Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre garantii bancare

Dan-Florian Mihai
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : expert evaluator de bunuri mobile
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Notiuni elementare despre garantiile materiale ale creditelor


In acest articol voi incerca sa sintetizez cateva notiuni elementare despre garantiile materiale ale creditelor, avand in vedere ca anul trecut aproape jumatate din piata evaluarilor in Romania au fost evaluari ale ipotecilor sau gajurilor.

Cateva detalii cu privire la garantiile bancare:

1) Structura garantiilor si gradul de acoperire a creditului se calculeaza si se aproba de managementul creditorului tinandu-se cont de calitatea, amplasarea si posibilitatea de valorificare pe piata a bunurilor, precum si de bonitatea si forta economica a clientului solicitant, calculele si decizia de creditare apartin strict managementului creditorului, responsabilitatea evaluatorului este sa descrie cat mai clar detaliile bunului prin descrierea juridica si descrierea fizica a bunului;

2) Reactualizarea valorii garantiilor se face ori de cate ori este necesar, dar cel putin cand regulamentul BNR o solicita, la trei ani;

3) Trebuie facuta clar distinctia intre valoarea de piata a unui bun si valoarea sa ca garantie;

4) Ipoteca sau gajul ca drept ce debitorul il acorda creditorului imparte garantiile in garantii reale si garantii personale.

Garantiile reale :
- Garantiile reale imobiliare sunt dreptul accesoriu si real asupra imobilelor care serveste la garantarea obligatiilor unui debitor fata de creditorul sau.
- Garantiile reale mobiliare se pot inscrie pe urmatoarele tipuri de bunuri: autovehicule, utilaje si echipamente, stocuri si titluri de posesie a acestora, paduri, culturi, recolte, minerale, fondul de comert, creante si titlurile aferente acestora, obiecte de arta si bijuterii, actiuni, parti sociale, obligatiuni, titluri de stat, titluri de valoare, titluri de credit, efecte de comert, titluri ipotecare, certificate de depozit, depozite bancare, conturi bancare, drepturi, licente, instrumente derivate, instrumente negociabile, sume de bani, orice alte bunuri sau drepturi care sunt prevazute in art. 6 al Titlului VI din L.egea 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice,cu modificarile si completarile ulterioare;

Garantii personale :
- Garantia personala este fidejusiunea sau cautiunea, un contract prin care o persoana numita fidejusor se obliga fata de creditorul altei persoane sa execute obligatia celui pentru care garanteaza, daca acesta nu o va executa.

5) Pot fi ipotecate orice bunuri imobile sau mobile ce se pot valorifica in caz de nerambursare a imprumuturilor. Valorile bunurilor acceptate in garantie sunt stabilite pe baza ultimelor rapoarte de evaluare/reevaluare intocmite (sau a valorii din facturi in cazul autoturismelor sau echipamentelor noi);

6) Pentru categoriile de bunuri asigurabile, este necesara asigurarea la o societate de asigurari agreata de creditor si ca drepturile rezultate din despagubiri sa fie cesionate bancii. 

Am incercat sa surprind aspectele esentiale ale garantarii imprumuturilor, mai pot fi detalii specifice functie de procedurile fiecarui creditor in parte.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

George M.

Raspunde #1 | George M. | 19-02-2013

Chiar aveam nevoie de informatiile astea! Dar am o nelamurire...de ce este o diferenta intre valoarea de piata a unui bun si valoarea sa ca garantie? Care este sau care poate fi aceasta diferenta? Multumesc!

Dan-Florian Mihai

Raspunde #1-1 | Dan-Florian Mihai | 19-02-2013

Valoarea de garantie a unui bun ipotecat este mai mica decat valoarea de piata, in cele mai multe cazuri, pentru acoperirea creditului in caz de neplata. Diferenta intre valoarea de piata si valoarea de garantie o stabileste fiecare creditor in parte in functie de politica sa de risc. Va stau la dispozitie pentru orice fel de intrebare cu privire la evaluarea bunurilor! Multumesc pentru interes!mihaela

Raspunde #2 | mihaela | 03-03-2013

Diferenta intre valoarea de piata si valoarea de garantie sau valoarea acceptata este data de un coeficient de ajustare, stabilit de banca. Valoarea de garantie este valoarea de piata ajustata cu coeficientul de ajustare (de ex:80%).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate