Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Pasii unei campanii de relatii publice

Oana Anghel
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Eficienta in comunicare


pasi_campanie_prMulti dintre noi inteleg campania de relatii publice ca reprezentand afisul sau reclama cu care ne  intalnim la tot pasul in perioada unei campanii. In realitate, construirea unei campanii presupune o munca mult mai profunda si mai sustinuta din partea celor care doresc sa o implementeze. Bineinteles, exista campanii camuflate, care sub un scop desfasoara alte activitati, dar ele nu reprezinta subiectul articolului de fata.

Primul pas in conceperea unei campanii de relatii publice este acela de a stabili problema cu care se confrunta organizatia (sau persoana) pentru care se face campania. Problema trebuie exprimata cat mai simplu, concis si fara  utilizarea unui limbaj ambiguu.

Pasul II presupune stabilirea cauzelor si a efectelor problemei, fara insa a se face legatura cauza-efect. Pot exista anumite cauze care sa genereze  problema si care sa nu fie efecte ale problemei, si invers.

Pasul III este foarte important pentru buna consolidare a campaniei. El este reprezentat de identificarea scopului campaniei. De cele mai multe ori, el este reliefat de opusul problemei sau de rezolvarea ei.

Pasul IV, cel in care se stabilesc obiectivele, este cel mai important punct in cadrul unei campanii. Obiectivul SMART (Specific, Masurabil, Abordabil, Relevant, Incadrat in timp) reprezinta suma tuturor obiectivelor sau, mai bine spus, obiectivul central al campaniei. El trebuie construit astfel incat sa se desfasoare pe o anumita perioada de timp si indeplinirea lui sa poata fi evidentiata prin procente.

Pasul V vizeaza analiza mediului. Analiza mediului intern presupune identificarea punctelor tari si a celor slabe in interiorul unei organizatii. Analiza mediului extern presupune identificarea amenintarilor si oportunitatilor organizatiei (sau persoanei, daca este vorba de o campanie de imagine).

Pasul VI consta in segmentarea publicului tinta si in analiza profilului sau psihologic. In functie de itemii gasiti, activitatile din cadrul campaniei vor avea un target  si o eficienta sporita.

Pasul VII presupune schematizarea activitatilor campaniei si expunerea strategiilor ce vor fi folosite. De asemenea, se va intocmi pentru fiecare activitate si planul de rezerva, in eventualitatea in care ceva nu merge conform schemei. In ultimul timp, campaniile de relatii publice au demonstrat eficienta impartindu-si  activitatile in cele pentru promovarea imaginii, pe de-o parte, si cele pentru  promovarea produselor si a serviciilor, pe de alta parte. S-a mai constatat si ca activitatile de responsabilitate sociala motiveaza publicul.

Pasul VIII este cel mai complex punct, deoarece el este reprezentat de planul operational al campaniei. Planul operational presupune intocmirea unui tabel cu activitatile si subactivitatile analizate din perspectiva resurselor (umane, materiale si financiare). Pentru resursele materiale si cele financiare este nevoie de o atentie marita pentru ca fiecare resursa, consumabila sau nu, trebuie trecuta la buget.

Pasul IX consta in intocmirea media planning-ului. Media planning-ul se refera la stabilirea aparitiilor in media a elementelor publicitare (reclame, afise, bannere). Aparitiile in media trebuie stabilite in functie de publicul tinta analizat anterior.

Pasul X prevede elaborarea calendarului activitatilor. In identificarea obiectivelor campaniei s-a mentionat perioada de desfasurare a ei si astfel este nevoie ca activitatile sa aiba loc cronologic. Este important ca organizarea lor sa vizeze eficienta si ca ele sa indeplineasca obiectivele stabilite.

Ultimul pas este reprezentat de implementarea campaniei. In timpul desfasurarii ei va exista o echipa de campanie care va urmari evolutia si va monitoriza activitatile. Dupa incheierea perioadei de campaniei, echipa va verifica daca scopul si obiectivele au fost atinse.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Diana

Raspunde #1 | Diana | 20-11-2009

O campanie de relatii publice inseamna un sir intreg de actiuni care nu se vad (bucataria), actiuni bine gandite, care au in spate o intreaga echipa. Iar in acest moment, sarcina oamenilor de PR este si mai dificila din cauza reducerii bugetelor. Si mai rau, unele companii au renuntat la aceasta activitate, pentru a reduce costurile si eu consider ca e o mare greseala pe termen lung. Efectele negative ale acestei decizii nu vor intarzia sa apara.

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 20-11-2009

De acord cu tine...daca nu mai stapanesti imaginea ta. alti o s-o stapaneasca pentru tine :) !!! (dar poate in mod negativ)ika

Raspunde #2 | ika | 20-11-2009

Campania de relatii publice implica atat imaginea materiala a organizatiei, cat si imaginea sa simbolica; managementul de imagine mentine prerogativele si succesul;imaginea devine motorul unor alegeri, succesul le apartine celor care au o imagine mai buna; atentie la imaginea proiectata a companiei, trebuie sa creezi evenimente care vor monopoliza mass-media;trebuie produsa o singura imagine pentru a ceea ce vrei sa transmiti;prea multe imagini folosite nu fac decat sa plictiseasca ochiul si sa creeze dezinteres; ATENTIE!pentru a infuienta publicul trebuie sa il cunosti si sa stii sa-i provoci anumite reactii, sa obtii exprimarea opiniilor lui, sa stii sa le analizezi si sa fii capabil sa te adaptezi in functie de ele; managementul de imagine se produce la nivel calitativ nu cantitativ; cand domini concurenta nu faci altceva decat sa seduci mass- media!


Iuly

Raspunde #3 | Iuly | 20-11-2009

Si daca nu faci parte din domeniul Relatiilor Publicesi ti-ai dori sa faci parte, ce trainingu-ri ar trebui sa faci, pana la un eventual Master in Campanii de Relatii Publice si publicitate?

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 20-11-2009

Traininguri in urmatoarele domenii: Dezvoltare personala, Comunicare interpersonala, Relatii Publice. :)FlorianStefan

Raspunde #4 | FlorianStefan | 20-11-2009

Cum se face ca toata lumea da sfaturi si atunci cand vrei sa participi la un intership ori training de firma toti se dau loviti si te trimit la plimbare?Cum ar putea oare cineva sa poata profesa aceasta meserie daca este tinut in afara acestui spectru de relatii publice?


Jojo

Raspunde #5 | Jojo | 20-11-2009

La noi majoritate campania de relatii publice sunt activitate derulata la intamplare, sporadic si dupa ureche in loc sa fie o activitate planificata, structurata si coordonata.


ela

Raspunde #6 | ela | 21-11-2009

Ce fain ar fi sa existe combinatia ideala intre teorie si practica adica sa transpunem totul ca la carte in practica :) .... Articol fain numai ca ar fi utile mai multe exemple practice .....sau un exemplu concret

Adrian

Raspunde #6-1 | Adrian | 27-04-2010

Nu te supara, dar de fiecare data cand aud stereotipul cu teoria si practica sunt surprins. Daca un lucru nu functioneaza in practica, inseamna ca ori aplicarea este gresita, ori ca teoria este gresita. Dar aceeasi teorie, de obicei, este aplicabila la alte firme din vest. Intrebarea este: Unde trebuie sa cauta gresala?

Toderel Traian - Florin

Raspunde #6-1-1 | Toderel Traian - Florin | 04-11-2012

Va spun cu cea mai mare sinceritate ca in teorie exista armate de specialisti in PR, mai ales la noi, si care expun problemele intr-un mod foarte tehnic, stereotip, ca la carte. Dar in momentul in care il trimiti in "focul luptei", este o victima sigura. Stimati colegi, practicanti de PR sau viitori specialisti in PR, intoteauna practica sa stiti ca difera de teorie. Tot timpul trebuie sa fi pregatit sa te adaptezi situatiilor, care de foarte multe ori sau mai intotdeauna nu sunt identice ca cele prezentate in teorie. Trebuie sa ai abilitatea sa improvizezi, in asa fel incat situatia sa -ti fie favorabila.Voi reveni. Am o vechime de 14 ani in PR intern si internationalsi oricand va pot sta la dispozitie cu sfaturi si solutii.
Oana Anghel

Raspunde #7 | Oana Anghel | 24-11-2009

Un exemplu concret nu poate fi transpus intr-un blog. o campanie de relatii publice reprezinta un proiect ce presupune multa munca, studiu de piata si analiza. Important este sa fie urmata structura unei campanii si aplicata in functie de context.Nu sa apara un afis pe un stalp si sa zici...am facut o campanie...


Gabor Elena

Raspunde #8 | Gabor Elena | 17-12-2011

Acum imaginea este foarte importanta si in mediul online. Fiecare companie sau om public ce se respecta trebuie sa aiba un specialist in PR, pentru ai cosmetiza imaginea. Foarte greu si-n timp iti dobandesti o imagine impecabila si mult iubita credibilitate. Cu toate acestea in orice moment poti sa o pierzi extrem de usor. O campanie de relatii publice ajuta foarte mult la imagine si e bine la cat mai multe pentru toate companiile ce se respecta.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate