Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se desfasoara un discurs public

Gabor Elena
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Analiza discursului public

 

Datorita maximelor conversationale ale analistului Paul Grice, orice dezbatere poate fi astazi analizata si in acelasi timp i se poate masura si eficienta in timp util. 


La ce buna analiza unui discurs? 

Pai, spre exemplu acesta poate fi un instrument al specialistilor din comunicare. Acestia pot stopa conflicte si situatii de criza, daca citesc printre randuri si obtin informatii importante, dar nu si evidente tuturor, din discursurile concurentei. Intotdeauna este important ce scoatem pe gura cand suntem intr-un loc public, poate ca nu vom fi sanctionati sau laudati direct, dar acesta poate fi un element in construirea imaginii noastre publice.

 

Legile discursului public

 Pornind de la principiile pragmatice ale lui Paul Grice voi subscrie cele patru maxime privind principiul cooperarii intr-o conversatie eficienta:

 


1. Maxima cantitatii, care reglementeaza cantitatea de informatie furnizata de catre fiecare participant la un schimb verbal. Aceasta trebuie sa nu fie nici insuficienta, nici excesiva. Maxima este definita prin interventia pe care o ai trebuie sa fie informativa, doar atat cat este necesar, iar excesele se vor evita pentru eventuale insatisfactii. Aceasta regula este incalcata in discurc atunci cand:
- se folosesc 'cliseele politice, rebundanta';
- cand vorbitorul are replici prea scurte;
- cand se foloseste o ordine neemfatica, precum si o suma de adjective ce nu isi au rostul;
- cand se folosesc excesiv cuvintele-cheie ale unei ideologii.

 

2. Maxima calitatii cere ca interlocutorii sa spuna numai ceea ce se crede ca este adevarat. Aceasta exclude furnizarea unor informatii false, unde emitatorul nu are dovezi adecvate si in folosul lui. Aceasta maxima incearca sa impuna emitatorului sa-si aduca doar contributia care este adevarata din perspectiva comunicarii optime, se va folosi doar ceea ce se crede ca este adevarat si despre care sunt suficiente date adecvate.

 

3. Maxima relevantei cere ca orice interventie intr-un schimb verbal sa se coreleze cu celelalte si sa fie strict legate de tema in discutie. De cele mai multe ori aceasta maxima este incalcata prin adaugarea unor propozitii generalizatoare inutile la ceea ce ar trebui sa fie doar o indicatie specifica. Se considera ca orice grila lingvistica reprezinta nu numai un rezultat al experientei sociale, ci si un mod in care o comunitate vede lumea. Repetarea formelor lipsite de sens diminueaza capacitatea receptorilor de a-si indrepta atentia spre realitate, ceea ce determina o diminuare a mijloacelor de receptie a unui mesaj. Cu alte cuvinte vorbaria goala nu ajuta la un discurs coerent.

 

4. Maxima manierei se refera la modul in care trebuie formulate interventiile in cadrul unui schimb verbal prin claritatea si structura logica a enunturilor.

 

Autorul sustine ca aceste maxime nu vor trebui privite strict determinist si luate ca atare, deoarece o comunicare optima tine si de setul de interpretari pe care si-l face interlocutorul nostru. Important intr-un discurs public este si profunzimea la care este sustinuta discutia in cauza.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

iuliana

Raspunde #1 | iuliana | 17-02-2012

De le-ar respecta si politicienii, ce bine ar fi! :) Multumim, Elena!


Gabor Elena

Raspunde #2 | Gabor Elena | 17-02-2012

ehei Iuliana, asa este, tare bine ar fi!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate