Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre minciunile copiilor

Rosu Ana Maria
Domeniu : invatamant primar
Meserie : Educatoare
Localitate : Draganesti-Olt / Olt
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Valoarea minciuna/adevar pentru copii


Parintii isi fac adesea griji cand copiii lor nu spun adevarul, deoarece se tem ca, intr-un fel sau altul, acesta atitudine reflecta carcaterul lor de mici copii. Nu va faceti griji! Copiii de varsta mica sunt bine cunoscuti ca 'deformatori ai adevarului'. Ei nu sunt nici rebeli, nici rai- ei trec pur si simplu printr-o faza de dezvoltare.

Ei vor inceta sa minta cand vor invata sa faca diferenta intre fantezie si realitate, atunci cand incep sa dobandeasca constinta binelui si a raului. Ca parinte este important sa considerati minciunile asa cum sunt si sa le folositi ca o oportunitate de invatare, inainte de a le considera o problema. A spune adevarul este ceva care se invata treptat, de-a lungul anilor.

Iata cateva sfaturi pentru a incuraja copilul sa spuna adevarul:

- ajutati-l sa inteleaga diferenta dintre fantezie si realitate ori de cate ori este posibil. Puteti spune de exemplu 'Imi dau seama ca poti inventa povesti. Am putea sa le scriem intr-o carte'

- aratati-i ca intelegeti ca unele minciuni sunt de fapt dorinte. Daca el spune ca nu a spart geamul desi voi stiti ca este fals, linistiti-l cu blandete: 'Stiu ca n-ai vrut sa se intample si sunt sigur/a ca nu ai facut nimic intentionat, dar tu esti cel care l-a spart.'

- cautati o solutie in loc de a-l invinovati. Intrebati-l, de exemplu:'Acum ca geamul est spart, ce putem face?'

- explicati-i de ce este important sa spuna adevarul: 'Cand oamenii spun adevarul, asta ne ajuta sa avem incredere ei'. intrebati-l cum ar reactiona daca l-ar fi mintit. Un copil adopta foarte usor valorile familiale cand  cunoaste si intelege scopul lor.

- valorizati expresia 'adevarului'. Atunci cand spune adevarul, spuneti-i cat de mult apreciati ca a fost sincer. La aceasta varsta copiii vor cu disperare sa le faca pe plac parintilor si adesea ei mint pentru a nu-i supara. Daca copilul  stie ca adevarul este mult mai important pentru dvs decat geamul spart, adevarul va triumfa.

- in cele din urma, incercati sa-i dati un bun exemplu. Cand dvs ii soptiti :'Spune ca nu sunt aici' in momentul cand telefonul suna, in timp ce ii explicati copilului ca nu este bine sa minti, atunci riscati sa creati confuzie in mintea lui.

Amintiti-va ca invatand copilul sa spuna adevarul nu se face de azi pe maine: asta vine in timp! Aveti rabdare. Reactionati cu intelepciune cand copilul minte si transformati fiecare situatie intr-o ocazie de a-l invata, intr-o maniera calma si constructiva, sa spuna adevarul.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Elena

Raspunde #1 | Elena | 10-12-2012

Dar noi oare nu ne mintim copilasii? Cu Mos Craciun, Mos Nicolae, unii au Zana Maseluta ca sa nu mai zic de Bau Bau (care mi se pare cea mai mare prostie). In cazul nostru nu se intreaba nimeni daca gresim sau facem bine?


Ioana

Raspunde #2 | Ioana | 10-12-2012

Eu cred ca la varsta asta mai fabuleaza intre ei , uneori ne incearca si pe noi , adultii, parintii, din teribilism . sa iasa cu ceva in evidenta , sa para mai grozavi ! Cred ca nu neaparat parintii sunt 100% de vina . Poate si televizorul si unele carti , poate si influenta unor colegi- prieteni de scoala - influenteaza spre exagerare , uneori minciuna !


Paula

Raspunde #3 | Paula | 10-12-2012

Fetita mea spune mici minciunele dar sub forma de gluma , ca sa ma atraga pe mine in discutie sau la joaca. De exemplu , a dat fata de masa jos si cand am intrebat-o cine a dat-o mi-a raspuns foarte sugubeata :"poate tata , poate un nene" si , dupa ce s-a mai gandit un pic a completat "poate eu".am inteles ca vroia sa se joace . Asta nu inseamna ca nu-i spun ca trebuie sa recunoasca intotdeauna cand a facut ceva cu care eu nu sunt de acord.


Neacsu Valentin

Raspunde #4 | Neacsu Valentin | 11-02-2013

Pana sa retina informatiile tranzmise de parinti/educatori copii copiaza atitudinea celor mari.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate