Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

O istorie a limbii neogrecesti

Ionica Nadia
Domeniu : Activitati de traducere scrisa si orala (interpret...
Meserie : Filolog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Evolutia limbii grecesti. Limba greaca moderna


Limba greaca, o limba indo-europeana, este una din limbile fundamentale ale culturii europene. Este o limba care ocupa un loc aparte printre celelalte limbi ale lumii si care permite interactionarea cu o varietate de domenii, de exemplu educatie, cultura, politica, chestiuni ecleziastice s.a.m.d. 

 

Se cunoaste faptul ca terminologia stiintifica si tehnica sunt construite pe baza lexicului imprumutat din limba greaca. Mai mult, cuvinte precum : tonos/τόνος, politiki/πολιτική, krisi/κρίση, drama/δράμα, istoria/ιστορία, musiki/μουσική, problima/πρόβλημα, sfera/σφαίρα, filosofia/φιλοσοφία, filologia/φιλολογία au fost asimilate si s-au transformat in componente uzuale ale lexicului cotidian.


Limba greaca moderna sau neogreaca este cea de-a sasea treapta in evolutia limbii grecesti.

 

Prima treapta a fost greaca miceniana (scrierea lineara B). Aceasta scriere lineara B a fost luata de la civilizatia minoica de catre grecii micenieni si folosita la scrierea dialectului grecesc micenian. Era utilizata de administratiile centrelor palatiale miceniene si avea la baza un sistem de scriere silabic, in sensul ca fiecare semn corespundea unei silabe si nu unei litere.

 

Cele mai vechi forme in scris pe tablite dateaza din sec. XV i.Hr iar descifrarea lor de catre arhitectul britanic  Michael Ventris si profesorul John Chadwick ne-a oferit posibilitatea de a avea acces la o cantitate foarte importanta de informatii privind cultura greaca.

 

Cea de-a doua etapa este greaca arhaica sau epica. Ea cuprinde un ansamblu de dialecte locale: arhaic, eolic, ionic si doric. Aceasta etapa este, de fapt, perioada celor mai vechi scriitori greci (800-500 î.Hr): Homer scrie Iliada si Odisea, iar Hesiod  “Teogonia” si poemul didactic despre agricultura  “Munci si zile”.

 

Greaca clasica sau atica (500-300 î.Hr) era limba vorbita in Atena. Autorii importanti ai acestei perioade sunt: istoricii Tucidide si Xenofon, dar si autorii tragediei grecesti Sofocle, Euripide si Eschil. Tot in aceasta perioada au fost puse bazele filosofiei de catre Platon si Aristotel.

 

Greaca post-clasica (300 î.Hr-600 d.Hr). Este numita si greaca elenistica sau koine, un fel de limba internationala a epocii. Are la baza dialectul antic si este izvorul principal al Noului Testament.

 

Greaca bizantina-medievala (600-1500 d.Hr). Este perioada in care apare un nou bilingvism creat artificial. Clasicii Bisericii crestine ajung sa scrie intr-o limba aticizanta, iar literatura adopta o limba artificiala, falsa. Primele opere literare scrise in limba vie, vorbita a epocii apar abia in secolul al XII-lea.  Epoca bizantina este considerata  epoca purificarii lingvistice.

 

Neogreaca. Intre secolele al XIX-lea si al XX-lea, in Grecia circulau doua forme de limbaj: o forma populara 'δημοτική' dimotiki  si una pura 'καθαρεύουσα' katharevusa, utilizata in literatura, justitie si administratie. Pentru ca intre cele doua forme exista o stransa competitie, in anul 1976, statul grec a declarat ca limba oficiala neogreaca sau neoelena forma demotica.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iolanda

Raspunde #1 | Iolanda | 15-03-2013

Interesanta istoria acestei limbi! Unde o putem invata in Bucuresti? Exista si cursuri gratuite? Multumesc!

Ionica Nadia

Raspunde #1-1 | Ionica Nadia | 16-03-2013

De cursuri gratuite beneficiati numai daca intrati la buget in cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, sectia neogreaca. Daca sunteti interesata voi incerca sa va ajut prin intermediul articolelor mele. Acest profil l-am creat pentru iubitorii de limba si cultura greaca si se adreseaza publicului larg interesat de studierea limbii neogrecesti.

Teodora

Raspunde #1-1-1 | Teodora | 16-03-2013

Buna Nadia, multumim mult! Faci si curs la domiciliu? Esti acreditat?




Ionica Nadia

Raspunde #2 | Ionica Nadia | 16-03-2013

Gratuit se poate studia la buget in cadrul Universitatii Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia neogreaca. Daca doriti sa invatati va voi ajuta prin intermediul acestor articole.


Ionica Nadia

Raspunde #3 | Ionica Nadia | 16-03-2013

Am studiat limba greaca la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine in cadrul Universitatii Bucuresti. In anul II si III am obtinut bursa de vara la Universitatea din Atena. Pregatesc pentru orice nivel pe cei ce doresc sa invete greaca sau sa isi imbunatateasca cunostintele deja existente de limba greaca. Cursurile sunt interactive si adaptate fiecărei persoane.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate