Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce inseamna CFO - sau Director financiar

Buta Florea
Domeniu : Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web s...
Meserie : Director general adjunct societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Rolul unui Director Financiar - cateva perspective


Directorul financiar sau CFO, asa cum mai este gasita denumirea in literatura de specialitate, poate fi definit intr-un mod simplu si direct: este responsabil la cel mai inalt nivel de managementul financiar al companiei.

Dar ce se ascunde in spatele acestei definitii? In sensul cel mai larg, responsabilitatile sale se refera la controlul si operarea sistemului contabil al organizatiei, controlul financiar, raportarea financiara conform standardelor nationale, uneori si a celor internationale. De asemenea, intra in atributiile acestuia auditul intern si extern, fiscalitatea, managementul creditului si al riscului, trezoreria si relatiile cu investitorii. Dincolo de teorie, poate fi interesant de explorat modul in care este vazut CFO-ul de catre recrutori, de catre CFO insusi si de catre comunitatea academica.

CFO-ul vazut din perspectiva recrutorilor
Datorita faptului ca CFO-ul raspunde de managementul riscului, controlul financiar si evaluarea investitiilor, acoperirea acestor domenii conduce la implicarea lui in aproape toate aspectele conducerii unei firme.

Sa comparam, de exemplu, rolul directorului financiar cu rolul unui manager de marketing sau de operatiuni privind interactiunea cu restul departamentelor din organizatie. Aceste din urma pozitii interactioneaza cu multe departamente din cadrul organizatiei, dar nu cu toate. In practica, cerinta de “universalitate” este in mod obisnuit atasata doar directorului financiar si a celui general. Aceasta presupune ca CFO-ul trebuie sa fie o persoana “deosebita”, lucru subliniat si de Russ Banham intr-un articol din cfo.com.

In cele mai multe cazuri sunt preferate persoanele care au o puternica pregatire contabila in defavoarea celor care vin din controlling sau trezorerie, desi persoana selectata trebuie sa aiba experienta si in aceste domenii. In cadrul selectiei, un plus ar putea fi dat de existenta unui MBA, desi acesta nu este un element critic. De asemenea, persoana vizata trebuie sa dovedeasca gandire strategica, deoarece va actiona ca un partener de business pentru CEO, si nu in ultimul rand abilitati de leader.
Asadar, candidatul ideal este o persoana care combina cunostinte de control, trezorerie, operatiuni, vanzari, marketing si resurse umane, cu importante abilitati de leadership. El trebuie sa aiba suficient curaj sa nu aprobe propunerile de investitii gresite sau sa inchida proiectele neviabile. Aceasta inseamna un nivel de profesionalism dincolo de “lumea numerelor”, incluzand experienta in operatiuni si cunostinte de management. Sunt cautate persoane care sa-si aduca contributia in cercul restrans al dezbaterilor si discutiilor de natura strategica.  

Dar, cum se vad CFO insisi?
Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (1999) arata ca directorii financiari isi aloca un sfert din timp pentru aspectele strategice ale companiei, aproximativ jumatate din timp cu problemele uzuale ale departamentului financiar-contabil si restul cu alte aspecte financiare ale organizatiei. In acelasi studiu, directorii financiari declara ca interactioneaza 14% din timpul lor cu actionarii si alte parti interesate, 23% il petrec in discutiile cu CEO si 11% cu consiliul director (board-ul). Restul timpului este impartit intre managerii unitatilor de afaceri (27%) si activitatile de contabillitate si control (25%).

Ce parere are domeniul academic despre rolul directorilor financiari? Care este modul in care CFO de astazi pot crea valoare pentru companii?
Profesorul Kees Koedijk de la Univeritatea Tilburg a studiat modul in care tehnicile de bugetare a capitalului sunt utilizate in luarea deciziilor de investitii. El a observat ca firmele mici, conduse de manageri cu varsta de peste 50 ani utilizau cu preponderenta ca metoda perioada de recuperare a investitiei, pe cand companiile mai mari si firmele cu directori generali avand MBA-ul tindeau sa utilizeze tehnicile DCF, cum ar fi valoarea prezenta neta sau rata interna de rentabilitate.

Profesorul Sergio Beretta - Universitatea Bocconi, Milano - face observatia ca dincolo de managementul riscului financiar, directorii financiari au responsabilitate in evaluarea riscului general al afacerii si ca atare ar trebui sa joace un rol important in managementul integrat al riscului. El precizeaza ca CFO-ul ar trebui sa promoveze implementarea auto-evaluarii si controlului riscului la nivelul managerilor si ca informatia care rezulta din evaluarea riscului sa fie unul din pilonii procesului de planificare.

In acelasi contex al influentei pe care trebuie sa o aiba CFO-ul asupra activitatilor din toate departamentele unei companii, profesorul Leif Sjobolm – IMD, Lausanne - sustine ca directorii financiari trebuie sa se asigure ca fiecare departament utilizeaza resursele in mod eficient. La fel de bine el trebuie sa se asigure ca activitatea financiar-contabila este realizata in companie pe acelasi principiu, respectiv al costurilor minime pentru rezultatul asteptat.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate