Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Stresul si valentele sale

Stanca Maria
Domeniu : invatamant prescolar
Meserie : Psihopedagog
Localitate : Turda / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Stresul depinde de noi?

Stresul este modalitatea prin care psihicul si corpul nostru incearca sa reduca si sa echilibreze, printr-o reactie de adaptare impactul  acelor factori stresori. Asadar, se face diferenta intre stresul, ca pe o stare si factorii stresori, adica cei care actioneaza asupra noastra si ne perturba starea de echilibru. 

De regula, stresul apare in momentul confruntarii noastre cu aspectele pe care le percepem  ca ar fi peste posibilitatile noastre cu privire la actele de actiune pe care le realizam.


Cum se manifesta stresul?


Stresul nu este mereu nociv, diferenta facand-o nivelul pe care acesta il atinge ca urmare a  mobilizarii persoanei pentru intelegerea, evaluarea si depasirea situatiei stresante.

Stresul functional (eustres ) este cel care ne determina sa actionam la timp, sa ne indeplinim functional sarcinile, sa fim in target si sa culegem apoi beneficii. Acesta are un nivel optim de activizare a motivatiei si declansare a actiunii.

Stresul disfunctional (distresul) ne scoate din circuitul functionarii optime, aducand evitari, atacuri de panica, anxietati, epuizare, oboseala, comportamente compensatorii care s-ar dori utile in reducerea nivelului de stres perceput, fara insa a actiona in sens constructiv, adica al solutionarii situatiei stresante.


Factorii de stres


Adultii si copiii deopotriva experimenteaza stresul in manifestari mai mult sau mai putin descifrabile la prima vedere, insa e nevoie sa fim atenti la cateva etape:

- cea de declansare/ de alarma, unde luam la cunostiinta despre ceea ce ne streseaza;

- de rezistenta, care se manifesta intr-un anumit timp, in care incercam sa ne organizam;

- si de epuizare.


Daca intre etapa de rezistenta si cea de epuizare se scurge o prea mare perioada, atunci riscam sa declansam reactii psihosomatice tot mai grave pentru sanatatea noastra psiho-fizica si sociala (si anume prin imunitate scazuta, receptivitate sporita la diverse boli, ca de exemplu raceli frecvente, migrene, gastrita, hipertensiune arteriale, diabet etc.), precum si o dispozitie psihica iritabila sau depresiva in relatiile sociale (familiale si de serviciu sau scoala), dezinteres pentru actiuni considerate pana atunci atractive.


Cateva sfaturi utile

Calea optima de a trata stresul este de a ne coordona voit privirea pozitiva inspre propria persoana si de a descifra in cunostinta de cauza ceea ce ne deranjeaza, caile pe care le avem la indemana pentru a accepta aspecte delicate in functionarea noastra. In acest sens sunt binevenite exercitile de relaxare, de refocalizare pe trairile personale si de intelegere a surselor acestora. Contactul permanent cu noi insine, evitarea trairilor 'pe pilot automat' si o perspectiva mai detasata si creativa pot sa genereze noi atitudini!


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Olga Popescu

Raspunde #1 | Olga Popescu | 05-06-2012

Bun articol! Si poate ca e timpul sa ne aplecam mai mult asupra acestui subiect si sa intelegem ca nu stresul ne omoara, ci reactia noastra la stres. Traim vremuri stresante si agitate, iar consecintele distresului si ale trairilor " pe pilot automat", cum bine zicea Maria, sunt uneori extrem de grave, de la incapacitate de munca, pana la boli serioase, fizice sau psihice. Impresia mea, in ultima perioada, este ca oamenii acorda din ce in ce mai putin timp pentru placerile personale, afundandu-se in acest cerc vicios al grijilor si problemelor.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #2 | Narcisa - Elena Oprescu | 30-06-2012

Am o idee de adaugat! Am observat ca stresul actioneaza cu precadere atunci cand este vorba de latura profesionala, adica de cariera,fie ca este vorba de examene, fie ca este vorba de sarcini de serviciu. Intodeauna cand exista o miza mare, exista si stres. Ori ne dorim sa obtinem ceva si tensiunea aceea care se creaza inauntrul nostru ne mananca de vii, ori suntem presati de altii, ( sarcini, termene, targhete, etc) si instinctul nostru de supravietuire intra in alerta. Cred ca despre asta este vorba: se activeaza instinctul de supravietuire, fara sa ne dam seama! Ca atunci cand iti este foarte foame si organismul este in alerta!E vorba de niste instincte primitive care se aprind cand se apasa pe butoanele potrivite!De ce esti stresat? Din cauza ca-ti este teama! De jobul tau depinde supravietuirea si intri subconstient in alerta! Creste tensiunea arteriala, nervozitatea si faci febra musculara! Daca am sta putin si am analiza mai atent situatia, am stii sa reactionam adecavt! In primul rand nu-i nicio panica! Nimeni nu moare, nu se cutremura pamantul.In al doilea rand, cu calm se poate rezolva orice pt ca atunci cand suntem calmi, judecam mult mai bine. Deci, cand simtim ca se apropie stresul, recomand doua guri MARI de aer, dupa care se iau lucrurile pe rand, in ordine!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate