Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Import - Export - Regimuri vamale - Taxele vamale

Cernat Dana
Domeniu : Activitati de contabilitate si audit financiar; co...
Meserie : economist sef
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Tehnologia vamuirii si regimuri vamale


Activitatile de comert exterior sunt raporturi cu strainatatea privind vanzarea-cumpararea de marfuri, schimburi de marfuri, prestari de servicii, expeditii internationale, proiectarea si executarea de lucrari, asistenta sau colaborare tehnica.

Principalele forme de comert exterior sunt : importul si exportul de marfuri
Importul de marfuri sunt operatiuni cu caracter comercial prin care se cumpara marfuri din alte tari si se aduc in tara pentru consumul productiv sau neproductiv, exportul de marfuri sunt operatiuni comerciale prin care o parte din marfurile produse in tara se vand in alte tari. 

In vederea favorizarii de schimburi comerciale s-au introdus taxe sau tarife vamale, care se aplica asupra marfurilor importate si sunt diferentiate pe categorii de marfuri si pe tari, in functie de interesele economice. 

In eficienta economica a comertului exterior o importanta deosebita prezinta indicatorul - rentabilitatii - indicator ca poate fi structurat astfel :

- a) curs de revenire brut la export (Cre ), care se determina ca un raport intre pretul intern de productie plus cheltuielile de circulatie pana la frontiera si pretul extern in valuta tarii noastre;

- b) curs de revenire brut la import (Cri), si se determina ca raport intre pretul produsului pe piata interna in lei plus taxele de import percepute pe marfa respectiva si costul in valuta al marfii;

- c) indicele raportului de schimb (Irs), este raportul intre indicele pretului mediu la export si indicele pretului mediu la import;

- d) aportul net in devize (And), reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare la extern in lei/valuta a unui produs si valoarea in lei/valuta a materiilor prime si combustibilul importate si exportate la pretul de vanzare in lei/valuta;

- e) indicatorul rentabilitatii unei cooperari tehnico-stiintifice, acesta se determina prin raportarea cheltuielilor interne de realizare a proiectului respectiv in moneda nationala la diferenta dintre pretul in valuta a proiectului respectiv si cheltuieli in valuta pentru realizarea in tara a proiectului. 

Regimuri vamale
Regimul vamal cuprinde totalitatea normelor ce se aplica in cadrul procedurii de vamuire, in functie de scopul oeratiunii comerciale si de destinatia marfii. 

Regimurile vamale pot fi definitive si suspensive.

- Regimuri vamale definitive : la export, consta in scoaterea definitiva a marfurilor produse in tara de pe teritoriul Romaniei cu exceptia celor care au masuri de restrictie, nu se incaseaza taxe vamale iar TVA-ul poate fi restituit pe baza declaratiilor vamale de catre organele fiscale. La import ,consta in intrarea in tara a marfurilor straine si punerea lor in circuitul economic, se efectueaza procedura de vamuire si de incasare a datoriei vamale aplicand masurile de politica vamala. Unele categorii de marfuri pot beneficia de un tratament vamal favorabil, in fuctie de felul marfurilor sau de destinatia lor. 

- Regimuri vamale suspensive : sunt operatiuni cu titlu temporar si au drept efect suspendarea platii drepturilor vamale, pot fi clasificate astfel (tranzit si antrepozit vamal, transformarea sub control vamal, admiterea temporara, perfectionarea activa si pasiva). Datorita faptului ca sunt regimuri cu caracter temporar, este necesara fixarea unor termene de derulare a operatiunii, termen fixat de autoritatea vamala. In cazul in care aceste operatiuni nu sunt finalizate la termenele prevazute, autoritatea vamala va dispune din oficiu incheierea regimului vamal, luand totodata si masuri pentru recuperarea datoriei vamale. Regimurile vamale suspensive acopera trei mari functii economice : depozitarea, transformarea si utilizarea produselor provenite din alte tari, permit promovarea unei politici orientate spre export si dezvoltarea pe piata internationala. 

Taxele vamale
Taxele vamale sunt percepute de catre stat si se stabilesc in moneda tarii respective iar avantajele acestor taxe sunt : inlatura posibilitatea de a insela statul, determina o incarcare diferita a marfurilor importate si au efect protectionist.

Taxele vamale sunt :

- a) taxe vamale mixte - se percep atunci cand se considera ca taxele vamale ad valorem nu sunt destul de eficiente;

- b) taxe vamale autonome - sunt stabilite de fiecare stat in functie de politica comerciala adoptata;

- c) taxe vamale conventionale - se stabilesc prin intelegerea cu alte state pe baza unor clauze convenite prin acorduri bilaterale sau multilaterale; 

- d) taxe vamale preferentiale - sunt foarte reduse si se aplica numai anumitor tari si unor marfuri importate din anumite tari; 

- e) taxe vamale de retorsiune - se aplica de catre un stat ca raspuns la politicile neloiale ale altor state - politica de dumping. 

Indiferent de regimurile vamale si taxele aplicate, acestea au efect asupra cresterii economice a oricarei tari, participa la circuitul economic mondial iar rolul determinant este ca fiecare popor sa-si dezvolte economia si interesele economice.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Daniel

Raspunde #1 | Daniel | 09-10-2014

Foarte bun articol, multumim Dna Cernat! Pentru infiintarea unei firme de import-export cu produs lemnos (lemn de foc), de ce acte am nevoie?

Timar Theodora

Raspunde #1-1 | Timar Theodora | 09-10-2014

Va trebuie sa infiintati un SRL sau SRL-D (daca aveti sub 35 de ani). Pentru asta va trebuie: rezervare de denumire de la Of. Registrului comertului; statut; declaratii pe proprie raspundere asociati si administratori; specimen de semnatura de la notar; act de inchiriere/comodat pentru sediul socialfirmei; act de inchiriere/comodat pentru punctul/punctele de lucru; capital social de minimum 200 lei; copii acte de identitate...si alte acte.


Tenea Marius

Raspunde #1-2 | Tenea Marius | 09-10-2014

Si sa nu uitati cel mai important. Va trebuie sa incheiati contracte de import lemn de foc cu distribuitori externi.


Cernat Dana

Raspunde #1-3 | Cernat Dana | 16-10-2014

Buna ziua, ati primit raspunsul la intrebare de la d-na Theodora si d-nul Marius, in principiu sunt actele care vi le-au sugerat colegii, si foarte important contractele cu partenerii interni sau externi si un contabil bun cu cunostinte de legislatie in domeniul importurilor-exporturilor.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate