchete, etc.

Fii in concordanta cu tine insuti. Intre introspectia psihologica si bilantul competentelor, proiectul profesional trebuie sa scoata la suprafata ce e mai bun din tine. Si asta fara neadevaruri. Iata un exercitiu dificil pentru ca trebuie sa obtii o sinergie intre ceea ce esti, postul sau posturile la care aplici si piata muncii. Fapt pentru care nu exista o formula magica. O astfel de initiativa trebuie sa fie pur pragmatica. Un truc care ar putea sa te ajute: listeaza intr-un tabel aspectele care te caracterizeaza – infatisarea, relatiile, resursele interioare, calitatile, defectele, etc. – asa cum sunt ele percepute de tine insuti, dar si de ceilalti.

Cele 7 reguli de aur
1- Ia in considerare toate experientele personale si profesionale pentru a-ti identifica atuurile.
2- Fii receptiv la toate oportunitatile; mediul evolueaza, la fel ca si tine.
3- Asigura-te ca alegerea ta profesionala ia in considerare atat ce e important pentru tine, cat si realitatea socio-economica.
4- Castiga din relatiile cu anturajul : acesta te poate ajuta sa descoperi aspecte ale proiectului la care nu te-ai gandit.
5- Fii pregatit sa investesti timp, energie si perseverenta pentru a-ti duce la bun sfarsit proiectul.
6- Evalueaza avantajele si dezavantajele punerii in aplicare a unuia sau altuia din proiectele profesionale.
7- Transforma ideea in proiect, apoi proiectul in actiune, fixandu-ti in acelasi timp termene-limita de respectat.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

mariana lutu

Raspunde #1 | mariana lutu | 01-09-2009

OK,un exempl ti-ar fi de folos si cum orce proiect mare incepe cu faptul ca este perceput de cei din jur la inceput ca o gluma...iata cum porneste un proiect ca :Agent de vanzari; 2 tineri se prezinta la interviu sa se angajeze ca agent de vanzari.Sunt trimisi intr-un stat sarac din Africa.Primul :Ce saracie lucie,toti sunt saraci si desculti vai de ei...ce sa le vand eu astora??? Al doilea:WOW aici e de mine,bai am dat lovitura pana apuc sa-i incalt pe toti...m-am scos. Deci sfatul meu vezi cum ti se potriveste profesia si actioneaza in punctele forta ...SUCCES!


ani

Raspunde #2 | ani | 01-09-2009

k...bun comentariul marianei...sunt necesare exemplele, textul e ok scris....dar...sincer...ar avea mare trecere textele tale daca..la fiecare ar exista un exemplu scurt(precum bancul marianei) cand citesti...ti se pare ca intelegi, daca e sa pui in practica...stai si te mai gandesti...nu e tocmai usor sa tii cont de cele 7 reguli... "Un truc care ar putea sa te ajute: listeaza intr-un tabel aspectele care te caracterizeaza – infatisarea, relatiile, resursele interioare, calitatile, defectele, etc. – asa cum sunt ele percepute de tine insuti, dar si de ceilalti". poti stii cum te percep ceilalti???nu cred....toti avem cate 2 fete...prin urmare...ar trebui sa tinem cont de cine suntem si ce credem NOI ca putem sa facem....succesul afacerii vine dupa succesul inimii in rest..un site ok...spor la munca in continuare


mira

Raspunde #3 | mira | 01-09-2009

un proiect e usor de desenat, e mai greu sa-l colorezi ...dar sfaturile din acest articol sunt foarte bune, ar trebui urmate de novici si nu numai...


otilia

Raspunde #4 | otilia | 01-09-2009

Acest articol este un articol folositor pentru cei care nu prea stiu in ce directie sa-si indrepte atentia: spre multi bani fara satisfactie ca nu fac ceea ce le place, sau cu satisfactie mai intarziata, adica in timp sa castigi cu rabdare si sa faci ceea ce iti plae cu adevarat fara sa a regrete, ca nu ai realizat la timp ce-ti place sa faci, in viatanu poti avea paharul plin, dar merita sa faci ceea ce iti place si sa ai un plan in cap si sa lupti conform planului, sa treci peste obstacole, ca apoi sa spui: cu greu am obtinut ce am vrut, dar am citit undeva intr-un articol, acel articol mi-a schimat modul de a gandi......cred ca asta inseamna sa ai oameni de valoare pe langa tine, felicitari pentru articol, mi-a placut la nebunie, continua tot asa....


Andra

Raspunde #5 | Andra | 01-09-2009

Legat de cum stii cum te percep ceilalti ...Un simplu experiment de genul: spune-mi 3 calitati si 3 defecte de-ale mele prietenilor/cunoscutilor tai, si vei fi surprinsa de cate lucruri poti afla despre tine (si bune si rele :D)


Oana

Raspunde #6 | Oana | 05-09-2009

o a 8a regula, tot aurita si ea :) : VITEZA DE IMPLEMENTARE. Cu cat ideea se materializeaza mai repede, cu atat succesul nu intarzie sa apara. Viteza de implementare traduce hotarare, caracter, siguranta de sine, incredere in idee, capacitate de a suporta un posibil esec etc, iar toate acestea nu au decat o singura directie: REUSITA

Mallecourt Lionel

Raspunde #6-1 | Mallecourt Lionel | 05-09-2009

Ok….dar toate la timpulor…prea devreme nu merge si nici prea tarziu !!! Factor timpul trebuie luat in consideratie, da.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 13-02-2011

Bun articolul. Vad ca toata lume a fost de acord cu textul si toata lumea a dorit un exemplu. Va dau eu unul, ca sunt in masura si experienta traita se pliaza perfect textului. Va spun o scurta istorioara. Am 32 ani, licentiata in Drept cu un master in Hr. Am inceput un liceu de Arte si m-am transferat la unul teoretic cu profil de filologie istorie...deci, a m pregatire dintr-un mix de domenii...am profesat in toate, de la vanzari pana la avocatura. Ideea este, ca intr-o zi mi-am dat seama ca nu banii sunt cei mai importanti ci satisfactia pe care o ai castigandu-i facand exact ceea ce iti place cel mai mult. Si eu sunt pasionata de design, de moda...insa nu aveam niciun fel de cunoastiinte in domaniu, nu studiasem dar imi doream sa fac. Asa ca am pus in practica toti pasii descrisi de Lionel mai sus, am pus in balanta atuurile pe care le am: creativitatea si pasiunea cu opusul: "bilele negre"...concurenta acerba, existenta atator branduri...lipsa experientei si a modului " cum se face". Am scris pe hartie unde vreau sa ajung...si suna cam asa" Cat se poate de sus. maxim sau mai sus" , apoi, am dat firul la zero si am notat tot ce imi trebuie sa ajung acolo. Am inceput de la zero: ce sa studiez, cum, in cat timp, ...la inceput nu m-a incurajat Nimeni, absolut nimeni, dar ce credeti ca castigat in final? Pasiunea mea si increderea in mine. Iar azi, lucrurile sunt in derulare si merg foarte bine!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate