Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum va ajutati bebelusul sa vorbeasca

Dragusanu Mihaela
Domeniu : Comert cu ridicata al animalelor vii
Meserie : Functionar administrativ
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ajutati-va copilul sa-si dezvolte limbajul

 
Competentele lingvistice ale copiilor dumneavoastra isi vor face aparitia in viata lor timpuriu. Pe parcursul primelor 12 luni, sugarii invata sunetele limbii lor si utilizeaza acele murmuiri. Cum am putea sa-i ajutam sa-si imbunatateasca acest murmuit? Iata, mai jos, cateva sfaturi pentru a incuraja dezvoltarea competentelor lingvistice, care sunt extrem de importante in viata copilului dumneavoastra. Deasemenea va propunem si cateva idei de activitati simple, care va vor ajuta sa va observati schimbarile capacitatii copilului vostru inca din primul an de viata al sau.
 
Copilul cu varsta pana la 6 luni 
Primele incercari de a comunica parintii cu sugarii lor in primele 6 luni sunt prin limbajul paraverbal al copilului. Mai exact prin strigate si prin expresii faciale.

Copilul pana la 3 luni 
Aici bebelusii incep sa gangure. In plus, ei reactioneaza la vocea unuia dintre parinti, isi vor rasuci capul in directia acestuia sau se vor opri din plans.

In jurul varstei de 6 luni
Bebelusii incep sa murmure si sa faca pfft din gura. Ei incearca, de asemenea, sa ceare ceea ce doresc prin aceste sunete pe care reusesc sa le produca. De asemenea sunt capabili sa realizeze anumite actiuni pentru a primi ceea ce le atrage atentia.

Ce poate sa faca parinte la aceste reactii ale sugarului? 
De exemplu poate sa:
- raspunda cu zambete si entuziasm la primele incercari de a comunica cu copilul lor, astfel incat micutul sa invete sa astepte un raspuns de la cei maturi, fiindca de cele mai multe ori cei mici au nevoie de aprobare in ceea ce zic sau in ceea ce realizeaza.
- atunci cand vorbesti, uitate la el, ca sa te aiba in aria lui vizuala. Deasemenea tine-l in aria buzelor tale ca sa ti le poata palpa. Acest lucru va ajuta la legatura dintre voi doi pe viitor.
- zambeste-i, scoate-i limba, deschide gura larg si observa daca copilul tau reia actiunile tale. Comunicarea dintre voi doi va pregati terenul pentru conversatile viitoare pe care le veti avea impreuna.
- vorbeste cu el in timpul activitatilor de zi cu zi (de exemplu, cand ii schimbi scutecul, cand il hranesti, cand ii faci baie, etc). In acest mod copilul va putea sa isi imbunatateasca limbajul si va incepe sa pronunte si verbal cuvintele.
- folositi-va de voce cand ii vorbiti. Luati un ton mai ridicat al vocii si exagereaza vocale, spunand: EEEL este iubitul meu bebelus. Cercetarile arata ca daca ne aratam si verbal dragostea catre cei mici, atunci si ei vor incepe sa vorbeasca mai repede.

De la 6 luni pana la 1 an
Chiar daca copiii nu folosesc cuvintele inca de la inceput, de cand se nasc parintii trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca ei vor comunica prin alte mijloace. De exemplu, sugarii vor zambi si vor rade pentru a ne multumi sau atunci cand isi doresc diverse lucruri. In scopul de a capta atentia parintilor, copiii vor invata rapid cuvintele simple: pa, meu, bau. In plus, ei recunosc unele cuvinte comune (inclusiv numele si prenumele), chiar daca acestia nu sunt in masura sa le pronunte. Totusi la varsta de un an copiii invata deja cateva cuvinte cum ar fi: mama, tata, baba, bunica, etc. 

Ce poti sa faci ca si parinte pentru a imbunatati vorbirea copilului? 
De exemplu folositi acele murmure care fac sens cum ar fi mama sau tata, pentru a va ajuta copilul sa formeze cuvintele adecvate. Astfel ii veti face sa inteleaga ca doar murmurele cu sens vor forma cuvinte. Parintele poate sa foloseasca un vocabular diversificat, puteti identifica acele cuvinte care atrag atentia copilului vostru. Poti sa faci cu mana cand pronunti La revedere!. Deasemenea poti sa ii pronunti numele cu voce tare, pentru a-si cunoaste numele sau. Fara a fi in fata bebelusului se vor pronunta cateva nume din familie, precum si pe cel al copilului pentru a se vedea daca acesta le recunoaste si intoarce capul la auzul acestor cuvinte. Cand aratati ceva cu degetul, uita-te la copilul tau sa vezi daca el urmeaza degetul tau ori daca se uita pur si simplu la directia in care arata degetul. In momentul in care bebelusul va privi la ceea ce spune degetul, atunci fiti fericiti dragi parinti, pentru ca bebelusul vostru a inceput sa invete ca actiunea dumneavoastra este o forma de comunicare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate