Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Bugetul personal (familial)

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce inseamna acest buget si mai ales la ce serveste el?


Am discutat deja, in alt articol, despre cat de eficienta este o buna planificare a propriilor noastre venituri si cat de mult ne poate ajuta gestionarea banilor pentru a ne imbunatati situatia financiara. Spuneam ca pentru a reusi acest lucru, pe langa incercarile de a economisi si de a razbi printre facturi si rate bancare, avem nevoie de alte doua instrumente foarte importante: bugetul personal si bilantul personal. 

Ne ajuta acest buget personal sau ne da inca o „bataie de cap” in vremurile acestea in care suntem deja atat de ocupati? Budgetul personal sau familial poate fi un instrument foarte util, un pas important in crearea unui sistem eficient care sa te ajute sa scapi de datorii. Pentru multi oameni, alcatuirea lui poate fi o sarcina dificila, insa nu este complicat deloc, de multe ori cel mai dificil este inceputul.

Crearea unui buget poate fi impartita in 5 etape: 

1. Stabilirea obiectivelor financiare
Acestea trebuie sa fie realiste, specifice, masurabile si definite in timp. 

2. Calcularea venitului lunar: salarii, venituri din dobanzi, etc

3. Calcularea cheltuielilor lunare fixe si variabile.
Ia in considerare toate cheltuielile si stabileste o suma aproximativa pentru fiecare.
Poti grupa cheltuielile casei astfel:
Cheltuieli fixe - precum chiria, ratele la credite, leasing masina etc (sunt usor de identificat)
Cheltuieli flexibile – cum ar fi cheltuieli cu alimente, imbracaminte, iesiri cu prietenii etc (acestea variaza de la luna la luna)
O categorie aparte de cheltuieli importante sunt cele referitoare la asigurarea de viata, pensia privata, asigurarea locuintei sau a masinii care de regula se realizeaza trimestrial, semestrial sau doar o data pe an.

4. Compararea bugetului disponibil cu cheltuielile reale.
Trebuie sa iei toate masurile necesare (cresterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor) pentru a armoniza aceste doua elemente! 

5. Urmarirea evolutiei situatiei financiare si revizuirea bugetului daca este cazul.
Sfaturi :
- Include intotdeauna in cheltuielile fixe o suma care iti va servi drept fond de economii sau de urgenta.
- Este foarte important ca bugetul personal stabilit sa-ti satisfaca nevoile.
- Nu trebuie sa elimini complet toate cheltuielile legate de iesiri, restaurante, cinematografe etc.
- Mai bine le reduci la minimum pana ajungi la un nivel compatibil cu finantele tale. Este foarte important sa te si recompensezi, altfel iti va fi dificil sa respecti bugetul.
- Este important sa identifici corect de unde poti elimina cheltuielile inutile.
- Daca iti ramane un surplus dupa ce ai eliminat cheltuielile inutile, utilizeaza jumatate din surplusul acesta pentru a crea un fond de urgenta.
- Cealalta jumatate va fi intrebuintata ca plata suplimentara in contul datoriilor pe care le ai.
- Daca nu poti plati in numerar, nu mai cumpara! Nu utiliza cardul de credit decat daca ai neaparata nevoie si mai ales daca ii stii foarte bine avantajele.
- Fa-ti un obicei din a-ti nota toate cheltuielile. Vei fi surprins/a cand vei vedea cati bani sunt irositi pe cheltuieli inutile. Acesti bani ar putea fi folositi pentru a-ti plati datoriile mai repede.
- Odata ce o datorie este platita, foloseste banii ramasi de acum disponibili pentru a reduce celelalte datorii. Dupa ce iti platesti toate datoriile, vei putea mari suma destinata economiilor sau fondului de urgenta. 

Capcane de evitat
Daca iti calculezi anual bugetul pentru fiecare luna, ai grija sa nu imparti pur si simplu la 12 suma cheltuielilor tale anuale. In unele luni cheltuielile pot fi mai mari decat in celelalte. De exemplu, in luna decembrie poti cheltui mai mult decat in celelalte luni ale anului.
Nu iti face iluzii, nu incerca sa economisesti ceea ce ramane la sfarsit de luna, nu functioneaza. Trebuie intai sa economisesti si apoi sa cheltuiesti ce ramane.

Atunci cand bugetul tau personal este finalizat, urmatorul pas este de a crea bilantul anual. Dar despre acesta, intr-un articol viitor...

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andra

Raspunde #6 | Andra | 02-10-2009

Imi place articolul, domnule Lionel ;) L-am citit repede si am ales sa retin din el ce mi se pare cel mai important. Fraza asta: "Trebuie intai sa economisesti si apoi sa cheltuiesti ce ramane". Probabil asta-i secretul :)) Eu faceam invers pana acum =))


Andra

Raspunde #7 | Andra | 02-10-2009

Retractez wink-ul catre domnul Lionel :P Wink (;) ) catre doamna Olguta Popescu :D


Stefan

Raspunde #8 | Stefan | 02-10-2009

Foarte interesant, daca toata lumea si-ar planifica bugetul, nu cred ca ar mai fi atatea proteste dar cu conditia ca si guvernul sa-si planifice corect bugetul nu numai pe hartie ci si in realitate.

Mallecourt Lionel

Raspunde #8-1 | Mallecourt Lionel | 02-10-2009

Nu trebuie sa fie o conditie :)....dar sunt de acord cu tine ca in mod normal ar trebui sa dea exemplu, da ! dar sa nu ne asteptam sa se trezeasca guvernul pentru a invata cum sa traim mai usor. :) :) :)ela

Raspunde #9 | ela | 03-10-2009

Cred ca la acest articol au de castigat f tare cei care sunt 'stransi la punga' cum se spune un ex l-as putea gasi si la servici, in care managerul de proiect de nationalitate engleza scapa f greu 'banii printre degete' si orice cheltuiala e absolut justificata....:) Eu am per cand imi gestionez bine bugetul deoarece am mereu bani pusi deoparte desi nu multi....dar sunt pers care traiesc din datorii pt ca altfel nu s-ar descurca cred, cat despre credite sau alte rate prefer sa ma gandesc de doua ori decat sa ma ingrop in datorii, daca ceva e absolut necesar sa fie cumparat at trebuie o analiza in profunzime a intregului venit ....


Bilantul anual « Informatii Profesionale

Raspunde #10 | Bilantul anual « Informatii Profesionale | 13-10-2009

[...] fel ca si bugetul, bilantul este important din cateva motive: • Poti urmari evolutia banilor economisiti anual • [...]


De ce si cum sa ne controlam banii « Informa

Raspunde #11 | De ce si cum sa ne controlam banii « Informa | 29-10-2009

[...] Construieste un buget personal. Acesta te va ajuta sa intelegi pe ce se duc banii si sa stabilesti cum sa iti gestionezi [...]


cazacu nicoleta

Raspunde #12 | cazacu nicoleta | 22-12-2009

Ma bucur ca exista un astfel de articol. E foarte bine venit! Sunt absolut convinsa ca astfel de informatii ar trebui sa existe in schema scolii si a facultatii. Lucrez in asigurari de viata si sunt surprinsa de lipsa de educatie in acest domeniu. Sunt convinsa ca cei tineri, cum am fost si eu, nu stiu ce e acela un cont bancar, un depozit nu mai vorbesc de o asigurare de viata. Fug de noi oamenii ca de..., de parca le-am dori moartea. Ceea ce e foarte fals! Dimpotriva, le dorim sa traiasca mult si, mai ales, BINE!


keysoft

Raspunde #13 | keysoft | 13-01-2012

Probabil ca o aplicatie software ar fi utila. Keybudget este o aplicatie romaneasca, gratuita, pentru gestiunea bugetului personal.


Pasere Mihaela

Raspunde #14 | Pasere Mihaela | 31-01-2012

Eu imi tineam pana acum evidenta in agende dar acum mi-am instalat pe calculator My Cash un program gratuit care te ajuta sa-ti gestionezi bugetul lunar. E simplu si nu mai avem nevoie de foi. Pe luna ianuarie am iesit datoare cu 70 lei dar macar stiu pe ce i-am dat. :)


Marius

Raspunde #15 | Marius | 18-02-2014

Foarte interesant si mereu de actualitate articolul. Un prieten are o vorba si de fiecare data cand imi aduc aminte de ea imi da de gandit. Cand vorbim de un buget personal si de nemultumiri legate de el, acest prieten zice ca "Problema nu este ca el cheltuie mult ci faptul ca nu castiga destul". Pentru el a functionat! Mereu si-a gasit joburi bune!


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate