Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Companii mici pentru proiecte mari

Alexandru Alexandru
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Capitalul social minim


imobiliareDe multe ori citim in presa de faptul ca un proiect imobiliar este realizat de un SRL cu capitalul social de 200 RON, minimul posibil. Implicit, nestiind exact modul de lucru specific acestui domeniu, prima idee care vine in minte este ca firma respectiva este neserioasa si incearca sa dea un “tun”, idee amplificata in majoritatea cazurilor de stilul amator de senzational in care sunt scrise majoritatea articolelor.

Din fericire nu este asa; ceea ce nu stiu majoritatea cititorilor si nici nu s-a scris aproape pe nicaieri este faptul ca acest mod de lucru este unul uzual in domeniul dezvoltarilor imobiliare si al finantarilor de proiecte in general, tipul acesta de companii fiind denumite chiar „companii de proiect”. Totusi, de ce se lucreaza in acest fel? Ideea de baza este de a separa proiectul respectiv de celelalte proiecte si de restul activitatilor din grupul respectiv de companii.

Bineinteles, sunt companii care dezvolta mai multe proiecte, sau dezvolta un proiect in paralel cu o alta linie de activitate, insa acestea sunt exceptiile de la regula, care aplica in mod gresit teoria in practica. Este mai eficient sa gestionezi un proiect per companie, fiecare avand propriile caracteristici, propria finantare bancara (cu un set de conditii si de garantii), propriile contracte de constructie si de management, etc. Astfel, sunt separate riscurile, o problema cu un proiect (intarzieri in constructie, vanzari mai mici decat se previzionase, nerespectarea unor conditii bancare, etc) afectand doar acel proiect si acea companie.

In plus, facand referire la un proiect rezidential (cele mai de interes pentru publicul larg), atunci cand proiectul este finalizat si apartamentele vandute, compania se poate auto-dizolva, nemaiavand obiect de activitate, acesta fiind un alt argument pentru utilizarea companiilor de proiect. In acest caz, este mult mai important sa se ia in considerare grupul din care face parte respectivul SRL, lista proiectelor similare finalizate de acesta, implicarea unei banci cu expertiza, calitatea companiei de constructii angajate, etc. Toate acestea sunt argumente care sustin calitatea si seriozitatea unui dezvoltator si ar trebui sa dea unui potential cumparator un nivel de confort suficient de mare.

Totusi, mai ramane o intrebare. Cum isi primeste banii respectiva companie, bani din care sa realizeze contributia proprie in proiect? Raspunsul este unul cat se poate de simplu si uzual: credite actionar, subordonate creditului bancar (in sensul ca intai va fi rambursat creditul bancar si abia apoi isi vor putea lua actionarii inapoi banii).

Concluzionand, realizarea unui proiect imobiliar de care suntem interesati de catre o companie de proiect proaspat infiintata, cu un capital social minim, nu este un lucru care trebui sa ne dea inapoi. Insa o documentare temeinica este necesara in prealabil, bazandu-se pe criterii precum cele enumerate mai devreme. Si, in plus, niciodata nu strica sa aveti alaturi o persoana care cunoaste mai bine domeniul imobiliar.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 14-08-2009

in contextul actualei crize, s-a vorbit tocmai de firme paravan folosite de mari companii care pana la urma au declansat o reactie in lant ce a ruinat compania mama si nu numai. ce parere ai?


Alexandru

Raspunde #2 | Alexandru | 15-08-2009

Este adevarat si acest lucru, au fost cazuri precum cele de care vorbesti tu. Insa asemenea situatii au aparut in general in situatia in care respectiva firma paravan a fost infiintat strict cu scopul de a ascunde ceva, de a muta niste sume de bani departe de ochii lumii. Este binecunoscut faptul ca multe banci de investitii americane avea tot felul de structuri prin Cayman, Delaware si alte paradisuri fiscale, in care au ascuns mizeriile din portofoliu (ex: ipotecile sub-prime), in speranta ca va merge si asa. Si companiile de genul celor mentionate in articol, create cu scopul dezvoltarii unui proiect, in conditii legale si oneste, pot afecta si chiar distruge compania mama, insa acest lucru depinde de raspunderea angajata de compania mama in respectivul proiect (de obicei limitata la suma investita sub forma de aport propriu).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate