Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Educatia financiara a copilului scolar

Bojin Mirela
Domeniu : Alte forme de invatamant n.c.a.
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pusculita, calendarul si graficul

 

230712225301887.jpegGata, puiul tau a depasit de ceva vreme varsta gradinitei. Acum literele si cifrele nu mai au secrete pentru el. E mometul potrivit pentru tine sa treci la nivelul urmator al educatiei financiare.

 

1. Pusculita cu dorinte

Pusculita ramane, cu siguranta, pricipalul si cel mai eficient instrument de economisire pentru copii. Ai folosit-o precis si pana acum. Dar pe masura ce copilul creste e momentul ca si pusculita sa se transforme in mod corespunzator. Este important pentru copilul tau sa invete sa-si fixeze obiective si termene pentru atingerea acestora. La inceput obiective mici cu termene scurte, apoi din ce in ce mai ambitioase. Si care ar fi cel mai potrivit loc pentru notarea acestora? Desigur... pusculita.

 

Ajuta-ti copilul sa-si transforme sau sa-si creeze pusculita dupa placul sau: poate o fi caseta decorata, o cutiuta creata special sau un simplu plic pe care copilul poate desena ceva reprezentativ pentru el.

 

- Intr-un loc vizibil, pe capacul cutiei sau pe plic, incurajeaza copilul sa-si noteze, cat mai detaliat, obiectul pe care doreste sa il cumpere cu banii economisiti.  

- Ajuta-l sa-si stabileasca un termen realist pentru indeplinirea acestei dorinte.

- Ajuta-l sa calculeze suma zilnica pe care trebuie sa o economiseasca in pusculita pentru a-si putea atinge obiectivul.

- Incurajeaza-l sa nu abandoneze pe parcurs.

- Transformati atingerea obiectivului intr-o sarbatoare. Dincolo de bucuria prilejuita de obtinerea obiectului dorit, copilul trebuie sa simta acest eveniment si ca pe o importanta realizare personala, sa fie mandru de reusita sa si sa isi imbunatateasca, cu acest prilej, impresia despre porpria persoana.

 

2. Calendarul financiar

Atunci cand copilul este pregatit pentru dezvoltarea unor abilitati de planificare pe termen mediu sau lung puteti folosi un planificator de activitati (trimestrial sau anual) pentru a-l ajuta sa-si construiasca un program de economisire mai ambitios.

 

- Deoarece vizualizarea unui obiectiv concret sustine mai bine motivatia pentru economisire, stabilirea unui obiectiv material ajuta foarte mult si in acest caz.

- Pornind de la suma necesara ajuta-l sa calculeze si notati pe calendar obiectivele intermediare (saptamanale sau lunare)

- Zilnic sau saptamanal, incurajeaza-l sa noteze pe calendar suma adaugata la economii si invata-l sa calculeze soldul total.

- Pentru a deveni mai interesant calendarul poate fi imbogatit cu desene amuzante si semnificative pentru etapele programului de economisire.

 

3. Graficul financiar

Desenarea unui grafic, cu creionul pe hartie sau direct pe calculator, poate fi o activitate amuzanta pentru copilul tau.

 

- Iti poti ajuta copilul sa transpuna datele din calendarul financiar intr-un grafic.

- Cresterea sumei de bani economisite este mult mai vizibila pe un grafic, acest lucru ajutand la pastrarea sau chiar cresterea motivatiei  pentru economisire.

- Reprezentarea grafica ajuta la constientizarea beneficiilor economisirii pe termen lung, lucru ce va fi deosebit de folositor copilului tau in viitor.

 

Ponturi:

a/ Indiferent de varsta copilului, obiectivul de atins trebuie sa fie cat mai dorit, astfel incat sa poata fi mentinuta motivarea pana la final.

b/ Economisirea si urmarirea ritmului ei trebuie sa fie amuzante. Daca observi ca apare plictiseala transforma metoda de tinere a socotelilor, astfel incat sa fie mereu un joc nou si interesant.

c/ Ofera-i copilului la intervale fixe de timp (saptamanal sau lunar) un bonus, dupa modelul dobanzii bancare. Fa-i cadou un anumit procent din suma economisita pana in acel moment, astfel incat sa incurajezi cresterea economisirii si sa descurajezi eventualele tentative de “atacare” a pusculitei.

d/ Asigura-te ca odata cu atingerea obiectivului satisfactiile copilului vor fi atat materiale (cumpararea obiectului dorit) cat si emotionale (obtinerea respectului si aprecierii celor din jur, cresterea increderii in propria persoana) si chiar spirituale (satisfactia indeplinirii cu succes a unei sarcini autoasumate, cu pretul amanarii satisfactiilor imediate). Ajuta-l sa inteleaga importante perfomantei sale, sub toate aceste aspecte.

 

Succes!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate