Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum citim un bilan contabil

Polverea Adela
Domeniu : Leasing financiar
Meserie : Consilier financiar-bancar
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim despre bilant si componentele lui


Bilantul este cel mai folosit instrument financiar de catre toate partile intr-un proces de evaluare a unei firme, cum ar fi:
- de catre antreprenori pentru a sti care este valoarea afacerii derulate de ei;
- de catre manageri pentru a putea evalua activitatea desfasurata;
- de catre banci si institutii financiare pentru a vedea daca firma respectiva ar putea sa ramburseze anumite imprumuturi
- nu in ultimul rand de catre investitori care vor sa stie daca investitiile intr-o companie le vor aduce  sufiecient profit ca efortul lor de a investi sa fie rentabil.

Bilantul impreuna cu contul de profit si pierdere si situatia fluxurilor de trezorerie (cash –flow) reprezinta piatra de temelie a oricarui situatii financiare a unei firme.

Bilantul este un instrument financiar care sintetizeaza intreaga activitate a unei firme evidentiand ceea ce aceasta detine si ce datoreaza pentru cei interasati de evaluarea firmei. Bilantul cuprinde 3 elemente extreme de importante : activele firmei, datoriile si capitalurile detinute de actionari.

El se intocmeste in conformitate cu legislatia din Romania la sfarsitul fiecarui an si sub forma de raportare semetriala la sfarsitul lui Iunie.

Iata cateva reguli care trebuie avute in vedere la citirea unui bilant: 

1. Egalitatea bilantiera
Egalitatea bilantiera este data de faptul ca activele unei firme sunt egale ca si valoare cu datoriile acesteia la care se adauga capitalurile detinute de actionari.
Denumirea de bilant vine tocmai de la aceaste doua parti ale acestuia care au sens in felul urmator: o companie trebuie sa plateasca pentru activele pe care le detine fie imprumutand bani (datoriile) fie din suportul financiar al actionarilor (capitalul)

2. Despre activele curente
Activele curente au o durata de viata mai mica de un an, ceea ce inseamana ca ele pot fi usor covertite in bani. Aceasta clasa include: disponibilitatile din caseriei si din banca, marfurile si creantele de la clienti. Creantele clientilor sunt acele sume care trebuie incasate ca urmare a prestarii unui serviciu sau vanzarii de marfuri. Aceste creante exista in principal la companiile care vand anumite produse sau presteaza anumite servicii pe baza de credit furnizor cu anumite termene de incasare.
 
3. Activele fixe
Sunt acele active care au o durata de viata mai mare de un an de zile, ceea ce inseamana ca covertirea lor in disponibilitati banesti presupune o durata mai mare. Aceastea se refera in principal la cladiri sau alte proprietati imobiliare, echipamente, diferite mijloace de transport, dotarile dintr-un birou peste o anumita valoare stabilita de lege, dar si activele intangibile cum ar fi: know-how-ul, patentele, brand-urile, etc
Majoritatea activelor tangibile (mai putin proprietatile de terenuri  in conformitate cu legislatia din Romania) sunt supuse deprecierii pe baza unor grille stabilite de legislatie.
 
4. Despre datorii
Pe cealalta parte a bilantului intalnim datoriile care reprezinta obligatiile financiare pe care compania le are catre terte parti. Si acest element poate fi impartit in datorii curente si datorii pe termen lung. In general prin datorii curente se inteleg acele obligatii pe care compania trebuie sa si le asume intr-o perioada de timp mai mica de un an (de exemplu:  datoriile catre furnizori, stat, creditele pe termen scurt, etc). Datoriile pe termen lung sunt cele cu scandenta mai mare de un an (de exemplu imprumuturile de la banci si institutii financiare pe o perioada mai mare de 1 an)

5. Capitalurile
Capitalul unei companii se formeaza din ceea ce actionarul/actionarii au investit in firma de la inceput sau pe parcurs (prin marirea acestuia) in vederea derularii afacerii la care se adauga profitul reinvestit in firma.  Prin profitul reinvestit in firma se intelege acel profit obtinut de companie la sfarsitul unui exercitiu Financiar (dupa plata impozitului) si care nu este distribuit de actionari ci lasat in companie in vederea dezvoltarii afacerii.

Pe baza acestor elemente descrise mai sus se calculeaza diferiti indicatori si se intocmesc diferite analize financiare despre care vom vorbi in urmatoarele articole. 

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate