Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce insemna profesia de auditor

Dascalu Valentina
Domeniu : Activitati de contabilitate si audit financiar; co...
Meserie : expert fiscal
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Audit - Activitate si responsabilitati


In general vorbind, auditul ar putea fi definit ca fiind examinarea in mod profesionist a unor informatii in vederea exprimarii unei opinii independente, tinand cont de anumite criterii de calitate. In functie de domeniul in care este aplicat, auditul poate fi: financiar, al performantei, al politicii si securitatii datelor, al calitatii, al sistemelor informatice, al mediului etc.

In ceea ce priveste Auditul Financiar, conform definitiei publicate pe site-ul  Camerei  Auditorilor Financiari din Romania- 'Auditul financiar reprezinta activitatea de examinare, in vederea exprimarii de catre auditorii financiari a unei opinii asupra situatiilor financiare, in conformitate cu Standardele internationale de audit financiar ale Federatiei Internationale a Contabililor.' (IFAC)

Foarte important in cadrul unei organizatii este auditul intern. Auditul intern este cel ce examineaza, evalueaza si face raportul catre management si directori intr-o maniera independenta si obiectiva a conformitatii si eficacitatii controlului intern. Auditul intern va transmite recomandari si sugestii  privind imbunatatirea  activitatii controlului intern si implicit a profitabilitatii companiei .

Cum lucreaza?
Auditul financiar este o activitate competenta de evaluare a situatiilor financiare ale unei companii desfasurata de un specialist in domeniu, numit auditor financiar, care obtine suficiente probe de audit pentru a da in cadrul raportului de audit o asigurare rezonabila ca situatiile financiare au fost intocmite sub toate aspectele semnificative in conformitate cu un cadru general identificat de raportare financiara. Probele de audit reprezinta toate informatiile obtinute de auditor atat din cadrul companiei cat si din surse externe, de la tertii cu care compania interactioneaza.

Probele de audit sunt obtinute prin studiul documentelor puse la dispozitie de catre compania auditata (in format imprimat sau electronic), observarea unor activitati precum inventarierea, discutii cu personalul companiei, calcule efectuate pe baza informatiilor obtinute si alte mijloace ce-i permit acestuia sa obtina suficiente probe de audit pentru exprimarea opiniei in cadrul raportului de audit.

In urma probelor obtinute, atunci cand este cazul, auditorul poate face unele recomandari managementului companiei pentru efectuarea unor ajustari  financiar-contabile. Acest audit este de fapt auditul extern si este efectuat de auditori financiari independenti, persoane fizice sau juridice, pe baza unui contract, sau pe baza de mandat in cazul auditului statutar.

Auditul intern, este realizat de personal angajat al companiei sau tot pe baza de contract, insa, este subordonat managementului companiei, sau comitetului de audit, dupa caz. Conform tendintelor actuale, auditul intern ar trebui sa fie o parte integranta a afacerilor moderne.

Avantaje
Acesta meserie nu este nici pe departe  una de rutina, ci una complexa! De la o misiune la alta, in cadrul unor companii din domenii diferite, auditorul interactioneaza cu multe categorii de persoane in cadrul unor structuri organizationale diverse.

Dezavantaje
De multe ori, angajatii companiilor auditate sunt destul de reticenti atunci cand trebuie sa ofere informatiile solicitate de catre auditor.

Calitati esentiale
Organizare. Programul unui auditor este foarte incarcat. Zilele sunt lungi si stresante mai ales  cand este implicat in mai multe misiuni de audit concomitent. Fara o buna  organizare a timpului, va fi afectat in mod clar de surmenaj.

Reactiv. O zi intr-o banca, o alta zi intr-un departament ministerial, ziua urmatoare intr-o companie industriala, fiecare misiune de audit are specificul sau, universul sau si domeniul specific caruia un auditor trebuie sa i se adaptaze in timp real.

Sociabil. Trebuie sa stie sa comunice, sa asculte sa puna intrebari potrivite pentru succesul misiunii sale, in special datorita reticentei celor ce ofera informatiile solicitate de auditor.

Articolul se doreste a fi o scurta incursiune in ceea ce inseamna profesia de auditor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ganea  Florentina Daniela

Raspunde #1 | Ganea Florentina Daniela | 05-09-2012

Buna! Mi-a placut articolul. Lucrez ca si auditor si cred ca este o profesie care cere sa sa cultivi anumite calitati (dintre cele pozitive). Cere sacrificii si mult echilibru interior. Fara atitudine pozitiva, munca de calitate, documentare etc...... nu poti profesa. Cu stima Dana Ganea


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate