Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Diferenta de TVA si controlul fiscal

Oana Mihalache
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stii despre TVA in Romania


tva-calculatorConform noilor prevederi ale Codului fiscal in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010, persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal, in urma caruia au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie catre beneficiari.

Cu alte cuvinte, diferentele suplimentare de TVA stabilite in urma unui control fiscal in sarcina oricarei persoane impozabile pot fi rectificate prin emiterea unor facturi de corectie.

Pe facturile de corectie emise se va face mentiunea ca acestea au fost emise dupa controlul fiscal.

De asemenea, aceste facturi de corectie vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de TVA – „Facturi emise dupa inspectia fiscala”. Aceasta sectiune a fost introdusa in noul formular al decontului de TVA aprobat prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2245/2010 si se regaseste la finalul formularului.

Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Luam exemplu o societate comerciala care are sediul activitatii economice in Romania si factureaza in luna ianuarie 2010 servicii de transport intern de marfa efectuate pe teritoriul Romaniei catre o societate stabilita in afara Uniunii Europene (de exemplu Turcia). 

Interpretand gresit art 133.2 si regula generala care prevede ca locul prestarii serviciilor este locul este stabilit beneficiarul, societatea din Romania considera ca trebuie sa aplice regula pentru export. Asadar, societatea comerciala emite factura catre societatea din Turcia fara a aplica 19% TVA.

In luna septembrie 2010, aceeasi societate comerciala face subiectul unei inspectii fiscale. In cadrul controlului, inspectorii fiscali constata eroarea in ceea ce priveste stabilirea si aplicarea corecta a TVA colectata. 

Prin urmare, in baza raportului de inspectie fiscala, aceasta societate comerciala este obligata la plata diferentelor de TVA stabilite aferente serviciilor prestate in luna ianuarie in beneficiul societatii din Turcia.

In consecinta, societatea comerciala pe care am dat-o drept exemplu, va emite o factura de corectie pentru valoarea TVA aferenta serviciilor mai sus amintite. 

Mai mult de atat, aceasta factura va fi inscrisa in decontul de TVA aferent lunii septembrie 2010 in sectiunea speciala „Facturi emise dupa inspectia fiscala”.

Nu in ultimul rand, in anumite conditii, societatea din Turcia va avea posibilitatea de a solicita rambursarea TVA astfel facturata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 18-01-2011

Multumesc pentru informati Oana! :)


Mihai

Raspunde #2 | Mihai | 18-01-2011

Interesant sa stim toate lucrurile astea..dar faza cu interpretarea, e normal sa poata fi interpretata o lege? Cred ca doar in Romania se poate, de-asta se creeaza haosul asta in toate domeniile posibile.

Oana Mihalache

Raspunde #2-1 | Oana Mihalache | 19-01-2011

Interpretare tranzactiilor cu parteneri din alte tari (din Comunitatea Europeana sau din afara ei) sunt important de analizat atent din mai multe puncte de vedere, in ceea ce priveste stabilirea TVA-ului in special in functie de locul desfasurarii actiunii impozabile, sau tipul de activitate - achzitii sau servicii, cu atat mai important la servicii incepand cu 01.01.2010. Din acest motiv spetele de tva sunt uneori interpretatate gresit la facturare. Sunt reguli speciale mai ales pentru operatiunile cu parteneri din UE.Ana

Raspunde #3 | Ana | 18-01-2011

S-a facut o mica greseala cu acest articol, care se pare ca nu a fost corectat, s-a omis faptul ca actualul T.V.A este de 24%, in rest interesant, mai postati si alte articole legate de T.V.A, care nu sunt la indemana oricui, sau care nu sunt cunoscute, pe multi ii va ajuta :)

Oana Mihalache

Raspunde #3-1 | Oana Mihalache | 19-01-2011

Factura la care se face referire in exemplu (corectata de fisc) a fost emisa in ianuarie 2010 cand cota era 19%, care poate crea o alta intrebare daca corectarea ei, ceruta de fisc in septembrie, ar fi trebuit fi facuta cu 19% aferent lui ianuarie sau cu 24% (procentul de dupa iulie 2010). Dar spetele legate de aplicare TVA-ului sunt nenumarate si pentru cei interesati de aceasta tema va invit sa discutam pe tema TVA-ului. Va multumesc pentru interesul acordat.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 19-01-2011

Prefer o tara unde este Paradis fiscal ...:) macat asa, suntem toti egali...

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 19-01-2011

Nu e chiar asa Narcisa...paradisele fiscale sunt „Gaurile negre” ale finantelor mondiale. Daca vrei niste informatii despre acest subiect, iata aici : http://www.informatiiprofesionale.ro/finante/paradisurile-fiscale/


Matescu Larisa

Raspunde #4-2 | Matescu Larisa | 02-09-2011

Hm..o tara cu paradis fiscal ne creeaza mari probleme in contabilitatea noastra romaneasca de zi cu zi:)Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate