Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se face planningul publicitatii

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Campanii, mesaje, segmentare


public-tintaIntr-un mediu de afaceri din ce in ce mai competitiv, campaniile se bazeaza pe o planificare eficienta pentru a-si tansmite mesajele referitoare la produsele si serviciile lor celor mai buni clienti. Una din persoanele care au un rol determinat intr-o campanie publicitara este planificatorul media.

Rolul planificatorului media este de a:
- transmite mesajele spre consumatorii cei mai potriviti;
- actiona in funtie de anotimp (de ex lotiunile de plaja sunt in plina crestere vara si atunci mesajele transmise catre public sunt destul de dese);
- stabili tinta mesajului (ex reclamele demonstrative au efect daca sunt difuzate la televizor si nu la radio, cupoanele sunt potrivite pentru tiparit etc.).
Unul din aspectele esentiale in luarea unei decizii privind comunicarea este dezvoltarea unei strategii. 

Orice produs nou aparut pe piata are nevoie de 3 etape pentru a fi cunoscut: 

1. Etapa de pionierat este o etapa principala, in care nevoia pentru un asemenea produs nu este cunoscuta, ci trebuie identificata, sau etapa in care nevoia unui bun in satisfacerea acestor cerinte trebuie stabilita. Aceasta etapa trebuie sa creeze un obicei nou, sa schimbe deprinderile, sa elaboreze o noua utilizare sau sa caute sa dezvolte noi standarde de viata, cu alte cuvinte trebuie sa instruiasca consumatorul despre produsul sau serviciul vizat.
Obiectivele ecestei etape nu sunt tocmai usor de atins:
- sa arate ca oamenii au o nevoie pe care nu o cunoscusera pana atunci si ca produsul la care se face reclama indeplineste acea nevoie;
- ca acum exista acel produs/serviciu capabil sa satisfaca o nevoie care a fost identificata deja, dar nu a putut fi satisfacuta inainte.

2. Etapa concurentiala incepe odata ce utilitatea acestui produs sau serviciu este recunoscuta, dar superioritatea sa fata de alte marci similare trebuie sa fie stabilita pentru a obtine preferinta publicului. Intr-un magazin cu marci diferite de pasta de dinti, pe care o vei alege?
Obiectivele acestei etape sunt:
- de a comunica pozitia produsului;
- de a-l diferentia pentru consumator (publicitatea de care are nevoie este pentru a sublinia elementul distinctiv al produsului).

3. Etapa de retinere (etapa publicitara de aducere aminte) implica pastrarea cumparatorilor deja castigati.
Obiectivele etapei de retinere sunt:
- de a pastra cota de piata si de a contracara experimentarea de catre consumator a altor produse;
- strategia de marketing si de promovare este foarte diferita de cele din etapa de pionierat si etapa concurentiala;
Produsele aflate in perioada de retinere sunt la nivelul celor mai profitabile, deoarece costurile de dezvoltare au fost amortizate (mai putini bani alocati pentru publicitate), s-au pus bazele canalelor de distributie si s-au stabilit intermediarii de vanzari.

Mediul consumatorilor
Consumatorii au acces la informatie mai mult ca niciodata, iar comerciantii cauta sa indeplineasca termenii stabiliti de ei. Exista o legatura foarte stransa intre comercianti si satisfacerea nevoilor consumatorilor. Exista de fapt un dialog interactiv, continuu si real intre ce-si doresc consumatorii si ce le raspund comercinatii.

Pretul, calitatea, recomandarile de la alte persoane (experientele trecute) ne fac pe noi consumatorii sa cumparam o marca.

Cine cumpara marca? Ce vor de la ea? De ce continua sa cumpere? Acestea sunt intrebarile la care orice comerciant trebuie sa gasesca raspunsuri.

Conumatorii sunt multi si de aceea trebuie facuta o segmentare a pietei, adica o impartire a consumatorilor in grupuri a caror asemanare ii face sa devina o piata pentru produsele care le satisfac nevoile particulare.

Astfel exista cateva criterii de segmentare:
- segmentarea geografica (geomarketingul) - segmentarea produsului in functie de utilizarea produsului;
- segmentarea in functie de stilurile de viata - indentificarea consumatorilor prin combinarea statisticilor demografice si stilurile de viata;
- segmentarea in functie de atitudini.

Indentificarea corecta a utilizatorilor curenti si potentiali ai unui produs echivaleaza deseori cu diferenta dintre succes si esec. De o foarte mare importanta este indreptarea spoturilor publicitare spre acesti consumatori potentiali, conform unui plan eficient si o doza de creativitate necesara.

Cercetarea este cheia spre succesul operatiunilor de comercializare adresate publicului tinta. Succesul unei firme intr-un mediu concurential se realizeaza pe baza cercetarilor de piata pentru definirea segmentului (publicul tinta), studiului de produs pentru satisfacerea nevoilor acestor segmente si studiului publicitar pentru conceperea celor mai potrivite mesaje.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Marius

Raspunde #1 | Marius | 04-03-2010

ca profesionist din publicitate...pot sa spun ca e un articol bunutz....pacat ca in romania, publicitatea inca e la nivel de amatorism


Florans

Raspunde #2 | Florans | 04-03-2010

Ofertarea se face in functie de calitatile produsului oferit si de nevoile pe care le acopera In ofertare trebuie sa se tina cont de raportul dintre energia consumata pentru oferta si rezultatul estimat. Cand randamentul ofertarii are rezultatele scontate sunteti pe drumul cel bun


georgia

Raspunde #3 | georgia | 04-03-2010

Multumesc pentru reminder, urmez un master in relatii publice si publicitate si pot confirma ca e corect tot ce s-a scris in articol. e ok chiar daca limbajul e simplut dar putem avea in vedere faptul ca se adreseaza si persoanelor mai putin specializate.


ela

Raspunde #4 | ela | 07-03-2010

Si noi ca si companie de IT ne facem reclama online sau in universitati prin diverse prezentari ori afise adresate studentilor, vizam un anumit segment de populatie, pentru ca, compania de outsourcing in care lucrez nu e suficient de bine cunoscuta spre ex pe piata Iasului, multi nu stiu nici macar locatia. Publicitatea va avea mereu un cuvant greu de spus daca e facuta profesionist.


Ion Z.

Raspunde #5 | Ion Z. | 15-04-2010

informatia e super,dar daca e posibil sa elaborati ceva mai in detaliat,e cam putina informatie pentru a lua si o lectie din ea mersi anticipat


Ligia Cotea

Raspunde #6 | Ligia Cotea | 26-04-2010

Mi-a placut articolul...dar cum spunea si Ion Z...mi-ar place daca ati putea intra mai mult in detalii


Daniel Stanciu

Raspunde #7 | Daniel Stanciu | 07-09-2010

Media plannerul sau planificatorul cum este numit in articol trebuie sa primieasca un "media brief" din partea clientului cu Obiectivele campaniei, Target, Distributie. Iar clientul va primi (spre aprobare) un document care se numeste media plan iar acesta teoretic ar trebui sa indeplineasca obiectivele campaniei.Pe scurt media planul (pentru TV) contine : Nr de spoturi (alocari spoturi pe statii TV, intervale orare si emisuni), estimari de GRP, TRP, Reach, Freq si OTS. Daca ai norocul sa gasesti un media planner care intelege atributele produsului iti eficientizeaza costurile daca nu ......ai nevoie de un consultant. O zi buna

Mallecourt Lionel

Raspunde #7-1 | Mallecourt Lionel | 07-09-2010

Bun comentariu Daniel...merci !Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate