Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Persuasiune versus manipulare

Tatiana Pirvu
Domeniu : Alte forme de invatamant n.c.a.
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un scop in sine


De aproape opt luni de zile, studiez tehnici de influentare si persuasiune si ca tot omul care citeste, invata si doreste sa integreze informatia, impartasesc adesea idei si concepte cu prietenii mei. Surprinzator sau nu reactia intalnita si manifestata cel mai des a fost punerea semnului de egalitate intre persuasiune si manipulare. Am fost foarte curioasa sa aflu si sa deslusesc mecanismul emotional, pentru ca de asta e vorba, care se declanseaza la cei care au din start o strangere de inima in a vorbi si a fii convingator cu cei din jur din frica de a nu cumva sa-i manipuleze, doamne fereste. Este o bariera mental emotionala pe care mi-am propus si m-asi bucura sa reusim sa o indepartam din calea noastra impreuna odata pentru totdeauna.
 
Ca sa evit discordiile si contrazicerile neproductive am dat fuga la dictionarul explicativ, sursa neutra si de incredere pentru majoritatea dintre noi si am citit urmatoarea definitie:
 
Persuasiunea : actiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada, sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru.
Prin urmare – este un dar, adica un talent. Asta m-a linistit. 'Este o abilitate legata de convingere imi spun..'

Prin urmare este vorba de conotatia data termenului. Ia sa mai cercetam! ... Caut si celalalt termen, pentru ca am o banuiala.
 
Manipularea : a manui, a manevra, ...asta este departe ma gandesc eu...”, a antrena, prin mijloace de influentare psihica, un grup uman, o comunitate sau o masa de oameni la actiuni al caror scop apartine unei vointe straine de interesele lor-pana aici este bine exista o diferenta si cred ca asta este explicatia reactiei oamenilor - se confunda persuasiunea cu manipularea doar pentru ca ambele sunt despre influenta....
 
Dar .....mai are o definitie...
 a influenta opinia publica prin mass-media sau prin alte metode persuasive.
 
Eh....Aici se schimba ceva !
In explicatia asta - exisa o linie asa de subtire intre manipulare prin metode persuasive si persuasiune ca nu ma mira de ce intelegem ca-s tot una...
 
Intr-un adevar de suprafata sunt la fel,
Intr-un adevar de profunzime....sunt diferite!
 
O alta abordare
 
Diferenta o face gradul de integritate pe care-l manifesti in procesul de influentare. Acesta este doar un punct de vedere pe care lam intalnit de curand la un autor roman, creator de concepte, Andy Szekely.
 
Integritatea ca valoare folosita in spatele interesului tau si comunicarea care tine cont de interesul comun.
 
Autorul are o experienta vasta in spate in ce priveste influentarea. Este trainer si public speaker de mai bine de 15 ani si ultimele lui cercetari au scos la lumina un model de persuasiune extrem de interesant pentru mine. E vorba de Modelul Integrativ de Persuasiune.
 
Sunt de acord cu autorul care sustine ca exista posibilitatea de-a influenta oamenii cu integritate. 
Eu cred ca poti obtine rezultate extraordinare tinand cont de interesele oamenilor.
Prin urmare cind cineva adopta o parere/un concept care-ti apartine  ideal ar fi sa poata face o alegere bazata  pe  dovezi si argumente, pe ceea ce este adevarat si important pentru el in acel moment, cu conditia sa aiba toate informatiile necesare.
 
Mai gasesc in dictionar convingere care are o definitie linistitoare si relevanta pentru mine.

Convingere : persuasiune, certitudine credinta sentiment de convictiune.
 
Si ceea ce ma convinge  ca manipulare nu este tot una cu persuasiune este faptul ca in dicionarul de sinonime convingere este sinonim cu persuasiune  iar manipulare este sinonim cu manevra.
 
Manevra sau manipulare este folosit mai ales de catre mass - media - metaforic vorbind, in context negativ ca forma de persuasiune sau convingere.
 
Influentare , influentare ...doar cu integiritate va rog !
 
Ce numesc eu un succes  adevarat  legat de persuasiune ?
 
„Faptul ca oamenii te urmeaza sau fac ceea ce le propui tocmai pentru ca ajungeti sa indeplinti impreuna dorintele sau obiectivele tale – care intamplator coincid cu ale lor” – ca sa citez tot un clasic in viata.
 
Cred ca asa se castiga loialitatea si fidelitatea indiferent ca vrei sa vinzi un serviciu sau un produs, sa convingi angajatii sa faca ceva important pentru organizatie sau sa convingi partenerul de viata, ca mersul impreuna si privitul in aceasi directie este calea spre succes.
 
Indiferent ca esti public speaker sau profesor, lucrezi in publicitate sau vanzari. Lucrurile pot arata asa!
Doar daca din capul locului, se intentioneaza si se fac asa.

Sa-ti indeplinesti scopul influentand cu integritate este un ideal usor de atins si poate deveni un model inspirant pentru cei ce isi doresc relatii de calitate pe termen lung. Poate este nevoie doar, ca influentarea cu integritate, sa devina un scop in sine.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Natalia Florescu

Raspunde #1 | Natalia Florescu | 15-03-2013

Foarte interesant Tatiana! din pacate si eu fac parte dintre cei care nu pot fi convingatori din cauza asta. :(

Tatiana Pirvu

Raspunde #1-1 | Tatiana Pirvu | 15-03-2013

Multumesc pentru interes Natalia! Am o banuiala! Pentru ca aici ai generalizat. Te rog sa verifici daca doresti, in amintirile tale, care sunt niste momente clare cand ai convins oameni din viata ta, chiar si copii, sa faca ceva ce era in beneficiul lor si care te-am multumit cumva si pe tine. Puterea de convingere sau abilitatea nu se pierde, pur si simplu este posibil sa o "transfer" si in alte domenii din vata unde am nevoie. Acesta nu este un adevar absolut, ci o credinta personala. Pot daca vreau sa ma inspir/sa modelez succesul propriu dintr-un context (relatie cu sora, parintii, prietena etc) unde conving de cele mai multe ori spre un al context de interes unde performanta mea nu ma satisface. Prin urmare cred ca voi reveni la o verificare "ecologica"cu mine atunci cand doresc sa conving si observ discomfort emotional. Daca ceea ce vreau sa fac -sa ofer un serviciu, va vand ceva, sa transmit un concept nu este aliniat cu valorile mele, se prea poate sa am temeri sau disconfort emotional. Exista informatii interesante despre cum antrenezi abilitatile de convingere pe site-ul creat de Andy Szekely. Daca vrei iti dau adresele. Cu drag-TatianaOlga Popescu

Raspunde #2 | Olga Popescu | 15-03-2013

Imi amintesc un curs la care am participat de curand si unde a intervenit aceasta dezbatere despre manipulare si persuasiune :). Concluzia care i-a socat pe multi dintre participanti : manipularea si persuasiunea sunt la fel...difera doar componenta etica din spatele procesului..adica acea integritate de care vorbesti, Tatiana. Mi-a placut articolul trau, felicitari!

Tatiana Pirvu

Raspunde #2-1 | Tatiana Pirvu | 15-03-2013

Multumesc mult Olguta!Constantin Beatrice

Raspunde #3 | Constantin Beatrice | 15-03-2013

Foarte interesant articolul si adevarat. Multi nu stiu sa faca diferenta intre aceste doua concepte. Cand am citit acest articol primul lucru care mi-a venit in minte a fost definitia puterii a lui Dahl si cum persuasiunea si manipularea sunt corelate cu aceast concept. Definitia lui este: Puerea inseamna "capacitatea lui A de obtine ca B sa faca ceva ce n-ar fi facut fara interventia lui A". Din punctul meu de vedere si persuasiunea si manipularea ar putea fi definite intr-o oarecare masura la fel. Si totusi intre acestea nu pot fi puse semne de egalitate pentru ca intre primele doua difera mijloacele/intentiile (bune, rele) iar puterea vine ca efect al capacitatii lui A de a fi persuasiv sau manipulator (dar nu numai).

Tatiana Pirvu

Raspunde #3-1 | Tatiana Pirvu | 15-03-2013

Este adevarat Beatrice! Poate fi un subiect foarte amplu daca luam in calcul multimea de factori implicati. Caci este nevoie sa generalizam sau sa fim specifici si intodeauna sa mentionam contextul. As spune ca daca exista o "conventie sociala" ca "manipulare" in general, in contextul politic sau de business este prezentat de catre mass media ca fiind negativ, negativ il percepem caci va deveni "filtrul" pe care creierul nostru il foloseste ...hai sa zicem la sortarea informatiilor. Nu am citit nimic inca despre Dahl...multumesc de idee! Vreau sa stiu mai mult..te rog da-mi numele intreg si/ sau o adresa ..eu am dat de romancierul Dahl Roald din Cardiff.

Constantin Beatrice

Raspunde #3-1-1 | Constantin Beatrice | 18-03-2013

Este vorba despre Robert A. Dahl, politolog. Numai bine, Beatrice

Tatiana Pirvu

#3-1-1-1 | Tatiana Pirvu | 18-03-2013

Multumesc mult Beatrice! Tot binele.

Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate