Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Inteligenta emotionala si reusita in viata

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cele cinci elemente ale inteligentei emotionale


Pentru o lunga perioada de timp s-a considerat ca oamenii cu un IQ ridicat sunt cei care au reusite in cariera. Pe parcurs, insa, au aparut tot mai multe exceptii care au combatut aceasta regula si care au atras atentia asupra unui alt tip de inteligenta, cea emotionala (EQ).

S-a pornit de la premisa ca toate actiunile pe care le intreprindem sunt influentate de emotiile pe care le traim si ca, de cele mai multe ori, simtim inainte de a gandi. Astfel, persoanele care nu reusesc sa isi gestioneze emotiile si sentimentele sunt cele care se confunta des cu esecuri in viata profesionala: au dificultati in construirea relatiilor sau a unei cariere de succes, nu se pot integra in echipa si nu isi pot evidentia capacitatile intelectuale.

Fiecare persoana se naste cu o inteligenta emotionala si o dezvolta pe parcursul vietii prin felul in care simte, intelege, identifica, invata, explica, se exprima sau isi controleaza emotiile. Odata cu experientele pe care le traim inca din copilarie invatam sa facem fata propriilor noastre emotii si ale persoanelor din jurul nostru. Atunci cand o persoana reuseste sa se cunoasca atat de bine incat sa constientizeze felul in care propriile sentimente o afecteaza sau ii afecteaza pe cei din jur, se considera ca aceasta detine un grad ridicat de inteligenta emotionala. In plus aceasta inteligenta este si cea care ne ajuta sa ne evidentiem aptitudinile intelectuale si creativitatea, de aceea are legatura cu reusita profesionala.

Partea buna este ca inteligenta emotionala (EQ) poate fi imbunatatita semnificativ, indiferent de varsta la care ne aflam. Numai ca tot ceea ce tine de partea emotionala presupune mult efort si consecventa. Se spune chiar ca gestionarea emotiilor „reprezinta o slujba non-stop!”.
Pe scurt, inteligenta emotionala reprezinta capacitatea fiecarei persoane de a-si identifica si gestiona eficient emotiile in raport cu scopurile personale: familie, cariera, viata personala, eductie, etc., astfel incat sa nu se creeze conflicte inter sau intra-personale.

Atunci cand ne raportam la propria noastra inteligenta emotionala, pentru a intelege in ce stadiu ne aflam, trebuie sa luam in calcul urmatoarele cinci elemente:

1. Cunoasterea si constientizarea propriilor emotii pentru a le putea exprima concret intr-un anumit context. Odata facuta o evaluare corecta va fi mult mai usor sa exprimam clar (coerent) ceea ce gandim sau simtim, dar in acelasi timp sa si receptionam la fel de clar mesajele transmise de cei din jur (sa deducem intentia, cea vinovata de generearea conflictelor).

2. Gestionarea emotiilor reprezinta capacitatea de a selecta cea mai buna modalitate prin care ne vom exprima intr-un anumit context. Gestionarea emotiilor se face raportandu-ne la urmatoarele intrebari: ce/ cum/ cand/ unde/ cui exprimam?

3. Directionarea emotiilor catre scop prin stabilirea unor obiective: timp (in cat timp vrem sa atingem scopul?), aliati(de cine avem nevoie?), strategie (care sunt pasii de urmat?), resure ( de ce anume avem nevoie?).

4. Empatia presupune intelegerea emotiilor persoanelor din jur, raportandu-ne la propriile experiente.

5. Construirea de relatii interpersonale pozitive este elementul care insumeaza toate celelalte componente ale inteligentei emotionale. Abia in momentul in care ne fixam un scop si ne canalizam energia si emotiile spre indeplinirea lui, se presupune ca suntem constienti de responsabilitatea noastra si a celorlalti in relatiile interpersonale, ceea ce ne ajuta sa reducem conflictele si sa comunicam eficient.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Alina

Raspunde #1 | Alina | 23-05-2013

Cred ca inteligenta emotionala este si un rezultat al unui IQ mare. Cred ca oamenii inteligenti din punct de vedere mental pot sa isi dezvolte mult mai usor inteligenta emotionala daca au deficiente la acest capitol. Numai bine!


Otilia

Raspunde #2 | Otilia | 23-05-2013

Din pacate, din cate stiu eu, IQ-ul nu ni-l putem dezvolta pe parcursul vietii. Inteligenta emotionala, in schimb, putem s-o imbunatatim. Este un lucru bun si un lucru si mai bun ar fi sa invatam cu totii sa facem acest lucru. Ne-ar ajuta mai mult atat pe noi insine cat si in relatiile cu ceilalti. Frumos articol!


Crampf Florentina

Raspunde #3 | Crampf Florentina | 07-07-2013

Pentru cei interesati, Daniel Goleman, considerat "parintele" inteligentei emotionale vine in Romania in luna sept. pentru evenimentul de business al anului! Multumim de articol!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate