Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa folosim corect mesajul scris in business

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Mesajul scris in mediul business

 

Cu totii avem termene limita si ne dorim ca anumite lucruri sa ne ia mai putin timp decat ne iau in realitate. Scrisul este unul dintre ele. 


Aparent simplu, se intampla de multe ori totusi, atunci cand avem de redactat un memo, de alcatuit o scrisoare sau un e-mail, sa ne confruntam cu un blocaj cauzat de pagina alba din fata noastra si sa nu stim cu ce sa incepem sau de ce sa ne apucam mai intai.

 

Doar o buna planificare si o munca organizata pot elimina aceste piedici si ne pot ajuta sa eficientizam modalitatea de transmitere a mesajului scris.

 

Daca vrem ca ceea ce scriem sa aiba efect asupra cititorului, atunci elaborarea este mai mult decat necesara, mai ales daca intra in sarcinile tale sa faci aceasta treaba.

 

Inainte sa incepem,  este bine sa avem in vedere urmatorii pasi:

 

1. Asigura-te ca ai atitudinea necesara scrisului

- Nu orice moment e prielnic pentru a scrie un mesaj complex si elaborat.
- Alege acea perioada a zilei cand te simti cel mai inspirat!
- Asigura un climat propice pentru a te apuca de treaba.
- Inlatura eventuale obstacole ( zgomot, distragerea atentiei, persoane in jurul tau).
- Promite-ti o recompensa daca termini la timp, deseori functioneaza mai bine decat crezi!

 

2. Defineste ce ai de facut inainte de a elabora mesajul

Scop- In afara de a transmite ceva, ce alt scop urmaresti? Scrii pentru a informa pe cineva? Pentru a-l determina sa cumpere un produs sau un pachet de servicii? Vrei sa motivezi pe cineva? Sa il determini sa faca o anumita actiune? Urmaresti mai multe lucruri deodata?
Cantitate- Avand în vedere nevoile tale si ale destinatarului, cate informatii ar trebui sa incluzi? Ce forma de comunicare este cea mai potrivita?
Continut- Ce fel de informatii te-ar ajuta sa obtii rezultatele dorite? Ai suficiente informatii? De unde faci rost de informatii aditionale?
Constrangeri- Ce te poate impiedica sa iti atingi scopul? Ce atitudine ar putea avea destinatarul la primirea acestui mesaj? Ai suficiente cunostinte in acest domeniu?
         
3. Elaboreaza mesajul prin ochii cititorului

- Cat de interesat este de subiect?
- Cate cunostinte are despre subiect?
- Care este motivul pentru care ar citi mesajul meu?
- Ce nevoi ar putea avea, legate de subiect?
- Are prejudecati legate de subiect?
- Ma cunoaste? Stie ceva despre mine?
- Va arata ceea ce scriu si altora?

 

Sa nu uitam ca toti cititorii sunt motivati de propriile nevoi si interese. Faptul ca eu consider  important sau interesant ceea ce scriu, nu inseamna ca si cel care primeste mesajul are aceeasi parere sau ca e obligat sa citeasca ce am scris. De aceea, elaborarea unui mesaj complex este foarte importanta in obtinerea eficientei si impactului, vizate in momentul redactarii. Sa nu uitam ceea ce spun expertii despre eficienta comunicarii in mediul business: din ceea ce scrii, 70 % ar trebui sa fie planificare, doar 10% scrierea propriu-zisa si 20% verificarea.

 

Sa gasesti ce trebuie, nu inseamna nimic… sa planifici gasirea este dificil! (Dostoievski)


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

alex

Raspunde #1 | alex | 16-12-2011

Asta cu dispozitia e foarte tare!:)) e foarte adevarat ca daca nu ai inspiratie, sau esti morocanos sau cine stie in ce moment te gasesti, nu prea iti vin ideile cand ai ceva de scris sau de facut..dar ce te faci cand nu ai timp sa iti astepti dispozitia buna?:-p de regula vine seful si zice :'Fa asta pana ieri!'


Bogdan Milescu

Raspunde #2 | Bogdan Milescu | 20-02-2012

In principiu ar trebui sa fie simplu; tehnica jurnalistica ar trebui sa functioneze la fel si in mediul business: 1 - Spui ce vrei dupa formula: Cine, Ce, Unde, Cand, Cum, De ce.(in felul asta ai o informatie completa) 2 - Inainte de toate vezi daca informatia pe care vrei sa o transmiti rezista intrebarii: 'Si ce daca?' 2 - In final, iei textul la 'pieptanat' si elimini tot ce este de prisos, tot ce nu este relevant sau nu este strict necesar. Multe lucruri se pot spune in doar cateva cuvinte. Cel mai simplu exercitiu pentru a capata capacitatea de sinteza: Citesti un articol din ziar si il formulezi in cel mult doua fraze (respectand indicatiile de mai sus).

iuliana

Raspunde #2-1 | iuliana | 20-02-2012

Cel mai greu pentru unii oameni este exact sa scrie tot ce vor in cateva cuvinte :-). Sunt persoane care nu se pot detasa de detalii si tocmai asta e o grava greseala in comunicarea business, unde mesajul trebuie sa ajunga clar si concis. Asta cu ziarul o voi incerca si eu, Bogdan! :-)


Cezar Ciurea

Raspunde #2-2 | Cezar Ciurea | 20-02-2012

Ar trebui sa fie simplu, dar din pacate nu prea e. Cand te gandesti ca trebuie sa scrii ceva pare usor, dar cand vrei sa te apuci de treaba de multe ori iti dai seama ca prea multe reguli de care esti obligat sa tii cont, te inhiba.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate