Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Import/Export - Forfetarea, factoringul sau leasing

Cernat Dana
Domeniu : Activitati de contabilitate si audit financiar; co...
Meserie : economist sef
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sisteme moderne ale activitatilor de incasare, plata si decontari


1 - Forfetarea, exportului pe credit consta in transmiterea creantelor provenite din operatiuni de comert exterior efectuate pe credit unei institutii financiare specializate care le plateste imediat, urmand sa se recupereze contravaloarea acestora de la debitorul importator. 

Spre deosebire de scontare, aceasta tehnica nu da institutiei drept de recurs asupra vanzatorului creantei in cazul defectiunii de plata a debitorului. Se aplica atat creantelor pe termen scurt cat si celor pe termen mediu (1-7 ani) insa costul este mai ridicat decat cel al scontarii fiind alcatuit din : rata fixa de dobanda plus comision institutie finantatoare. 

Cele mai utilizate documente sunt cambia si biletul la ordin, in ultimii ani s-a impus tot mai mult si acreditivul pentru operatiunile pe termen scurt (intre 180-360 de zile).

2 - Factoringul, sunt operatiuni care se desfasoara pe baza unui contract incheiat intre factor si exportator (aderent), prin care primul, in schimbul unui comision preia in proprietatea sa creantele aderentului prin plata facturilor acestuia. 

In functie de momentul in care se face plata, se distinge : factoring clasic (cand se platesc facturile in momentul preluarii) si factoringul la scadenta (cand se platesc creantele aderentului in momentul exigibilitatii, retinandu-si comisionul pentru intermediere). 

3 - Leasing-ul, este o forma de inchiriere realizata de institutii financiare specializate, a unor bunuri catre firme beneficiare care nu dispun de fonduri proprii ori nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestor bunuri. 

Lesingul, presupune doua contracte : unul de vanzare/cumparare, incheiat intre producator, ca vanzator si societatea de leasing, care crediteaza operatiunea de leasing in calitate de cumparator si un contract de locatie incheiat intre societatea de leasing si un tert beneficiar. 

Formele leasing-ului sunt : leasing direct (contract direct intre producator si utilizatorul de bunuri) si leasing indirect (intervine existenta unei societati specializate de leasing care preia functia de creditare, pe cea de prestari servicii, precum si asumarea riscurilor ce decurg din aceste operatiuni). 

In functie de continutul ratei de leasing raportata la pretul de export, distingem doua forme cunoscute ale leasing-ului : 

- Leasingul financiar, presupune ca in perioada de inchiriere de baza sa se realizeze intregul pret de vanzare al obiectului contractat, inclusiv cosaturile auxiliare si un beneficiu. 

- Leasingul functional, presupune ca in perioda de baza sa se realizeze doar o parte din pretul de vanzare al obiectului contractat, accentul cade pe serviciile furnizate de societatea de leasing. 

Indiferent de forma de leasing acestea cuprind in cazul leasingului brut, pretul de vanzare inclus in rate, cheltuieli de intretinere, service si reparatii, iar in cazul leasingului net, in rate sunt cuprinse numai pretul de vanzare al obiectului. 

Formele speciale ale leasing-ului sunt :

- Lease-back, in acest caz, proprietarul aflat in urgenta nevoie de fonduri banesti, vinde produsul unei societati de leasing si apoi il inchirieaza printr-un contract obisnuit. 

- Time-shering, nu s-a prea adoptat in practica datorita costurilor ridicate al utilajelor si uzura morala extrem de rapida a acestora. Leasing-ul experimental, se foloseste in scopul promovarii vanzarilor. 

- Operatiunile de hire si renting, sunt operatiuni de leasing pe termen scurt si foarte scurt, unde inchirierile se fac cu ziua sau ora. In partea a doua a articolului voi prezenta finantarea pe europiete.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adriana

Raspunde #1 | Adriana | 22-01-2015

Foarte interesante informatii, mai ales despre factoring, cred ca imi pot ajuta o pritena cu aceste informatii, multumesc.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate