Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Notiuni despre fluxul de numerar sau Cash-Flow

Polverea Adela
Domeniu : Leasing financiar
Meserie : Consilier financiar-bancar
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce este ? si cu ce ne ajuta ?


Iata-ne ajunsi sa povestim despre una din cele mai importante notiuni care este motorul sau stimulentul principal atat pentru afacerea pe care o dezvoltam sau o conducem cat si pentru viata personala. Unul din documentele cele mai citite si de interes pentru oricer director, institutie financiara si investitor este fluxul de trezorerie/numerar  sau cunoscutul cash – flow.

Dar ce este prezinta un cash – flow ? 

Un cash – flow prezinta practic intrarile si iesirile de numerar, care sunt « bataia inimii » oricarei afaceri. Atat in viata persoanala, cat si in afaceri acest indicator ne arata capacitatea de solvabilitate dintr-o anumita perioada de timp. El poate fi prezentat sub forma unui raport care detalieaza evenimentele petrecute in trecut, dar si ca previziune pe viitor arantand practic asteptarile celor implicatii de la afacere.

Fluxurile de trezorerie se detaliaza in practica pe 3 mari activitati : activitatea operationala, activitatea financiara si activitatea de investitii.

Dar ce informatii importante ne poate spune un flux de numerar de il face atat de important in orice afacere :

1 - Un flux de trezorerie ne arata daca bani se scurg din companie chiar daca afacerea este profitabila. Da, este foarte important mai ales pentru companiile mici ca afacerea sa fie profitabila, dar dincolo de acest aspect este mult mai important ca afacerea sa aiba « cash ». In practica, intalnim adesea o afacere profitabila care defapt nu are suficiente lichiditati…iar acest lucru iti poate spune un raport de cash flow.

2 - Un flux de trezorerie poate spune si daca actionarul sau detinatorul companiei scoate prea multi bani afara din afacere. Acest fenomen este foarte des intalnit in companiile de mici dimensiuni.

3 - Se pot vedea efectele unei afaceri care lucreaza cu stocuri sau impactul cresterii creantelor sau platii furnizorilor prea repede. Sunt anumite afaceri care nu se pot dezolvat fara stocuri, totusi si valoarea acestora trebuie dimensionata si bine gandita astfel incat sa nu afecteze nici derularea afacerii, dar nici fluxurile de numerar pe care aceasta le are la dispozitie. Incasarea cu greutate a unor creante poate afecta orice afacere, iar aceasta informatie se regaseste sau se poate citi inclusiv comparativ cu platile effectuate catre furnizor.
 
4 - Putem observa daca exista achizitii nepotrivete de active. Rapoartele de profit si pierdere nu iti arata daca s-au cumparat prea multe active, dar un raport de cash – flow prezinta si acest lucru prin impactul financiar pe care il are orice achizitie in lichiditatii. In cazul in care afacerea necesita investitii in achizitionarea unuor echipamente cu ajutorul cash-flow -ului se poate determina si sursa optima de finantare pentru afacere.

5 - Un cash – flow mai poate arata si impactul platilor ratelor aferente imprumuturilor facute. Este foarte importanta analizarea acestui aspect intrucat impactul unor rate care nu sunt bine dimensionate poate duce chiar la insolventa companiei. Prin urmarirea acestui indicator se poate analiza daca investita facuta poate fi recuperata in timp si cum poate fi recuperate.

6 - Veniturile versus cheltuieli in functie de activitatea care le genereaza. Un cash – flow mai complex analizeaza distinct cele 3 activitatii principale pe care le are fiecare companie si poate depista activitatea (investionala, financiara, operationala) care este generatoare de probleme.

Prin urmare, oricat de mica este afacerea pe care o aveti sau o conduceti, este esential sa urmariti cativa indicatori care va ajute periodic sa va formati o impresie despre avantajele sau probleme care poate le intampinati. Evident cel putin in Romania, antreprenori sunt in general persoane care stiu foarte bine domeniul de activitate in activeaza, care inteleg afacerea din punct de vedere comercial, dar care ajung sa esueze uneori datorita faptului ca nu urmaresc aspectele financiare care le impacteaza afacerea.

Va recomand ca indiferent cat de mica este afacerea dvs, sa aveti in vedere cel putin semestrial un raport de cash – flow, precum si altele specifice cu intrepretarile potrivite si sublinirea aspectelor importante despre derularea afacerii dvs.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate