Platitor sau neplatitor de TVA?

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Vlajoaga Robert
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : auditor de mediu
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai o firma neplatitoare de TVA


T V AFoarte multi m-au intrebat despre acest aspect. Ce fel de firma sa infiinteze? Platitoare de TVA sau neplatitoare? Inainte de toate trebuie mentionat ca poti fi neplatitor de TVA doar daca ai incasari sub 65.000 E anual. Daca depasesti acest plafon treci automat la platitor de TVA. Si nu cumperi produsul din magazin fara tva, doar ca nu-l evidentiezi in contabilitate.

Care sunt avantajele firmei neplatitoare de TVA?
Facturati fara TVA ceea ce face ca serviciul dvs sa fie mai ieftin automat cu valoarea tva-ului (24% brut), scapati de bataia de cap a declaratiilor cu TVA-ul (contabilul va costa mai putin), birocratia aferenta este mai mica (in primul rand la controalele ANAF-ului ).
Dezavantaje: La toate produsele cumparate nu va puteti recupera TVA-ul platit pentru ele de la stat.

Sa le vedem pe un exemplu simplu:
Vreti sa va faceti o firma de consultanta, unde facturati servicii si aveti anumite achizitii.

Neplatitor de TVA:
Serviciile prestate sa presupunem ca le facturati 1000 lei, tva 0.
Cumparari aferente un calculator 700 lei plus tva 168 lei, total 868 lei. Aceasta este suma inregistrata in contabilitate = 868 lei.

Pentru firma platitoare de tva:
Servicii prestate: 1000 lei plus tva 240, total contabilitate 1240 lei.
Achizitii la fel ca mai sus (700+168=868 lei)
La final de luna pentru firma platitoare de TVA in contabilitate Dumneavoastra aveti 1000 lei venit brut (banii dvs din banca sa zicem), tva de recuperat de la stat 168 de lei (de la calculator) si TVA de dat la stat 240 lei – de la prestarile de servicii. Rezulta ca mai trebuie sa dati la stat 72 lei diferenta dintre cele doua TVA uri.

In concluzie : in ce cazuri sa optati pentru o firma neplatitoare de TVA:
- Daca prognozati venituri sub 65.000 E;
- Daca facturati consumatorul final care nu poate sa-si deduca TVA-ul (persoanelor fizice);
- Daca nu aveti achizitii multe pentru firma;
- Daca prestati servicii;
- Daca sunteti la inceput de drum si vreti sa infiintati o firma cu costuri minime;

In caz ca nu sunt bifate toate cele de mai sus, ar fi bine sa optati pentru o firma platitoare de TVA.

Alte articole din aceeasi tema:


adri

Raspunde #60 | adri | 13-12-2013

Buna ziua! Rog ajutoooor. Am o firma care are un contract de antrepriza (reabilitarea bloc), contractul are o valoare de 700000 ron, cum fac inregistrarea in contabilitate? Antreprenorul (client) va achita furnizorii in numele firmei mele cu file cec si BO. Multumesc!

Vlajoaga Robert

Raspunde #60-1 | Vlajoaga Robert | 13-12-2013

Buna ziua. Imi pare rau, dar nu am inteles problema de TVA descrisa. Sa inteleg ca antreprenorul este o PJ iar dvs aveti alta firma? Ca fapt divers, contractele nu se inregistreaza in contabilitate.adri

Raspunde #61 | adri | 14-12-2013

Da, clientul este PJ si eu la fel PJ. Cu tva sa clarificat. Multumesc. Am inteles, dar clientul, care mi a dat lucrarea, achita furnizorii cu cec uri si BO semnate de mine in numele meu, client-Tragator, cum se inregistreaza in contabilitate? Multumesc.


Emil

Raspunde #62 | Emil | 03-01-2014

Buna dimineata ! Am o firma in Germania si una in Romania (SRL, platitoare de TVA). Livrez mobila second (colectata de firma din Germania) din Germania in Romania. Deci eu fac factura, eu o primesc. Intrebarea este : DACA nu depasesc baremul de 65.000 €, este mai rentabil sa trec la 3 %, sau sa ramin la TVA 24 % ? Vreau sa adaug ca nu am cheltuieli decit costul marfii, care-l stabilesc eu, plus transportul, angajatii si putin cu spatiul (e concesionat). Multumesc anticipat pentru raspuns ! Emil Stoica

Vlajoaga Robert

Raspunde #62-1 | Vlajoaga Robert | 03-01-2014

In primul rand nu confundati TVA ul cu impozitul. Tva ul este 24 % si puteti sa l-aveti sau nu. Oricum pt a aduce marfa din UE trebuie sa fiti inregistrat in ROI. (automat sa aveti si un cod de TVA la aceasta operatiune pe care o desfasurati; In caz contrar platiti TVA in romania cand aduceti marfa). Impozitul poate fi de 3 % din vanzari sau 16 % din venituri - cheltuieli. Firmele sun 65.000 E platesc in general 3 %( exista exceptii). Daca depasiti 65.000 E platiti 16 % din venituri- cheltuieli. Prin depasirea baremului treceti automat la plata 16 %, nu este optional.Emil

Raspunde #63 | Emil | 07-01-2014

Sint inregistrat in ROI. La mine situatia este de asa natura ca nu prea am de unde recupera TVA-ul, deoarece marfa vine fara TVA, din Germania (numai transportul si utilitati, angajati...). M-ar interesa daca ar exista o varianta de optimizare a eficientei economice, in sensul de a plati numai 3% din incasari. Mi s-a aratat o varianta : sa-mi mai deschid o firma (F2) neplatitoare de TVA. Deci marfa din Germania sa o aduc fara TVA la firma platitoare de TVA (F1), iar aceasta s-o vinda mai departe cu TVA firmei neplatitoare (deci trimit marfa din G. cu 1000€, apoi firma F1 o vinde firmei F2 cu un profit de 100€, deci cu 1100€ plus TVA). Ar fi in ordine si legal asa ? Incerc sa gasesc o solutie deoarece este greu sa conving clientul sa suporte 24 % TVA, eu vind mobila si bunuri casnice (pahare, vase, bibelouri si alte maruntisuri) numai la persoane private. Va multumesc pentru raspuns, Emil Stoica

Vlajoaga Robert

Raspunde #63-1 | Vlajoaga Robert | 07-01-2014

Da, este legal dar nu vad cum se optimizeaza impozitul sau TVA ul de plata. TVA de plata ramane, impozitul ramane de 3 % (daca firma nou infiintata este SRL)...Varianta doi ar fi cu impozit 16 % pe firma secundara, dar trebuie sa calculati daca este rentabil. Asta daca nu lucrati cu bunuri SH. Acolo este cu totul alta poveste.

Emil

Raspunde #63-1-1 | Emil | 08-01-2014

Da, eu ma incadrez la "alta poveste", deoarece lucrez NUMAI cu SH. Problema mea este ca imi este greu sa conving clientul final sa accepte TVA-ul in costul produsului si m-am gindit daca nu as putea alege varianta cu 2 firme, pentru a ramine numai cu acel 3 %. Eu tot as plati TVA, dar la suma de intrare (plus un profit mic) si nu la suma de iesire/ vinzare la privat. Particular la situatia mea este faptul ca lucrez NUMAI cu firma din Germania la care eu sint administrator. Marfa provine din activitatea mea de lichidari de locuinte (in G.), deci pretul de plecare il pot face cum e mai bine pentru clientul final (persoane particulare) si mai eficient pentru firme.

Vlajoaga Robert

#63-1-1-1 | Vlajoaga Robert | 08-01-2014

SH au regim separat de TVA. Adica puneti tva doar la marja de profit (ce adaugati dvs). Nu se plateste TVA "la intrare". Dar, problema trebuie putin cercetata in amanunt. La o prima vedere, tratamentul contabil este urmatorul: Cumparati din germania 1000 E (taxare inversa - adica nu se plateste tva); Vindeti in RO cu 1100 E net plus TVA : 24 E (tva se plateste doar pt suma adaugata : 100 E * 24 %). DAR, LA PRIMA VEDERE. V-am zis, trebuie cercetat mai in amanunt cazul acesta deoarece este un caz special si vorbim de diferente mari de tva.

Cernea Narcis

Raspunde #64 | Cernea Narcis | 11-01-2014

Buna ziua, as dori sa înființez o Întreprindere individuală pt a a produce si vinde lumanari si as vrea sa știu cum ar fi mai bine sa optez, ca plătitor sa neplătite de TVA, ținându-se cont ca voi cumpara materia prima cu TVA? (Cumpărători produselor mele vor fi in general societăți comerciale) si dacă este mai bine sa plătesc 3% din venit. Multumeac anticipat.

Vlajoaga Robert

Raspunde #64-1 | Vlajoaga Robert | 12-01-2014

Daca vindeti catre platirori de tva si cumparati de la platitori este obligatoriu sa va inregistrati ca platitor de tva, in caz contrar o sa efectuati taxare dubla la tva (pret de vanzare prea mare). Daca va infiintati II platiti 16 % din icasari minus plati (nu exista impozit 3 % din venit la II, PFA) 3 % din venit este doar la SRL (cu exceptia serviciilor de consultanta) si apicati acest impozit pana ajungeti la plafonul de vanzari de 65.000 E si apoi treceti obligatoriu la 16 % din venituri minus cheltuieli. Impozitele de mai sus nu sunt optionale, sunt obligatorii atata timp cat indepliniti conditiile scrise de mine mai sus.cristi

Raspunde #65 | cristi | 26-01-2014

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Mi-am facut un magazin online, sunt NEPLATITOR de tva. Ce documente eliberez cumparatorilor??

Vlajoaga Robert

Raspunde #65-1 | Vlajoaga Robert | 28-01-2014

La vanzare factura. Pentru incasare depinde de cum se incaseaza banii si de la cine. Pentru Persoana Juridica este suficienta chitanta, pentru Persoana Fizica bon fiscal.BEBE

Raspunde #66 | BEBE | 31-01-2014

Buna,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Mi am facut un srl si am deschis un magazin de cereale si diferite concentrate. Nu sunt platitor de TVA...Eu cum cumpara o anumita marfa de la taran fara acte, ce trebuie sa fac?

Vlajoaga Robert

Raspunde #66-1 | Vlajoaga Robert | 01-02-2014

Nu se poate fara acte. Trebuia sa faceti un borderou de achizitie (nume, cnp, cant., valoare...).Sorin

Raspunde #67 | Sorin | 23-02-2014

Buna seara, sunt la inceput de drum, detin o firma si nu sunt platitor de TVA, din auzite va intreb poate aveti idee, de ex : pot cumpara produse pe firma din care sa se scada cei 24 (fiind tva) din valoarea produsului ca eu sa-l pot cumpara fara TVA?

Vlajoaga Robert

Raspunde #67-1 | Vlajoaga Robert | 24-02-2014

Nu se poate. Neplatitorii nu evidentiaza tva ul in nici un fel. Trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA ca sa va deduceti cei 24 %.Surugiu Bogdan

Raspunde #68 | Surugiu Bogdan | 25-02-2014

Buna ziua. La o firma de transport in regim taxi sunt platitor de tva?


Ana

Raspunde #69 | Ana | 03-04-2014

Buna ziua! Am o firma nou infiintata, neplatitoare de tva, ce vinde accesorii handmade 90% persoanelor fizice. Vreau sa incep sa vand si international, exclusiv persoanelor fizice, firma trebuie sa devina neaparat platitoare de tva? Multumesc!

Vlajoaga Robert

Raspunde #69-1 | Vlajoaga Robert | 04-04-2014

Nu, doar daca vindeti persoanelor juridice platitoare de tva. Dar daca depasiti plafonul de inregistrare in scopuri de tva in tara unde vindeti trebuie sa va inregistati acolo in scopuri de tva.7 6 5 4 3 2 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!