Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Reevaluare cladiri pentru raportare financiare

Dan-Florian Mihai
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : expert evaluator de bunuri mobile
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Confort legal, performanta in cash flow si beneficiul financiar


Evaluarea pentru raportare financiara este procesul prin care evaluatorul actualizeaza valorile juste ale elementelor patrimoniale in vederea inscrierii informatiilor relevante in bilantul contabil.

Cel mai frecvent motiv de solicitare a evaluarilor pentru raportarea financiara este impozitul platit de companii pe cladiri, acesta fiind platit ca procent din valoarea de inventar a cladirii. Insa, incepand cu anul 2012 cotele impozitului pe cladiri s-au modificat si pot avea un impact bugetar mai mare, comparativ cu anii anteriori.

Importanta acestui proces este cu atat mai mare cu cat raportarea situatiei financiare juste vine in ajutorul utilizatorilor (investitori, analisti, media, directiile de impozite si taxe locale, etc) care pot lua decizii cu mai multa incredere si in cunostinta de cauza. Reevaluarile trebuie refacute cu cat mai multa regularitate, astfel incat valoarea contabila inregistrata sa nu difere mult de valoarea justa estimata de evaluator la data bilantului.

Pentru a vedea concret consecintele reevaluarii periodice asupra cash-flow-ului unei companii, luati ca exemplu urmatoarea situatie: valoarea de inventar a cladirii: 100.000 Euro.

1) Cota actuala a impozitului: 1% = 1000 Euro/an

2) Daca au trecut mai mult de 3 ani de la ultima reevaluare atunci cota impozitului de achitat anual creste la 10%-20% (in functie de hotararile locale). Astfel am avea un nou impozit minim de 10%=10.000 euro/an, iar in cazul cel mai nefericit, daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima reevaluare pentru raportare financiara cota minima a impozitului datorat este 30%, insemnand 30.000 Euro/an.

3) Presupunand ca raportul de reevaluare pentru raportare financiara este realizat inainte de expirarea perioadei de 3 ani si admitand un caz in care noua valoare justa la data bilantului contabil este mai mare decat valoarea veche, sa zicem 150.000 de Euro, va rezulta un impozit datorat catre directia de impozite si taxe locale de 1%x150.000 Euro=1.500 Euro/an. Daca reevaluarea nu ar fi realizata, impozitul datorat ar fi 10.000 Euro/an, avand astfel o diferenta de 8.500 Euro/an, din care se scade onorariul evaluatorului 500 de Euro/an, iar diferenta de 8000 Euro/an ramane in bugetul companiei.
Onorariul evaluatorului poate diferi, in functie de volumul de lucru alocat si de tipul proprietatii.
    
In concluzie reevaluarea cladirilor aflate in patrimoniul firmei, ofera confort pentru justificarea valorii inscrise in contabilitate, performanta in cash flow si beneficiul financiar in urma mentinerii ratei de impozitare conform legislatiei in vigoare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Diana

Raspunde #1 | Diana | 21-01-2013

Foarte interesant D-le Mihai! cine se ocupa de aceasta reevaluare? Exista oameni specializati in asta?

Dan-Florian Mihai

Raspunde #1-1 | Dan-Florian Mihai | 21-01-2013

Aceste reevaluari le poate face orice membru titular sau acreditat ANEVAR, ce are specializarea EPI (evaluarea proprietatilor imobiliare). Am scris EPI, deoarece asa este inscrisul oficial pe legitimatie si parafa (stampila). Mai multe informatii precum si lista de evaluatori cu acoperire nationala o puteti gasi pe site-ul oficial al Uniunii, http://nou.anevar.ro/. Multumesc pentru interes, doamna Diana!Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate