Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Lauda, factor de progres

Adriana Petrescu
Domeniu : Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umanist...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Lauda functioneaza perfect ca baza a motivatiei


Suna ciudat, nu? Ce are lauda cu progresul? Am fost invatati ca ”lauda de sine, nu miroase a bine” sau ca ”La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Am mai auzit in copilarie ca laudarosii de cele mai multe ori nu au nici o justificare. Si cred ca nu exista om pe lume care sa fi facut ceva demn de lauda si sa nu fi fost aprostrofat cu celebra fraza ’’puteai mai mult”.

Daca aceasta abordare si anume, zgarcenia in laude ar fi dus la ceva bun, probabil ca acum nu as mai fi scris articolul, dar eu observ altceva. Vad in jurul meu adulti frustrati, demotivati, incapabili sa ofere si sa primeasca, si vad destul de multi copii carora li se taie entuziasmul cu cruzime inca de la primii pasi in viata.

Cat costa o lauda? Nepretuit de mult. Cat costa lipsa ei? Cuantificabil de mult.

Lauda nu este negativa cum pentru pare la prima vedere. Este un act de responsabilitate in care tu care lauzi, recunosti valoarea si persoana laudata primeste aprecierea corect si daca imi este permis, modest.

Ca sa intelegem corect fenomenul laudei, sa ne gandim la primii pasi facuti de un copil. Neincrezator, ezitant, puiul de om porneste. Parintele observa, isi tine respiratia si incepe sa incurajeze copilul. Dupa primii pasi, parintii lauda copilul.

Tot de lauda are parte puiul de om si cand mananca tot sau face la olita. Si nimeni nu vede nimic rau in asta. Pana la un moment dat cand ceva se intampla. Copilul este considerat deja matur si parintele incepe sa gestioneze cu grija laudele. Nu mai primeste laude, primeste indemnuri asa zis motivationale ’’poti mai mult’’. Si unii dintre ei se vor stadui sa demonstreze si altii, poate talentati se pierd in negura neincrederii in sine.

La varsta adolescentei abia ce se mai strecoara timid o lauda intre zecile de reprosuri. Parintii sunt ocupati sa observe mai mult neajunsurile adolescentei decat sa laude pana la urma toate actiunile bune si pline de curaj pe care copiii il fac. Perioada adolescentei in sine este un act de curaj demn de lauda.

Si uite asa, cu o existenta saraca in laude, se intra in valtoarea vietii unde totul se taxeaza, totul se judeca si se pedepseste.

si am convingerea ca toti oamenii responsabili care o fac, vad si rezultatele. Armate intregi de oameni inrolati in campul muncii asteapta un cuvant de apreciere. Asteapta sa fie observati. Fara acest ingredient necesar, puterea de munca si entuziamul lasa loc blazarii si pana la final, a multimii de probleme intalnite la nivel de companii.

Din experienta mea, la toate auditurile organizationale facute, factorul motivational era cel mai afectat si marea majoritate a oamenilor au reclamat lipsa incurajarilor.

Asa cum am mai spus, a lauda este un act responsabil. Inseamna in primul rand a observa, a aprecia si a avea capacitatea de a intelege importanta celui laudat. Da, poti sa lauzi femeia de serviciu, in fapt, locul tau de munca este curat pentru ca  ea il curata in locul tau. Poti sa iti lauzi colegul ca a reusit un proiect mai bine ca tine, in fond poti sa inveti ceva de la el. Poti sa iti lauzi copilul acasa pentru nevinovatele nazbatii, in fond a avut curaj sa descopere lumea. Poti sa te lauzi pe tine, de fiecare data cand faci ceva bun, ai sa observi ca este infinit mai greu decat sa te blamezi.

In concluzie, laudati fara frica, beneficiile vor veni mai repede decat va imaginati.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 05-03-2012

De acord cu tine Adriana! Lauda stimuleaza increderea de sine si face chiar miracole! Imi amintesc de anii de scoala, de cate ori parintii mei ma laudau, de atatea ori aveam incredere in mine ca pot si obtineam rezultate optime! Ori de cate ori laud pe cineva, se intampla acel lucru minunat de care fiecare om are nevoie: sporirea fortei mentale! Este frumos sa laudam din inima, nimanui nu face rau o vorba aducatoare de mult beneficiu!


Mallecourt Lionel

Raspunde #2 | Mallecourt Lionel | 05-03-2012

Asa este...Parintii, invatatorii si liderii deseori folosesc acest fel de motivare, dar nu totdeauna il folosesc corect si aduce consecinte nu prea bune.


Olga Popescu

Raspunde #3 | Olga Popescu | 09-03-2012

"Lauda de sine nu miroase a bine", atunci cand e in exces..ca orice alt lucru de altfel! :). Dar daca intelegem prin lauda apreciere, autocunoastere, incurajare si recunoastere a meritelor, atunci devine un instrument de motivare extraordinar de puternic si eficient. Bun articol!


Publik Miklos

Raspunde #4 | Publik Miklos | 03-04-2012

Excelent acest articol. Ceea ce am observat in mai multe domenii si la cei mai multi oameni este ca foarte usor critica. Nu stiu de nici un critic la care sa i se fi ridicat vreodata statuie. Cu toate astea cei mai multi critica. Si zic ca este o "critica constructiva". Ei bine, nu exista critica constructiva!... Daca cineva face 9 lucruri bune si unul gresit, fara a tine cont de cele 9 lucruri bune, cei mai multi sar si critica acel singur lucru gresit. Ganditi-va un pic, ce s-ar intampla daca cineva care a facut 9 lucruri gresite si a facut un singur lucru bun, iar tu l-ai lauda pentru acel lucru bun?... Credeti ca acea persoana ar fi motivata sa isi DOREASCA sa faca lucrurile cat mai bine?... Exista o imensa dorinta din partea oamenilor pentru a fi apreciati!... Apoi dupa ce l-ai apreciat ai pune intrebarea: "Uite, aici, (si arati aspectul unde a facut gresit), ce crezi, ai putea sa faci in felul acesta? (si arati modul corect cum ar fi bine sa fie facut ceea ce a gresit. Mai mult, ii si explici de ce sa faca in felul in care spui tu, ca sa inteleaga si faptul ca este in avantajul lui, ca poate fi mai performat EL.)" Ce credeti, isi va da mai mult silinta sa se corecteze?...


nouatigaraelectronica

Raspunde #5 | nouatigaraelectronica | 05-02-2013

Da sunt perfect de acord lauda ajuta foarte mult o persoana sa capete incredere in ea si o face sa munceasca cu mai mult drag!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate