Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Surse de finantare pentru formarea profesionala

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Doua oportunitati pentru programe destinate angajatilor


BANIIn contextul economic actual reducerea costurilor si eficientizarea activitatii sunt principalele preocupari ale managerilor, iar alocarea de fonduri pentru cursuri de specializare si alte tipuri de perfectionare profesionala nu mai sunt o prioritate.

Cu toate acestea, in perioada de recesiune oamenii sunt pusi in fata unor schimbari ce solicita noi comportamente pe care multi dintre noi nu le avem. Cum sa raspund la noile comportamente de consum ale clientilor ? Cum sa imi reduc  timpul alocat acestei sarcini? Cum sa mentin stabilitatea firmei dupa o restructurare si disponibilizare colectiva ? Intregul personal al unei firme, de la management la pozitii entry-level,  are nevoie de noi abilitati care sa-i ajute sa faca fata situatiei.

Astfel, conform legii  nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor  pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, art. 48, alin (1) angajatorilor care organizeaza, pe baza planului anual de formare profesionala la nivel de unitate, programe de formare profesionala pentru proprii angajati, li se acorda o suma de 50% din cheltuielile de formare profesionala organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat. De aceasta facilitate se poate beneficia pentru un singur program de formare profesionala in decurs de un an.

Exista si obligatii pe care si le asuma angajatorul daca primeste acest ajutor financiar. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturi de munca cu persoanele beneficiare ale programului de pregatire profesionala cel putin 1 an de la data acordarii sumei, conform OUG nr 126/2008. In cazul in care firma renunta la raporturile de munca cu angajatii beneficiari in mai putin de 1 an, este obligata sa restituie in totalitate suma primita agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca. In plus nu mai pot primi aceste sume timp de 2 ani din acea data.

Cel de-al doilea instrument de finantare este Programul Operational  Sectorial  de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU). Acesta este un fond structural european ce investeste in formarea profesionala de lunga durata a populatiei active a Romaniei, si poate fi accesat prin depunerea unui proiect.

Diferentele fata de fondurile propuse de agentiile de ocupare a fortei de munca, constau in:
- Un proiect finantat prin POSDRU poate presupune un program modular de formare profesionala formata din mai multe programe complementare si care se desfasoara pe o perioada mai lunga de timp.
- Un proiect finantat prin POSDRU necesita si parteneriate si o colaborare cu firme partenere sau beneficiare de servicii, in timp ce programele propuse in planul anual de formare profesionala al unei  companii de obicei raspund la nevoi punctuale, si se desfoara intern sau prin furnizor extern.
- Documentatia pentru obtinerea unei finantari POSDRU este mai laborioasa decat cea necesara la agentiile de ocuparea fortei de munca.

Ambele surse pot fi utile in functie de obiectivele, resursele si nevoile la care raspunde planul de formare profesionala a companiei. Din punctul de vedere al unei compani, aceste stimulente non-financiare (formarea) pot fi un instrument util de fidelizare a angajatilor valorosi si de mentinere a unei imagini de stabilitate si dezvoltare pe timp de criza in ochii angajatilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #1 | Adumitrachioaiei Daniel | 04-09-2009

Este bine sa apara astfel de sfaturi, care chiar sunt utile. O alta medoda de a instrui angajatii este sa gasim firmele care deja au accesat programe POSDRU si care organizeaza cursuri la care pot participa si salariatii altor firme fara nici un fel de cost suplimentar ( eu de exemplu am lucrat pe programul CREA cu Camera de Comert din Neamt sau cu alta firme pe cursuri de ssm si proiecte)

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 04-09-2009

Merci pentru idee... :)maria

Raspunde #2 | maria | 04-09-2009

Vorbim despre un lucru inovator in viziunea unora dintre romani insa, acest lucru este destul de vechi pe piata dar cetateanul de rand nu este suficient informat si nici nu se preocupa de acest aspect cat timp nu primeaza un castig in bani iar mai apoi sa intervina formarea.Pe de alta parte, putine sunt modalitatile prin care in tara noasta poti face un curs de perfectionare sau calificare fara sa fii nevoit a plati cel putin echivalentul unu salariu minim pe economie ceea ce...mi se pare destul de mult.


daiana

Raspunde #3 | daiana | 04-09-2009

POS DRU - are cea mai proasta organizare si cele mai slab elaborate ghiduri.


Sinziana Ciobanu

Raspunde #4 | Sinziana Ciobanu | 06-09-2009

Partea de organizare in administrarea fondurilor structurale cum este si POSDRU poate fi un alt subiect de discutie. Important mi se pare ca firmele cat si angajatii sa inteleaga importanta perfectionarii continue in contextul pietii dinamice si libere si sa accesam astfel de programe. In plus sugestia lui Dan Ad de a beneficia de programe care s-au pus deja in derulare prin POSDRU este foarte fezabila, si la multe dintre aceste programe accesul este gratuit cu conditia sa te incadrezi in populatia tinta a programului.


Andreea Popescu

Raspunde #5 | Andreea Popescu | 07-09-2009

Articolul este deosebit de util. Chiar acum avem in derulare cateva proiecte de tip POSDRU.


Gianina

Raspunde #6 | Gianina | 11-09-2009

Ok, este important sa ce spune legea, dar de unde cer eu in calitate de angajator care isi trimite angajatul la un curs 50% din costurile suportate?

Sinziana Ciobanu

Raspunde #6-1 | Sinziana Ciobanu | 14-09-2009

Aceste facilitati se pot accesa la ANOFM-ul din judetul de unde este inregistrata firma, si se desfasoara ca un concurs de proiecte. Conditiile minime de cerere sunt : sa aveti un plan de formare profesionala al salariatilor semnat si de reprezentantii angajatilor/sindicat, puteti primi acesti bani doar pentru un program de formare profesionala pe an, si daca ati finalizat planul de formare profesionala pe anul precedent cu ajutorul unor furnizori de servicii profesionale autorizati, sau ati incheiat deja contract cu un furnizor de servicii profesionale autorizat pentru programul in desfasurare. Anumite conditii si acte necesare la dosar pot sa se schimbe , asa incat va recomand sa intrebati la ANOFM-ul din zona mai multe detalii.ioana

Raspunde #7 | ioana | 15-09-2009

Sunt la master, la unv Babes -Bolyai , si am beneficiat de practica , in cadrul proiectului POSDRU . Pot sa spun ca a fost extraordinar de benefic din punct de vedere profesional . Pacat ca perspectiva unui loc de munca ramane la fel de sumbra .


Camelia

Raspunde #8 | Camelia | 19-11-2009

Daca firma mea are 2 asociati,unul din ei cu Carte de munca in firma si functie de administrator,ei pot accesa pt acel angajat -asociat astfel de fonduri de formare profesionala?

Sinziana Ciobanu

Raspunde #8-1 | Sinziana Ciobanu | 22-11-2009

Pentru a aplica prin ANOFM pentru o finantare trebuie sa ai cel putin 20 de angajati si un plan de formare profesionala facut pe intreaga firma. In situatia aceasta cred ca fondurile structurale te pot ajuta mai bine. Nu cred ca este fezabil sa aplici pt POSDRU pentru un nr mic de angajati, insa poti sa ii inscrii pe angajati-asociat i la programele POSDRU care se desfasoara deja. Deci cauta parteneri sociali (ONG-uri, companii, institutii etc.) care au programe de formare profesionala pe temele de interes desfasurate prin finantare europeana.SuccesContractul individual de munca IV « Informat

Raspunde #9 | Contractul individual de munca IV « Informat | 14-01-2010

[...] Instruirea salariatilor face obiectul clauzei de pregatire profesionala si reprezinta o investitie in capitalul uman, care pentru o firma prestigioasa echivaleaza cu orice alt tip de investitie. Pregatirea profesionala a angajatilor constituie o componenta esentiala a strategiei manageriale. Partile stabilesc modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile aferente acestei clauze care fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. Modificarile, progresele si tehnicile noi aparute in orice domeniu de activitate obliga ocupantul unui post sa fie la curent si sa poata face aplicarea noilor idei si metodologii. Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme: a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate; b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca; c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate; d) ucenicie organizata la locul de munca; e) formarea individualizata; f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat. [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate