Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Optimizare continutul video - Un proces simplu in 5 trepte

Dragos Tinta
Domeniu : Activitati post-productie cinematografica, video s...
Meserie : producator audio video
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

1 minute of video = 1.8 million words


In ciuda popularitatii castigate de continutul video, inca persista ideea gresita ca este de ajuns doar sa creezi tone de continut video, incarci pe YouTube si te rogi la zeii marketingului sa le fie atrasa atentia de spoturile tale. Acest mod de a gandi este cel putin nebunesc. Spoturile tale trebuie sa fie prezentate in timp util, intr-un mod relevant, memorabil, si cel mai important, optimizate – daca doresti ca vreodata sa ai raspunsuri pozitive.

Asa cum optimizezi pagina web si construiesti intregi campanii in jurul unui articol sau postari pentru a-i asigura succesul, la fel trebuie sa faci si cu continutul video. Cu alte cuvinte, nu poti avea certitudinea ”viralului”, dar macar poti adauga citeva detalii specifice.

Acestea fiind spuse, sa urmarim impreuna cei 5 pasi de baza ce ar trebui sa-i asigure spotului tau succesul in ferocele spatiu online:

Pasul 1: Gandeste-ti spotul cu un scop clar in minte
Cu ceva vreme in urma – inainte de a exista conceptul de video marketing – toata lumea credea ca un spot video poate fi folosit doar pentru a creste constientizarea brandului. Dar, un spot strategic si folositor poate de fapt aduce multe vanzari si conversii prospecti / clienti doar prin simplul fapt ca are un scop clar definit de la bun inceput. 

Ce trebuie facut? De la bun inceput, determina clar :
- ce fel de emotii doresti sa-i trezesti spectatorului si de ce? (teama, bucurie, lacomie sunt de obicei concepte simplu de definit);
- tipologia / tiparul clientului tintit de spot;
- finalizarea / actiunea dorita de la client in urma consumarii continutului tau video.

Aceste prime detalii vor conduce la un spot video foarte bine conturat, care duce la actiune concreta. De exemplu, daca evoci emotii ca teama sau anxietatea (ex.: „Ah, nu! Ce folosesc eu acum nu-mi ofera si acel detaliu important!”), poti atinge punctele slabe si conduce audienta spre finalitatea dorita de tine: ex. „Da, vreau sa particip la acest webinar!”.

Foarte multe companii folosesc acest gen de emotie cu succes. Unul din cele mai bune exemple este spotul „Click Baby Click” de la Adobe. Spotul prezinta un director super zelos bucuros de o crestere masiva a traficului web si comenzi online pentru produsul sau: http://www.youtube.com/watch?v=TZXUq7Pln3g
Vedeti, finalul povestirii ajunge la un copilas apasind furios un iPad, iar Adobe pune intrebarea de 100 de puncte: “Tu stii ce face marketingul tau?”. Altfel spus, Adobe foloseste cu succes o povestioara simpatica despre interpretarea gresita a datelor pentru a evoca o teama si a sugera ca noi cu totii vom pierde cate ceva daca nu folosim produsul respectiv. Acesta este genul de emotie necesara ce conduce la un continut video folositor.

Pasul 2: Construieste-ti CTA-ul si calea clara de contact ulterior cu prospectul tau
De cate ori ati vizionat spoturi video ca sa descoperiti ca se termina cu fundalul negru (fade to black)? Cu toate ca specialistii in marketing stiu importanta CTA-ului (call to action – apel la actiune), se pare ca exact asta lipseste din majoritatea continutului video contemporan.
Deci, inainte de a-ti publica urmatorul spot pe YouTube, verifica daca ai inclus si CTA-ul (apelul la actiune) optim. 

Un CTA optimizat ar trebui sa includa :
- o serie de adnotari YouTube care indica diferite resurse;
- un mesaj direct de la gazda / prezentatorul spotului;
- un link scurt la sfarsitul videoclipului care sa conduca spectatorii la o pagina web specifica.

Recomandari pentru CTA: De exemplu, urmariti cum cei de la Content Marketing Institute au folosit un material video pentru promovarea unui eveniment. Chiar langa spotul video + care oricum este atractia principala a paginii – ei au inclus 3 apeluri la actiune diferite: http://i1.wp.com/contentmarketinginstitute.com/wp-content/uploads/2014/02/video-content-call-to-action.jpg?resize=600%2C341

Observati cum CTA-urile lor:
- indeamna participantii la eveniment sa telefoneze;
- indeamna la o prezentare de produs via programarea unei demonstratii;
- indeamna spectatorii sa viziteze pagina web a produsului pentu a afla mai multe detalii si informatii.

Acest exemplu demonstreaza faptul ca CTA-ul nu trebuie sa fie doar direct, insa trebuie sa includa si alte modalitati de a atinge publicul vizat si de a oferi publicului vizat alte si modalitati de interactiune. Conversia finala poate sa nu fie o vanzare (decidentul nu este inca pregatit), deci foloseste cel putin doua apeluri la actiune diferite – una pentru cei decisi, gata de actiune si cealalta pentru cei indecisi, care conduce spre un continut si mai convingator. 

Pasul 3: Defineste-ti o metoda de colectare a datelor
O alta caracteristica imprumutata din continutul scris este captura de date de contact – email, nume, telefon, etc. Odata ce continutul video este pregatit, este important sa iti definesti si sa introduci o forma de captare a adreselor de email - astfel iti construiesi sigur si usor o baza de date pe care s-o folosesti apoi in social media, newslettere, etc. Putem spune ca astfel ai rezolvat simplu problema de a cunoaste exact ce prospecti sunt destul de interesati sa iti furnizeze detaliile personale si sa treaca la contactul direct (email, telefon, etc.)

Mai mult, unele platforme video iti permit construirea unor campuri de contact incluse la finalul materialului video. Asa poti colecta campuri multiple de detalii, pe langa adresa de email.

Iata un exemplu: http://i2.wp.com/contentmarketinginstitute.com/wp-content/uploads/2014/02/subscription-email-video-content.jpg?resize=499%2C314

Recomandari:
Foloseste acest tip de colectare de date la continutul video ce tinteste publicul specializat – cum ar fi la prezentari tehnice detaliate sau de durata mai mare. Pentru ca de obicei formularul de colectare a emailurilor contine si posibilitatea vanzarii directe, fii sigur ca ai „incalzit” audienta cu continut de calitate inainte de a le cere detaliile personale.

Daca folosesti un formular de contact de final, nu include foarte multe campuri – nu vei dori sa-ti obosesti / agasezi prospectii inainte de a completa tot formularul.

Pasul 4: Adauga informatii cheie pentru SEO
SEO poate fi o bestie inselatoare, mai ales datorita update-urilor dese de algoritm. Insa iti poti aranja materialul video intr-o forma mult mai „search-friendly” cu usurinta daca esti atent la urmatoarele 3 aspecte:

- cuvinte cheie si descrieri: cu ajutorul Google’s Adwords Planner, cerceteaza putin ce cuvinte ar avea efect pentru specificul materialului tau si foloseste acele cuvinte in propozitii clare si simple pentru titlul materialului si descrierea meta. Alege ceea ce se presupune ca spectatorii vor cauta (ex.: “wcel mai bun soft de facturare si plati“) in loc de ceva ce crezi tu ca ar suna „istet” (ex.: “plati pentru pretenari!“)

- transcrieri: YouTube si Google nu extrag complet toate cuvintele din materialul tau, mai ales daca nu este in engleza, motoarele de cautare nu determina 100% corect continutul materialului tau video. Asa ca este o idee buna sa-ti pregatesti transcriptul video (manual sau cu soft dedicat) si posteaza-l aditional pe blog de exemplu, alaturat spotului. In acest mod, postarea de blog cu spotul video va atrage atentia motoarelor de cautare despre context, iar Google iti va califica continutul ca relevant.

- promovarea multi-platforma: dupa ce ai publicat spotul pe site, urca-l cu un titlu diferit si pe YouTube sau alte platforme. Pentru ca YouTube si Google sunt motoarele de cautare de top, nu vei dori sa iti canibalizezi eforturile SEO, ci mai degraba sa-ti alterezi usor continutul pentru a profita de toate posibilitatile.

Pasul 5: Analizeaza performantele si planifica continutul viitor
Pasul final este sa analizezi rezultatele. Daca produci o multime de spoturi, probabil vei lua in considerare investitia intr-o platforma de video marketing cu acces la informatii specifice si detaliate. 

Cheia pentru a reusi sa produci material viitor de succes este interpretarea corecta a comportamentului digital al prospectilor tai. Asa ceva nu poti obtine decat daca reusesti sa analizezi exact cine urmareste anumite materiale si pentru ce durate, ce subiecte rezoneaza cu publicul tinta, etc. - astfel poti intelege cum iti vei modifica strategia de continut.

De exemplu, una din cele mai relevante masuratori este durata medie de atentie. Daca observi ca prospectii urmaresc doar cateva secunde materialul tau, aceasta poate insemna ca introducerea este prea lunga, deci va trebui sa o micsorezi. 

In concluzie: incearca si tu procesul de optimizare!
Cu urmatorul video upload, incearca implementarea fiecaruia din cei 5 pasi prezentati. Odata ce procesul de optimizare devine eficient, vei observa modificari vizibile – in bine. De aici, vei creste practic monetizarea continutului tau video. 


Acest articol contine trimiteri si adaptari de la Content Marketing Institute si de la Michael Litt - cofondatorul Vidyard, o platforma de video marketing pentru masurarea impactului materialelor video.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Georgian

Raspunde #1 | Georgian | 20-02-2014

Super articol cu multe informatii foarte utile. M-ati facut sa aprofundez aceasta chestiune. Este un subiect chiar interesant!

Dragos Tinta

Raspunde #1-1 | Dragos Tinta | 20-02-2014

Multumesc pt aprecieri. Si ... cum se spune in TV, stay tuned, there is more to come... ;-)Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate