Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Reusita personala- Clarificarea valorilor

Narcisa - Elena Oprescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Consultant in management
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cele cinci niveluri ale personalitatii


Trainerul motivational, Brian Tracy, spunea ca una din cele mai importante caracteristici ale liderilor si ale oamenilor de succes din toate domeniile, este ca ei stiu exact cine sunt, ce isi doresc  si in ce anume cred.  Le este foarte clar care le sunt valorile si telurile, viata lor fiind traita dinauntru in afara. Autorul spune ca ne putem imagina propria personalitate gandindu-ne la o tinta cu cercuri concentrice. Personalitatea fiecarui individ este alcatuita din cinci cercuri, incepand din centru 'valorile' si radiind spre exterior catre urmatorul cerc 'convingerile'.


Conform acestei teorii, valorile pe care le detinem sunt cele care ne determina convingerile. Convingerile vor determina la randul lor, asteptarile. De exemplu, daca ai valori pozitive, ai si convingerea ca esti o persoana buna si te vei astepta sa ti se intample lucruri bune. Atitudinea ta va fi pozitiva, vei avea increderea in viitor si vei putea vedea binele si in ceilalti oameni.


Al patrulea nivel al personalitatii, determinat de asteptari, este atitudinea. Atitudinea va fi o manifestare exterioara a valorilor, convingerilor si asteptarilor. Daca toate aceste trei elemente din urma sunt pozitive, atitudinea ta mentala va fi la fel. Se pare ca o atitudine mentala pozitiva merge mana in mana cu succesul.


Al cincelea cerc sau nivel al personalitatii este actiunea. Actiunile tale exterioare vor fi ultima reflectare a valorilor, convingerilor si asteptarilor tale interioare. Din acest motiv se spune ca daca doresti sa iti dai seama cum este un om, sa nu asculti ceea ce spune neaparat, ci mai degraba sa-i privesti actiunile. Conform teoriei prezentate, tot ceea ce oamenii realizeaza in viata va fi determinat de ceea ce se petrece in interior, in mai mare masura decat de orice alt factor.


O persoana optimista, orientata spre teluri si viitor 'inauntru' se va bucura de o viata fericita, prospera. Aristotel spunea ca 'tinta sau scopul ultim al vietii umane este atingerea fericirii'. Esti cel mai fericit atunci cand ceea ce faci la exterior coincide cu valorile tale interioare. Astfel, 'cand traiesti perfect aliniat la ceea ce consideri a fi bun, corect si adevarat, te vei simti automat fericit si cu o atitudine pozitiva in ceea ce priveste propria persoana si lumea din care faci parte'.


Si pentru ca tot vorbim de succes, de reusita personala si de fericire, lucruri pe care si le doresc absolut toate fiintele umane, as ma adauga in final cateva citate (invataminte) preluate de la cei invatati. Personal, obisnuiesc sa retin citate, proverbe si aforismele oamenilor intelepti, meditez des asupra lor si doresc sa le impartasesc si celorlalti.


Stephen Covey spunea 'Asigura-te ca, in timp ce te cateri pe scara succesului, aceasta se sprijina de cladirea potrivita' (face referire la faptul ca trebuie sa stim ceea ce dorim cu adevarat sa facem in viata si sa facem chiar acele lucruri pentru a fi multumiti). Socrate 'O viata nesupusa cercetarii nu merita traita' (clarificarea valorilor este un lucru pe care-l faci avand la baza progresul).


Biblia spune 'Pentru ca ce-i va folosi omului daca va castiga lumea intreaga iar sufletul sau il va pierde?' (cei mai fericiti oameni din lume traiesc in armonie cu cele mai launtrice convingeri si valori ale lor, iar cei mai nefericiti incearca sa traiasca in neconcordanta cu ceea ce pretuiesc cu adevarat, acest stil de viata producandu-le stres, frustrari, nemultumire, inhibarea creativitatii).


Aceasta text este bazat in totalitate pe cartea “Realizarea telurilor” scrisa de autorul Brian Tracy. Este o carte exceptionala, iar celor care n-au citit-o inca si isi doresc sa reuseasca in viata, le-o recomand din inima. Pentru mine, acum cativa ani, a avut efectul acelei flacari pe care o avem cu totii in tinerete si care ne impinge de la spate si ne spune ca suntem capabili sa daramam muntii.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate