Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cateva informatii despre balanta de verificare

Polverea Adela
Domeniu : Leasing financiar
Meserie : Consilier financiar-bancar
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Miscarile lunare si totale ale unor evenimente/operatiuni/tranzactiiUn raport anual poate fi o adevarata enigma pentru multi antreprenori sau directori. Pentru acei care nu sunt analisti financiari sau contabili voi incepe un serie de articole prin care imi propun sa dezvalui din tainele tabelelor si cifrelor.


Un punct de plecare bun in atingerea acestui obiectiv este familiarizarea  cu principalele componente pe care le prezinta un raport anual al unei companii. Desigur acesta difera in complexitate in functie de marimea acesteia sau de tipul de activitate desfasurat. Dar hai sa o luam cu inceputul cu cateva notiuni de avut in vedere, iar pe parcurs, in functie de interesul pentru acest domeniu, il aprofundam sau nu.


Un prim document important care se genereaza in urma contabilizarii diferitelor operatiuni este balanta de verificare care este intocmita lunar de catre maestrii in contabilitate. Rezultatul sau aspectul acestui document se sumarizeaza in urmatoarele elemente (cea mai des intalnita prezentare, sunt modalitati de exprimare si mai putin sau mai mult concludente).

 

- Cont aferent operatiunii;

- Sold initial;

- Rulaj creditor lunar;

- Rulaj debitor lunar;

- Total rulaj Creditor;

- Total rulaj debitor;

- Sold final creditor/debitor.

 

Balanta de verificare include totaluri pe clase de conturi (care sunt de la 1 la 7 definite conform unui plan de conturi agreat la nivel national astfel incat toata lumea sa foloseasca aceleasi cifre) si reflecta miscarile lunare si totale (pana la luna la care este intocmita) a unor evenimente/operatiuni/tranzactii care au loc in cadrul companiei.


Debitul si creditul se completeaza in functie de functia fiecarui cont, de activ sau pasiv. Activul este aferent conturilor care se refera la tranzactii cu partea de active ale companiei, iar pasivul cu partea de datorii/capitaluri.


Acest instrument este generat de contabili si este folosit la intocmirea bilantului contabil, precum si de controlorii financiari, auditorii sau analistii financiari in intrepretarea/verificarea tranzactiilor.


Desi balanta de verificare nu este un instrument popular in randul managerilor si antrepenorilor, intocmirea acesteia este un proces foarte important, intrucat ea reflecta tranzactiile care au avut loc. Desigur contabilul trebuie sa aiba in vedere si legislatia in vigoare cu privire la tranzactiile efectuate de companiei.


Nu neg ca in experinta mea am intalnit deseori operatiuni inregistrate defectuos care aveau ca si impact solduri negative sau modificarea soldurilor finale  ori indatorarea in mod nejustificat a firmei, scaderea sau cresterea profitabilitatii, etc.

 

Dar primul document citit de antreprenori este bilantul contabil despre care urmeaza sa mai discutam in perioada urmatoare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 27-01-2014

Un procedeu foarte important cu ajutorul caruia, lunar, trimestrial, semestrial sau de cate ori este nevoie, se grupeaza si se sistematizeaza informatiile din conturi, urmarindu-se respectarea principiului dublei inregistrari. Bravo pentru articol Adela!

Polverea Adela

Raspunde #1-1 | Polverea Adela | 29-01-2014

Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si incurajare. Avand in vedere ca nu de mult am inceput aceasta colaborare mi-ar placea sa stiu cam ce subiecte de interes ar fi discutat si as putea sa public informatii in directia respectiva. Fiind analist financiar practic orice intrebare din situatiile financiare ale unei comapanii sunt o provocare pentru mine. MultumescSpune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate