Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Intelepciunea populara a creat mii de proverbe

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Intelepciune sau cunoastere?


Auzim de mici proverbe, idei din intelepciunea populara, dar nu prea le dam importanta. Proverbele vechi romanesti au foarte multe in comun cu ceea ce numim astazi gandire pozitiva si credem ca este o gaselnita a ultimelor decenii.

V-ati gandit vreodata ca ele chiar au o semnificatie reala si ca ar fi interesant ca noi nu doar sa le citam mecanic, ci sa le si punem in practica? 

Foarte multe dintre ele au legatura cu perspectiva noastra asupra vietii, cu felul in care alegem sa actionam sau ne raportam la ceea ce ni se intampla:
 
“In tot raul e un bine” – in viata ti se pot intampla si lucruri mai neplacute sau poate uneori dureroase. Totul depinde de cum te vei raporta tu la aceste intamplari, de importanta pe care le-o dai, de pozitia pe care o alegi in fata acestor evenimente. Poti fi victima sau poti fi erou. Poti spune ca e o pedeapsa sau ca e o incercare. Poti alege sa crezi ca e un sfarsit sau ca e un nou inceput. Oamenii de succes stiu sa caute intotdeauna ceva bun in ceea ce li se intampla. Sa gaseasca oportunitatile ascunse intr-o situatie de criza. Pentru ca ei stiu ca atunci cand o usa se inchide, acest lucru se intampla doar pentru ca altele sa se deschida. Si, in sprijinul acestei idei, mai exista un proverb care spune: “cand crezi ca toata lumea ti-a intors spatele, mai uita-te odata”. 

“De ce ti-e frica, de aia nu scapi” – legea atractiei :). Atunci cand ti-e frica de ceva aloci atat de multa energie si timp gandindu-te la ceea ce iti produce acea teama, incat sfarsesti prin a atrage spre tine. Gandurile noastre sunt energie pe care o transmitem in univers si prin care atragem acelasi tip de energie. Prin urmare si aceasta vorba e cat se poate de adevarata. E mai bine sa ma crezi pe cuvant, decat sa incerci pe propria ta piele. Ai putea evita multe neplaceri, daca alegi mereu sa te gandesti la ceea ce iti doresti sa ti se intample, decat daca preferi sa te concentrezi pe ceea ce nu iti doresti.
Si mai exista o explicatie. Mintea noastra nu cunoaste negatia. Negatia nu exista la nivel de experienta senzoriala, ci doar in limbaj. Daca eu va spun acum: “Sa NU va ganditi la o capsuna rosie, suculenta!” Care e prima imagine care v-a aparut in minte? Evident cea a capsunii.
Prin urmare concentrati-va intotdeauna pe ceea ce doriti sa obtineti, si nu pe ceea ce doriti sa evitati. Pentru ca mintea va percepe ambele situatii ca pe niste dorinte pe care le aveti, ca pe comenzi pe care i le dati si va incepe sa lucreze pentru voi, atragand acele situatii sau circumstante care v-ar putea indeplini dorintele. 

“Tonul face muzica” sau “Vorba dulce mult aduce”– de prea putine ori ne gandim cu adevarat la faptul ca ceea ce spunem conteaza cu mult mai putin decat felul in care o spunem. De cate ori ai obtinut ceva in mod real in viata tipand sau facand crize de nervi? Daca oamenii fac ceea ce doresti pentru ca urli la ei, o fac doar pentru a evita nervii tai. In niciun caz pentru ca ai fi mai convingator atunci cand tipi. Invata sa iti controlezi reactiile si sa iti  pastrezi calmul in orice situatie. Aminteste-ti mereu ca nimeni nu te poate enerva. Alegerea de a te enerva iti apartine in totalitate, dar este nociva, atat pentru tine, cat si pentru relatiile cu cei din jur. Si mai tine minte un lucru, pe care tot un proverb il spune: “omul la manie cade-n nebunie”. 

“Soarta omului este mereu in mainile lui” – Nimic mai adevarat. Am spus-o in multe articole, si sunt sigura ca ati auzit-o deja de nenmarate ori. Suntem unicii responsabili pentru ceea ce ni se intampla, pentru sucesele sau insuccesele noastre. Nimeni altcineva nu decide pentru noi. Nu exista lucruri pe care le-am facut sau le facem pentru ca “trebuie”. Totul este o chestiune de alegere si ar fi firesc sa fie si de decizie asumata constient. 

Va astept sa contribuiti si voi, aici, cu alte exponate ale intelepciunii populare care v-au retinut atentia sau care s-au confirmat in experientele voastre de viata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Crampf Florentina

Raspunde #1 | Crampf Florentina | 23-02-2012

Raluca, daca s-ar pune intrebarea cind si cum s-au nascut proverbele, s-ar putea raspunde numai daca s-ar tine seama si de felul in care s-au nascut povestile si cintecele populare. Ele s-au mostenit din tata in fiu,in acelasi timp cu invatarea vorbirii, imbogatindu-se din generatie in generatie, potrivit felului de viata in imprejurarile istorice ale timpului, aducindu-ne pana astazi ceva din mireasma vremurilor in care s-au nascut. Se spune chiar ca in vechea Atena erau atat de numeroase aceste inscriptii de proverbe incit Platon (un mare filozof) al timpului zicea ca doar trecind prin piata, invatai un intreg manual de morala. Proverbele romanesti, si ele sint izvorite tot din intelepciunea poporului care trage invataminte nepieritoare din experienta vietii de toate zilele; vorbesc despre oamenii de alta data si de acum, cu insusirile si calitatile lor si din ele reiese adevarul asupra vietii pe care omul a dus-o de-a lungul vremurilor, viata diferita de la sat la sat, de la om la om, in vechime viata si legaturile intre oameni nu erau mai simple decit in zilele noastre. Si atunci ca si acum se putea spune ca lumea nu e cat se vede pe fereastra, ca omul se cunoaste cind intri cu el in plug sau omul muncitor de paine nu duce dor.


Mallecourt Lionel

Raspunde #2 | Mallecourt Lionel | 24-02-2012

Nu este o intelepciunii populare, dar zic ca merita sa fie introdusa aici linga acest frumos articol. 'Banii nu sunt un lucru rau in sine, dar mai mult decat toate celelalte lucruri, ei pot tine omul intr-un egoism orb'. Cu stima, Lionel Mallecourt.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate