Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre comunicarea orala

Deac Anca Maria
Domeniu : Activitati ale agentiilor de publicitate
Meserie : Specialist marketing
Localitate : Floresti / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasii unei prezentari orale de succes


Fie ca e in interiorul companiei sau în fata clientilor, sustinerea unei bune prezentari inseamna a te diferentia de ceilalti speakeri sau, altfel spus: a face diferenta! Pentru a reusi in acest demers trebuie tinut cont de cel putin doua aspecte extreme de importante: captarea atentiei publicul si mentinerea ei pe tot parcursul prezentarii. Este, intr-adevar, o arta care se invata!

Cascatul, uitatul in gol, sau pur si simplu alte activitati demonstreaza ca publicul nu este atent la ceea ce se prezinta. Astfel, Jean Pierre Leglise, consultant si formator in comunicare, ne da cateva sfaturi cu privire la captarea si mentinerea atentiei publicului:

1. Fiti bine pregatiti
- Adaptati-va prezentarea. Cei care prezinta un anumit subiect uita de cele mai multe ori sa-si centreze interesul catre interlocutorii lor. Acest lucru presupune sa va pregatiti prezentarea in functie de audienta, dar si de starea de spirit a acestora. Daca urmeaza sa vorbiti in fata unui public tanar poate ar fi bine sa va dotati cu cateva glumite pentru dezghetarea atmosferei. Poate parea dificil, dar este neaparat necesar sa faceti acest lucru! In cele din urma veti vedea ca avand o prezentare adaptata publicului va veti simti in largul dumneavoastra in timpul discursului.
- Atentie la Power Point. Power Point-ul serveste ca material auxiliar al discursului dumneavoastra. In momentul pregatirii paginilor limitati-va la cuvinte cheie, care sa fie puncte de plecare pentru prezentarea orala.
- Relaxati-va inainte de a incepe. Cu cateva minute inainte de prezentare va trebui sa aveti o stare buna. Acest lucru se incepe printr-o respiratie corecta (inspirati numarand pana la 4, expirati numarand pana la 8). Se creaza astfel un vid emotional de relaxare. Apoi, pregatiti sala de prezentare, verificati daca aveti tot ce va trebuie si daca toate functioneaza.

2. Captati atentia
- Gasiti un 'carlig'. Acesta va va permite sa atrageti atentia asupra dvs. Acest lucru poate fi o anecdota sau o intrebare. De exemplu, o intrebare poate fi aceasta 'Cine dintre dvs n-a dormit la o prezentare?” Acest “carlig” are rolul de a atrage atentia si de a dezmorti atmosfera, de a crea o punte de comunicare, un limbaj comun, intre dumneavoastra si public.
- Concentrati-va asupra publicului. Inca de la inceputul prezentarii trebuie sa abordati interesul clientului/publicului pentru ca acesta este scopul final.
Si intotdeauna...atentie la Power Point! Nu va faceti prezentarea si citind-o din Power Point. Pentru a fi credibil prezentarea trebuie sustinuta la modul unui dialog cu publicul si a unui monolog recitat, diapozitivele trebuie sa fie alemente auxiliare care sa capteze atentia publicului.

3. Fiti eficienti
- Pe scurt. Adultii au o capacitate limitata de a asculta si a fi atenti, in medie cam 12 minute. Tineti minte aceasta cifra. Sigur, nu se poate spune tot in 12 minute, insa puteti sa va organizati prezentarea astfel incat sa aveti mici pauze: intrebari din partea auditoriului, distribuire de documente, filmulete micute. Atentie la documentele suport care ar distrage atentia publicului de la ceea ce spuneti dumneavoastra. Cand decideti sa promovati interactivitatea este suficient si confortabil, in acelasi timp, sa se lucreze cu intrebari pentru a avea controlul asupra lor.
-Concluzionati eficient. Formulati-va ca si concluzii 3-4 idei principale pe care publicul trebuie sa le memoreze. Concluzia trebuie sa le dea acestora o perspective asupra prezentarii facute.

4. Pastrati atentia
- Puneti-va in locul publicului. Aveti nevoie de argumente puternice in fata lui. Aceasta presupune sa reflectati asupra nevoilor pe care publicul le are. 
- Fiti convingator. Daca nu credeti in ceea ce spuneti, aveti slabe sanse sa convingeti publicul.
- Fiti atenti la forma! Uneori, forma primeaza in fata fondului. Fara o forma adecvata nu se poate ajunge la esenta. Priverea, vorba, gesturile, atitudinea va permit sa transmiteti ceea ce credeti. Trebuie sa vorbiti tare si cu intonatie.

5. Fiti atenti la exprimare
- Evitati ticurile de limbaj pentru ca acestea polueaza discursul. Oratorul este rareori constient de acest lucru, insa publicul recepteaza imediat aceste ticuri de limbaj. Pentru a le corecta trebuie sa le detectati si puteti face acest lucru inregistrandu-va cand vorbiti.
- Faceti pauze intre cuvinte/idei. Aceste pauze pot integra publicul in discursul dumneavoastra si va permit sa va organizati mai bine gandurile.
- Vorbiti simplu. Evitati jargoanele si cuvintele complicate, care pot exclude unii interlocutori. Folositi fraze scurte pentru ca publicul sa poata intelege mai bine mesajul transmis. Exprimarea non-verbala este la fel de importanta pentru comunicarea mesajului, precum prezentarea in sine. Zambiti des, daca este cazul, priviti publicul, nu tineti mainile incrucisate, incercati sa prezentati stand in picioare. Unii oameni sunt oratori innascuti, oameni priceputi intr-ale vorbelor care fac ca orice discurs sa para o adevarata arta oratorica. Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate sa devina un bun orator cu un plus de efort si vointa. 

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Serban Marius

Raspunde #1 | Serban Marius | 12-11-2012

Un titlu cam nepotrivit! Era indicat sa se foloseasca un sinonim al cuvantului oral! La fel si unele conotatii din cuprinsul textului! "Pasii unei prezentari orale de succes"! "Acest lucru se incepe printr-o respiratie corecta (inspirati numarand pana la 4, expirati numarand pana la 8). " ? "Gasiti un 'carlig' ? 'Fiti atenti la forma!" ?


Deac Anca Maria

Raspunde #2 | Deac Anca Maria | 13-11-2012

Sunt de acord, insa sinonimele cuvantului "oral" sunt limitate (bucal, vorbit, verbal - www.dexonline.ro) si absolut deloc potrivite cu sensul acestuia in subiectul mai sus mentionat. In ceea ce priveste celelalte sintagme sau cuvinte nu vad nici un fel de conotatie, iar cuvantul carlig are un sens figurat cu scopul transmiterii intregului continut al articolului un stil cat se poate de colocvial :) Multumesc pentru sugestii si astept cu nerabdare articolele dumneavoastra pe aceasta tema.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate