Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este Biroul de credit I

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Oglinda datoriilor


credit1Este criza, te stii dator la banca, angajatorul tau are probleme cu plata salariilor, nu ai nici o perspectiva de imbogatire brusca etc. Pe acest fundal, numele Biroul de credit capata semnificatii de lupul cel rau din povestile pe care le auzeam cand eram mici.

Ce este acest Birou de credit?
Biroul de Credit este o entitate de drept privat, infiintata la initiativa sectorului bancar, care ofera o baza de date consultativa, de unde bancile sau alte institutii financiare pot obtine informatii privind bonitatea clientilor care au contractat credite de la banci sau societati finaciare, produse de leasing sau asigurari.

Fiind vorba de o baza de date, functionarea acestuia este reglementata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Biroul de credit reprezinta o sursa sigura si eficienta de informatii pentru participanti (banci, societati de leasing, firme de asigurari etc.). Aceste informatii se adauga celor pe care participantii le detin din surse proprii sau alte surse externe pentru a decide daca intra sau nu intr-o relatie de natura financiara cu persoana respectiva.

Ce face propriu-zis Biroul de credit?
Colecteaza/prelucreaza date privind portofoliul de clienti–persoane fizice ai participantilor; ofera informatii/analize participantilor in scopul identificarii si cuantificarii riscului de credit, cresterii calitatii creditelor, diminuarii riscului de frauda si protejarii creditorilor, stabilirea criteriilor uniforme de apreciere a clientelei (scoring), consultanta financiar-bancara.

Cine/ce/cand se raporteaza?
Sunt raportate si inregistrate informatii pozitive si negative referitoare la persoane fizice care au contractat credite si au intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile. Se raporteaza inclusiv codebitorii sau girantii. Datele negative se transmit catre sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit dupa 30 de zile de la data scadentei.

De asemenea, se raporteaza date referitoare la inadvertente - informatiile neconcordante rezultate din documentele prezentate la data solicitarii creditului, din vina solicitantului (se transmit dupa stabilirea culpei solicitantului care a furnizat informatii neconcordante, de catre compartimentele competente ale institutiilor) si date referitoare la fraudulenti - informatiile privind savarsirea de infractiuni sau contraventii in domeniul financiar-bancar, in relatia directa cu o institutie finaciara, constatate prin hotarari judecatoresti sau prin acte administrative necontestate.

Cine poate consulta informatiile din Biroul de Credit?
Participantii (institutii bancare si non-bancare) la sistem pot consulta bazele de date ale Biroului de credit atunci cand li se solicita un nou credit sau asigurare sau atunci cand respectiva institutie pur si simplu intentioneaza sa monitorizeze situatia propriilor debitori.

De asemenea, persoanele fizice care doresc sa cunoasca datele cu care sunt inscrise la Biroul de credit, pot solicita acestuia eliberarea situatiei inscrierii.

Observatie: Numai prima solicitare adresata Biroului de credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 lei, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea.

Va urma un artciol in care voi detalia ce trebuie retinut in cazul in care doresti un nou credit si figurezi pe lista neagra a Biroului de credit.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ela

Raspunde #12 | ela | 11-03-2010

Mda normal ca nu te obliga nimeni la credite, dar ce te faci cand vrei sa achizitionezi o locuinta, asta daca nu vrea cineva sa stea toata viata in chirie deh....eu una as recurge la un credit mai mic asta pentru ca ma ajuta mama cu al ei imobil sa il schimbam altfel nu aveam nici cea mai mica sansa sa imi iau o locuinta dintr-un salar mediu pe forte proprii, asa ca vrem nu vrem apelam la credite numai sa le facem cu o analiza amanuntita si eventual sa aflam ce dobanzi ascunse pot implica, bineinteles dupa o sedinta de consultanta....


Vic

Raspunde #13 | Vic | 12-03-2010

Olgutza, am aplicat pentru prima casa la toate bancile din Constanta, la prima banca dupa ce am aplicat mi-a dat raspunsul negativ prin telefon si m-a respins imediat, ceva de genu: ne pare rau, raspunsul a fost negativ. O zi buna....si a inchis. La o alta banca mi-a spus sa aduc actele x, y si z. Le-am adus. Apoi in fiecare alte acte si alte acte. Initial mi-a spus doar x, y si z. Si de fiecare data cand reveneam ma trata ca si cum luam bani de la ea. La final mi-a zis: Gata, dosarul a plecat in sucursala. A doua zi imi spune ca mai vrea un act. Nu trebuie sa ai experienta la ce se intampla intr-o banca, ai o lista de acte si le ceri, dar "talentul" de a vorbi cu un client lipseste la foarte multe persoane. Si ca sa vorbesc si la subiect, saptamana asta mi-a fost trecuta firma pe lista neagra dintr-o greseala a bancii si acum stau la discutii cu ei. N-au nici un stres. In baza de date probabil(nu stiu) greseala lor tot va aparea si voi avea probleme de acum inainte. Noi sa fim sanatosi si rabdatori. Sa fiti iubiti !

Olga Popescu

Raspunde #13-1 | Olga Popescu | 13-03-2010

VIc, am vazut si eu ca se intampla astfel de lucruri..am vazut si eu moduri de a vorbi cu clientii care ma faceau sa ma enervez teribil, chiar si eu am fost tratata asa la o banca unde mi-am facut un credit acum catava vreme...este vina bancii ca nu isi supravegheaza oamenii si calitatea lor atunci cand ii angajeaza, dar atat.. si asta..nu inseamna ca toti sunt asa...dar sunt de acord ca nici nu pot sa sustin ca nu exista destul de multi..:) chestia cu cerutul actelor, din pacate, vine de mai sus, nu de la persoana care a luat dosarul initial, acea persoana doar iti transmite eventual cererea departamentelor de analiza si verificari..exista un set de documente obligatorii si altele care pot fi solicitate dupa ce intra dosarul in analiza, la cererea analistilor... legat de firma ta, asta trebuie neaparat rezolvat..problema este destul de complicata si va avea consecinte si pe viitor, daca nu se rezolva..stiu ca e greu de dezbatut cu anumite banci care nu vor sa isi asume greseala, dar daca stii sigur ca e din vina bancii, mergi mai departe..va fi obligata sa rezolve ...si stiu ca nu e tocmai profesionist ce iti spun acum, dar daca nu au chiar nici un stres, putin " scandal" nu strica..:))poate ii va impulsiona.vali

Raspunde #14 | vali | 12-03-2010

din punctul de vedere a unui functionar bancar, biroul de credite este o institutie utila si cu siguranta, nu este creata pentru a saraci potentialii clienti. Din contra, mi se pare corect sa putem evalua clintii din perspectiva riscului de a nu-si plati ratele. Intr-adevar nu este placut nici pentru client, nici pentru mine cand un dosar ( fie card de credit, fie credit) se respinge din acest motiv, insa ar fi si mai grav daca nu ar exista acest criteriu. Pana la urma, banca nu este o institutie de caritate. :) Asa ca va incurajez sa facem lucrurile corect pentru ca intotdeauna suportam consecintele actiunilor noastre.iar in acest caz,cu siguranta e bine sa nu fim inscrisi in acest birou:) good job olguta!!


florin

Raspunde #15 | florin | 16-03-2010

este util biroul de credite, dar ar fi si mai util daca informatiile raportate ar fi verificate inainte...si eu lucrez intr-o banca si am intalnit multe cazuri raportate accidental..poate se va face ceva in acest sens...


mercury70

Raspunde #16 | mercury70 | 18-03-2010

Olgutza, o intrebare : acum cateva zile am incercat la o banca sa-mi iau un credit .Biroul de credite a dat informatii negative ok. Am avut un credit din anii 2005 care din probleme neclare si cu intirziere de plata din partea mea, am facut un contract nou de esalonare pe un an in 2007 dar dupa trei rate platite banca BCR asigurari a dat la EOS...Bine n-am asteptat mult in 2 saptamini am platit integral tot ce a cerut EOS.In schimb am cerut de la ei un act legal princare sa-mi comfirme ca nu mai am datorii,act pe care am primit. asta a fost in2008 ianuarie, acum tot mai zice biroul de credit informatii negative acum astept prin mail sitatia, exista vreo banca care stiind de situatia de mai sus sa-mi acorde credit? multam

Olga Popescu

Raspunde #16-1 | Olga Popescu | 21-04-2010

e destul de complicata situatia ta …chiar daca nu mai ai datorii in prezent, timp de 4 ani vei figura cu un istoric negativ…si bancile vor tine cont de asta pentru siguranta lor…probabil ca exista si banci care nu au atatea constrangeri legate de intarzieri, dar de obicei sunt banci mici care nu prezinta siguranta si care au credite destul de scumpe..sa fii foarte atent daca apelezi la vreuna din bancile astea, sa nu cumva sa platesti de cateva ori suma pe care o iei initial….sau poti sa mai astepti putin, chiar daca nu au trecut 4 ani, macar sa se vada ca in ultima perioada nu ai mai avut datorii sau probleme cu plata creditelor…Ovidiu

Raspunde #17 | Ovidiu | 17-05-2010

Am o intrebare! Sunt pe ultima suta de metrii sa zic asa, sa obtin un credit de investitii de circa 150 mii euro pe un srl la care sunt unic asociat, astept ok-ul in privinta evaluarii deaorece dosarul e de competenta locala si nu trebuie trimis la centru doar evaluare, in fine intrebarea mea e ca, daca am avut intarzieri la un credit de nevoi personale (PF) ma afecteaza ''vital'' in obtinerea acestui credit? Multumesc.

Olga Popescu

Raspunde #17-1 | Olga Popescu | 25-05-2010

In mod normal nu ar trebui sa te afecteze…daca ai avut intarzieri ca si persoana fizica, nu ar trebui sa aiba vreo pondere in obtinerea creditului pe persoana juridica, pentru ca sunt doua entitati distincte…dar depinde oarecum si de banca la care ai aplicat, ce reguli interne are…ionita

Raspunde #18 | ionita | 19-05-2010

o intrebare daca esti in concediu prenatal poti obtine un credit pentru nevoi personale

Olga Popescu

Raspunde #18-1 | Olga Popescu | 25-05-2010

Intr-o perioada se acceptau si veniturile provenite din concediu pre/postnatal…la momentul asta, insa, majoritatea bancilor nu prea agreeaza astfel de venituri, tocmai ca masuri suplimentare de siguranta in vremuri de criza…nicoleta

Raspunde #19 | nicoleta | 31-07-2010

Am solicitat un credit ipotecar. Banca ma pus sa platesc la notariat diferite acte si evaluarea apartamentului la un evaluator. Dupa ce am platit tote cerute de ei, au respins dosarul. Cum ramane cu bani platiti cum pot sa ii recuperez. (dosarul mi-a fost respins pentru ca am modificari facute in apartament)

Olga Popescu

Raspunde #19-1 | Olga Popescu | 02-08-2010

Nu stiu despre ce acte vorbim in ceea ce priveste notariatul.daca e vorba de cadastru si intabulare, acelea era normal sa le platesti inainte, pentru ca fara ele nu se poate pune ipoteca pe nici un imobil, deci nu putea fi inaintat dosarul.daca e vorba de altfel de acte care trebuie platite la notariat si care sunt legate de obtinerea creditului, acelea de obicei trebuie platite dupa o preaprobare a dosarului.poate imi dai mai multe detalii. In legatura cu evaluarea, aceea este platita de catre client, intr-adevar si trebuie stiut de la inceput ca evaluarea facuta apartamentului nu garanteaza ca banca da creditul, ci doar influenteaza suma pe care poti sa o obtii. Dar oricum ar fi, orice banca trebuie sa faca in prima etapa o preanaliza a dosarului inainte de a se incepe mersul la notariat si la evaluari.eventual, daca ai putea lasa un contact, ceva, putem discuta mai amanuntit.malancu romeo

Raspunde #20 | malancu romeo | 12-11-2010

PE 26 IAN ANU CURENT SOTIA MEA A LUAT O DESCOPERIRE DE CONT DE LA ING PE DATA DE 5 02 2010 AM SUNAT LA BANCA LA O AN GAJATA SI AM INTRBAT CUM DEPUNEM DOBINDA SI MI SA RASPUNS CA ESTE O PERIOADA DE 60 ZILE SI NU TREBUIE SA IMI FAC PROBLEME PE 2210 2010 AM SOLICITAT UN CREDIT SI AM FOST RESPINS PENTRU CA A FOST BAGATA IN BAZA DE DATE CU O INTIRZIERE DE 31 ZILE MAI POATE SA IA CREDIT DE LA VRO BANCA SI CARE AR FI ACEA

Olga Popescu

Raspunde #20-1 | Olga Popescu | 15-11-2010

in mod normal, descoperitul de cont este un produs care se acorda pe baza virarii salariului, la care dobanda curge din prima zi in care s-au scos banii si aceeasi dobanda+eventuale comisioane se vor opri la sfarsitul lunii din salariul intrat in cont.Daca la momentul scadentei nu existau bani pe cont, se poate sa fi intrat in penalizari si pe urma sa se ajunga la o intarziere suficient de mare cat sa fie raportata. Ar trebui sa mergeti totusi la ING si sa cereti explicatii pentru aceasta problema, mai ales ca ati incercat o data sa obtineti informatiile necesare. Referitor la intarziere, daca este una singura de 31 de zile, nu ar trebui sa fie grav, exista multe banci care acorda credite cand exista o singura intarziere,dar in rest istoricul clientului este pozitiv. Pentru mai multe informatii, cereti adresa mea de email la redactie si vedem daca va pot ajuta mai mult de atat. :) succes!Ingrid

Raspunde #21 | Ingrid | 24-02-2011

In anul 2005 am avut un credit care nu a fost platit nici pana in ziua de azi stiu k apar in lista neagra a baniciilor de acolo mai dispar vreodata??? sau este definitiv nu voi mai putea face credit niciodata???

Olga Popescu

Raspunde #21-1 | Olga Popescu | 25-02-2011

Nimic nu este definitiv, stii cum se spune :). Datoria se va prescrie la un moment dat din lista biroului de creditare si nu va mai aparea..la un moment dat inseamna la 7 ani de la data la care te-a raportat banca.3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate