Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Starile si influenta lor asupra noastra

Cristina Imre
Domeniu : Alte forme de invatamant n.c.a.
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Disciplina si exercitiu


Fiecare dintre noi creeaza o reprezentare mentala asupra lumii. Nu exista doua realitati la fel. Aceasta intelegere ne poate ajuta atat in comunicare cat si in intreaga noastra viata. Pentru ca toate neintelegerile dintre oameni deriva din asta. Desi realitatea noastra nu concorda cu realitatea altora, mereu vom pica in capcana dupa care ne asteptam ca celalalt sa inteleaga sau sa raspunda conform asteptarilor noastre. Insa asta nu se poate atata vreme cat nu suntem clonati.

De aici toate diferentele intre culturi, limbi diferite, educatie diferita si sigur mediul in care crestem. Cu cat ele sunt mai diferite cu atat o putem da mai tare in bara atunci cand vrem sa ne facem intelesi de acele persoane. Sunt realmente ca niste universuri paralele si cu cat citesti mai mult despre ele, sau ajungi sa traiesti in ele le poti intelege mai bine. Insa daca nu-ti dai osteneala atunci vor apare mereu acele conflicte sau incapacitati de intelegere a realitatii celuilalt.

Cum ne formam noi propria realitate?
Prin filtrele noastre, care sunt informatii retinute si pastrate de-a lungul vietii. In programare neuro-lingvistica (NLP) sunt descrise foarte bine aceste procese. Hai sa vedem putin cum sta treaba. Sa zicem ca avem un eveniment la care participam, noi ne simtim foarte bine, interactionam cu lumea, suntem in centrul atentiei, ascultam muzica favorita si totul decurge extraordinar. Astfel pe baza filtrelor noastre interne de pana atunci, care ne creeaza de altfel si asteptarile vizavi de cum am vrea ca acel eveniment sa decurga, noi vom stoca experienta ca una extraordinara. Asta pentru ca ne-am simtit foarte bine si asteptarile au fost indeplinite si probabil chiar si depasite in acest caz. Deci starea determina etichetarea unui eveniment ca fiind bun sau rau. Noi in starea noastra extraordinara vom cataloga evenimentul la fel, indiferent ca a fost sau nu pentru altii. Pentru noi a fost.
Peste 5 ani ne intalnim cu o persoana de la acel eveniment si suntem incantati sa depanam amintiri si sa conversam pe tema “Eh, tii tu minte ce bine ne-am distrat la acel eveniment? A fost super.” Numai ca ne-am ales persoana nepotrivita fara sa stim. Acea persoana a participat pentru ca i s-a impus de sef sa participe. Doar ca in aceeasi zi el a pierdut o mare suma de bani si de atunci a ajuns dator vandut la banca pentru a-si achita datoriile. Astfel ca pentru el acel eveniment era echivalentul dezlantuirii unui lung sir de chinuri personale si simpla reamintire ii trezea fiori pe sira spinarii.

Dar hai sa mai dau un exemplu la moda. La ziua referendumului se intalnesc 2 persoane “fictive” (Dan si Marcel) intr-un bar, una s-a dus la vot cealalta nu s-a dus. Poate mai consuma si cate o bere, doua, spiritele se incing si se abordeaza subiectul, extrem de sensibil. Ca o paranteza, politica si religia sunt 2 subiecte de care trebuie sa te atingi cu grija, pentru ca ele pot declansa razboaie, deoarece tin de credinte si valori, niveluri greu de accesat si schimbat fara putina munca voluntara. Principiile fundamentale sunt aceleasi la amandoi, nici Dan si nici Marcel nu agreeaza ce se intampla si nu e de acord cu gradina zoologica din clasa politica. Insa Dan, care nu s-a dus la vot, presupune ca Mircea, care s-a dus la vot, e de acord cu situatia si deci ajung sa se certe pe tema asta pana la 4 dimineata, pana sunt dati afara din bar pentru tulburarea linistii. In fond, Mircea este un patriot care avea in famile veterani ce s-au luptat pentru acest drept de a vota si atunci din principiu nu avea cum sa nu mearga la vot, ar fi denigrat amintirea stramosilor lui. E simplu? Da si nu, pentru ca mintea umana oricat de perfect ar functiona e al naibii de complicata.

Cam asa sta treaba cu a emite judecati universal valabile pentru toata lumea si asteptarile noastre ca ceilalti sa corespunda lor. Noi niciodata nu detinem suficiente informatii despre celalalt pentru a-l putea aprofunda in totalitate. Dar putem sa ne straduim sa o facem.

Cum se formeaza starile ?
Asa, si ziceam ca ne formam o reprezentare interna asupra fiecarui eveniment, situatie, persoana (Ex.: prima impresie) si in functie de asta vom asocia emotii si fiziologii conexe. Fiziologia, care include postura noastra corporala, respiratia, tensiunea musculara, etc… este extrem de importanta pentru starile si emotiile noastre, ea poate determina sau incheia o stare. Prin simpla adoptare a unei fiziologii adecvate unei stari bune noi putem iesi dintr-o stare proasta. Body Language. Insa ca si ordine, starea este un complex de emotii si fiziologie. Iar emotiile si fiziologia sunt declansate de reprezentarea noastra interna formata si depozitata de-a lungul vremii prin filtrele noastre care vor determina intotdeauna ce anume vrem sa stergem sau sa omitem din multitudinea de informatii care ne invadeaza pe secunda. Cam asa sta treaba pe scurt.

Starea determina comportamentul!
Ca punct final al acestui lant declansator descris mai sus avem comportamentele noastre. Ele sunt direct determinate de starea in care ne aflam. Si in functie de o stare vom fi capabili sa adoptam cel mai bun comportament intr-un moment dat, sau nu. Daca tu esti intr-o stare optima atunci indiferent de circumstante sau ce ti se intampla vei putea accesa o gama mai larga de informatii (resurse) care sa-ti dea cea mai buna solutie.
Insa cu cat mai ingusta este lumea noastra cu atat mai rudimentara gandirea noastra si comportamentele noastre. Valabil si pentru neuronii nostrii. Cu cat ii folosim mai putin cu atat ei devin mai incompetenti in a-si aminti ceva, a prelucra ceva, a invata ceva nou, a se regenera … Insa vom mai vorbi despre asta.

Deocamdata sa retinem faptul ca daca  vrem sa obtinem cele mai bune rezultate in ceva, sa avem cea mai buna comunicare cu cineva, cea mai buna intelegere asupra lucrurilor, cea mai eficienta forma de memorare … trebuie sa ne aliniem intr-o stare optima pentru asta. Desigur, necesita disciplina si exercitiu, insa recompensa noastra este pe masura.

De altfel doar prin exercitiu sustinut poti obtine performanta, indiferent despre ce sector al vietii ar fi vorba (antreprenoriat, cariera, dezvoltare personala, sanatate, dragoste). Daca ceva iti iese din prima se cheama bafta/ noroc sau bulan (alegeti voi), insa daca-ti iese in mod repetat si dupa o succesiune de experimente mai mult sau mai putin esuate se cheama performanta si poate duce catre excelenta.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Monica

Raspunde #1 | Monica | 21-08-2012

Foarte interesant articolul si aveti mare dreptate. Starea in care ne aflam influenteaza toate activitatile noastre. De ea depinde reusita sau esecul unei actiuni. Trebuie sa ne cunoastem pe noi, sa invatam despre noi!


Elisa

Raspunde #2 | Elisa | 21-08-2012

Uneori este foarte complicat sa schimbam starile, sa le adaptam. O stare optima la locul de munca, acasa, in sanul familiei, devine un impediment in relatiile intre membrii acesteia. Si invers este valabil. Cu cat constientizam influentele cu atat putem adopta o stare mai buna:) Multumim de articol!


Bogdana

Raspunde #3 | Bogdana | 21-08-2012

Foarte bine spus ! De retinut, ca starea fizica determina 80% din starea psihica. Mare grija la organism, si vom obeserva cum el singur ne va semnala diverse stari, (tensiune, palpitaii, agitatie). Daca reusim sa ne tratam fizic corect, mult mai usor ne va fi sa ne bucuram, eliminand automat gandurile care ne complica inutil viata.


transport mobila

Raspunde #4 | transport mobila | 22-08-2012

Treaba asta difera de la un om la altul. Sunt unii oameni care au stari schimbatoare care in aparenta nu sunt influentate de nimic. Cu ei e mai dificil.


Cristina Imre

Raspunde #5 | Cristina Imre | 06-09-2012

Multumesc si eu de completariile voastre oportune.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate