Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Revizuirea contabila si fiscala a unei companii

Bogdan Costea
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Recomandari pentru revizuirea contabila 


revizie-contabilaRevizuirea contabila si fiscala a unei companii presupune verificarea conformarii practicilor si evidentelor contabile la cerintele legale si examinarea indeplinirii obligatiilor declarative si de plata la nivel fiscal. Revizuirea contabila si fiscala este utila cand au loc schimbari in structura actionariatului sau a persoanelor cheie din management sau din departamentul financiar-contabil. Momentul instalarii unui nou actionariat sau a unui nou manager este ideal pentru a examina statutul companiei, din varii motive. 

In ipoteza in care un nou actionar a achizitionat partial/integral actiunile companiei, acesta este interesat sa cunoasca valoarea acesteia. Orice datorie necunoscuta la momentul achizitiei diminueaza valoarea companiei si ar conduce la plata unui pret mai mic din partea cumparatorului. Din acest motiv, se recomanda identificarea riscurilor fiscale si contabile la care este expusa compania.

In acelasi timp, instalarea unui nou manager este momentul optim pentru delimitarea responsabilitatii de actiunile sau inactiunile managerului anterior. Acestuia i se va imputa orice ajustare, amenda sau penalitate suferita de companie de la momentul instalarii. In acest context, o examinare a situatiei poate fi benefica si pentru a stabili care sunt prioritatile noului manager in privinta organizarii activitatii, proceselor si procedurilor din departamentului financiar-contabil.

Natura monotona, repetitiva si dominata de termene limita a activitatii contabile conduce in mod involuntar la erori mai mult sau mai putin semnificative. Pe de alta parte, natura volatila a reglementarilor fiscale necesita o atentie continua la modificarile aplicabile domeniului de activitate al companiei si poate da nastere la erori de interpretare sau la simpla necunoastere a reglementarilor in vigoare. Ceea ce doresc sa subliniez este ca o serie de factori concura la dezvoltarea de erori si omisiuni in domeniul contabil si fiscal.

Atata timp cat aceste erori sunt corectate in timp util, compania nu este expusa la riscuri. Probleme apar cand aceste erori nu sunt depistate si influenteaza in mod negativ situatiile financiare si raportarile fiscale, conducand la decizii gresite sau la instituirea de obligatii de plata. Instituirea unor obligatii de plata aferente unei perioade anterioare poate avea un impact semnificativ daca se actioneaza tardiv, avand in vedere ca rata anuala a majorarilor si penalizarilor depaseste 30%.

O revizie contabila presupune inspectarea registrelor contabile, a inregistrarilor contabile, a politicilor contabile aplicate si a practicii contabile in general, in corelatie cu reglementarile contabile aplicabile perioadei investigate. Din punct de vedere fiscal, se verifica respectarea obligatiilor de declarare, modul de interpretare a legislatiei fiscale si adaptarea corecta la specificul activitatii companiei.

Recomandarea noastra este sa abordati o actitudine proactiva si sa efectuati o revizie contabila pentru a identifica riscurile la care va expuneti si pentru a minimiza costurile unor corectii impuse de autoritatile fiscale intr-un moment inoportun.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate