Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Prezenta si descoperire in dialog

Mladin Ionut
Domeniu : Activitati ale altor organizatii n.c.a.
Meserie : Psiholog
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un mod de a contacta realitatea


Nu stim exact ce scopuri primare au facut ca omul inceputurilor noastre sa scoata cateva sunete, sa priveasca spre semen, sa i se arate, sa i se raspunda. Totul ca o melodie biritmata. Cred ca prin comunicare omul a evoluat dinspre anonimatul de sine.
 
Astazi se aude cuvantul comunicare in majoritatea mediilor si domeniilor, fiind o conditie de baza a ideologiei pragmatisto-globalizanta pe care o imbratisam cu mainile legate.
 
Dialogul, caci despre el vreau sa vorbesc, este o forma specifica a comunicarii, ce presupune reguli si asumari de sine si de celalalt. Traditia socratica ne-a invatat ca aceste reguli nu sunt impuse sau supuse, ele fiind incrustate natural in fiinta noastra adanca pentru noi si nu numai.
 
Omul actual este adus dincolo de intimitatea diadica a dialogului. Asociatiile ca celule de eficienta sociala sunt grupuri de dialog pe diverse teme sau interese reprezentate, oriunde te-ai gasi. La locul de munca, in contact cu institutiile publice, acasa, esti provocat la dialog, esti chemat sa te reprezinti, si ti se raspunde uneori. Insusi mult discutatul si disputatul drept la libera exprimare este o simpla cerinta daca nu avem interiorizata o minima arta a dialogului public sau privat. Consensul social ca acceptare si respectare tacita a drepturilor semenilor e forma in care dialogul a fost interiorizat si practicat eficient.
 
Te afli in dialog si totul ar fi prea simplu daca doar prin vorbe ai aparea. Prezentarea/prezenta te aduc cu totul in context fie ca vrei, fie ca nu vrei, si de cele mai multe ori s-ar putea sa nu vrei, sa faci din asta un secret. S-ar putea sa te coste un plus de marginalizare, o stima de sine cu minus sau, pur si simplu, o singuratate amara.
 
Celalalt nu este un obiect de dominare in dialog cu mult mai mult decat te lasi supus. Este un intreg compus din emotii, ganduri, indicatori corporali, pe care incearca sa le exprime verbal si nonverbal. Te poate inhiba prin rationalitate sau te poate face sa iti fie teama prin emotiile contradictorii pe care ti le trezeste, adresandu-se inconstientului tau. In orice caz, acest celalalt iti poate fi simpatic sau antipatic la prima vedere si nu stii exact ce te face sa pendulezi intre aceste extreme. Poate lipsa unor strategii de intelegere si comunicare, poate un exercitiu neinceput cu sine si cu altul diferit, sau cu un grup.
 
Ancorarea cu mai mult firesc in dialog este o strategie de baza in eficientizarea acestei forme de comunicare. Niciodata nu e tarziu sa afli ca ai resurse proprii pentru asta, ca ai strategii de succes sau de evitare a relatiei, ca nimeni nu-ti poate spune cand sa vorbesti si ce sa vorbesti, si ca oricand blocajele pot fi volatile. Poti sa apari in dialog prin exercitiu, iar aceasta aparitie o poti masura prin faptul ca incepi sa construiesti intrebari in celalalt, nu doar sa intrebi sau sa te lasi intrebat ca la un interviu.
 
Cautam un sens in dialoguri si cand oferim informatii sau suntem informati. E fascinanta convergenta de sensuri si incitanta diferenta lor, dar pentru asta gandim ca dialogul este cautare si descoperire de sine prin celalalt, si invers.
 
Dialogul exersat devine atitudine de deschidere, toleranta, delimitare armonioasa, ne formeaza ca persoane in felul in care dorim sa devenim si in raport cu mediile pe care le frecventam si aspiratiile pe care le avem.
 
Chiar si atunci cand avem senzatia ca plecam singuri pe drumul dialogului, suntem impreuna cel putin in acest demers. Putem trece usor peste cum te cheama (?) , cu ce te ocupi (?), sau ce mai faci (?). Putem rosti mai acordat aceste vorbe si le putem afla mai potrivit in raportarea la altul. Nu degeaba am spus de trei ori putem in aceste randuri. Pentru ca vezi si esti vazut si asta te preface sa rostesti. Poti fi spus dupa ce te arati.
 
In fine, dincolo de exersare, dialogul este si o experienta care ne intregeste personalitatea. Este, probabil, prima poarta pe care o deschizi celuilalt. Va intra? Priveste-l! Deschide sticla cu mesaje din oceanul tacerii de sine! Dialogul devine astfel un mod de a contacta realitatea din care faci parte alaturat si neintamplator, este arta prin care te recreezi si te reinventezi autentic.....si nu spui vorbe-n vant.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Camelia

Raspunde #1 | Camelia | 12-03-2012

Frumos articol si foarte interesant, pentru cei care vor sa-si expuna personalitatea altora, dar si pentru a afla cam cum gandeste cel de langa tine. Felicitari!

Mladin Ionut

Raspunde #1-1 | Mladin Ionut | 13-03-2012

Multumesc! vrand nevrand, ne expunem personalitatea aproape de fiecare data cand privim sau suntem priviti de o fiinta umana, latura nonverbala fiind prima forma de comunicare/contact. Numai bine!Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate