Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Intreprinderea sociala - Atragerea investitorilor

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi privind atragerea investitiilor


Spre deosebire de afacerile comerciale, cele sociale nu pornesc de la o idee de afaceri, ci de la o structura de economie sociala. Adica, antreprenorul social de succes creeaza mai intai o organizatie ce va putea functiona ca intreprindere sociala si abia apoi va propune partilor interesate (din interiorul sau din jurul organizatiei) o afacere sociala.

Cei care pornesc de la inceput doar cu ideea de afaceri risca sa esueze pentru ca nu pot obtine sprijinul necesar demararii afacerii ori, daca reusesc sa puna singuri afacerea pe picioare aceasta are sanse mari sa isi piarda caracterul social. Aceasta din cauza modului specific de constituire a capitalului initial (investitia) pentru o afacere sociala. Din cauza ca intr-o astfel de afacere se lucreaza de regula cu persoane vulnerabile pe piata muncii sau pentru categorii de clienti defavorizati, profitul realizat este foarte mic, ceea ce face afacerea neatractiva pentru investitori care urmaresc dividende sau dobanzi cat mai mari pentru capitalul investit/imprumutat. 

Daca totusi antreprenorul reuseste sa porneasca de unul singur afacerea in conditiile impuse de investitori este putin probabil sa reziste prea mult presiunii acestora si va incerca fie sa reduca costurile crescand productivitatea (ceea ce va insemna sa renunte la angajatii neperformanti) fie sa creasca pretul produselor/serviciilor (si sa caute clienti mai instariti). 

Ambele solutii vor duce la pierderea caracterului social al afacerii.

Revenind la modul specific de atragere a investitiilor pentru afacerile sociale - si anume la investitorii sociali- sa vedem in ce fel contribuie acestia la initierea unei astfel de afaceri si pe ce baza. Capitalul de pornire a unei afaceri sociale poate fi de doua feluri:

1 - rambursabil, imprumuturi cu dobanzi reduse, plata in avans a serviciilor/produselor si creditul de la furnizori (marfa/servicii cu plata la termen);

2 - nerambursabil, granturi, subventii, donatii in bani sau in natura (inclusiv voluntariat).

Toate acestea au insa la baza o forma aparte de capital care favorizeaza aparitia acestui gen de afaceri: capitalul social (ansamblul de valori, norme/cutume, si relatii/retele sociale ce caracterizeaza o comunitate). Iar una dintre cele mai importante componente ale acestuia este increderea sociala a membrilor comunitatii. Ori, chiar daca acest gen de incredere reprezinta mai mult decat suma increderii personale a membrilor comunitatii, de regula ea este mai mare fata de un grup decat fata de un individ. Asta si pentru simplul fapt ca probabilitatea ca un singur individ dintr-o comunitate sa insele intr-un anumit context (cum ar fi demararea unei afaceri sociale) este mai mare decat probabilitatea ca un grup de persoane cunoscute si respectabile din comunitatea respectiva sa faca acest lucru. De aceea intreprinderile sociale sunt organizatii colective (multi-stakeholders) ce reunesc persoane cu o buna reputatie in comunitate, capabile sa transforme capitalul de incredere in capital investitional.

Asadar, primul pas spre demararea unei afaceri sociale este constituirea unei structuri capabile sa valorifice capitalul social al comunitatii si cu o cultura organizationala adecvata economiei sociale. Adica o cultura bazata pe valori cum ar fi initiativa, responsabilitatea, solidaritatea, pragmatismul, respectul si empatia care sa garanteze echilibrul fragil dintre caritate si mercantilism necesar bunei functionari a unei intreprinderi sociale. Cele mai multe organizatii nu reusesc sa dozeze aceste principii si ajung/raman fie ONG-uri dependente de granturi si donatii pe care le redistribuie celor in nevoie sub forma de produse sau servicii gratuite fie societati comerciale care incearca sa le aduca un profit cat mai mare actionarilor (pe seama angajatilor si/sau a clientilor).

De aceea antreprenorul social inainte de a se lansa in initierea unei afaceri va trebui mai intai sa se inconjoare de persoane cu o buna reputatie care ii impartasesc valorile si care sunt dispusi pe termen lung sa stranga bani pentru organizatie prin comercializarea bunurilor/serviciilor produse sau –altfel spus- sa renunte la profitul realizat din activitatea intreprinderii sociale in favoarea angajatilor (salarii decente pentru o productivitate modesta) sau a clientilor (adaosuri comerciale minime pentru accesul grupurilor defavorizate la produsele/serviciile comercializate). 

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate